Υπουργείο Υγείας: Σχέδιο για περιοδεύοντες ιατρούς

Υπουργείο Υγείας: Σχέδιο για περιοδεύοντες ιατρούς

Υπουργείο Υγείας: Σχέδιο για περιοδεύοντες ιατρούς

Οι μετακινήσεις γιατρών με «εντέλλεσθε»

Οι μετακινήσεις γιατρών με «εντέλλεσθε» από τις διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ), από νοσοκομείο σε νοσοκομείο του ΕΣΥ, έχουν ξεκινήσει εδώ και σχεδόν μία δεκαετία, λόγω των σοβαρών ελλείψεων γιατρών ειδικότητας.

Τα τελευταία χρόνια, με τις συνεχείς αποχωρήσεις γιατρών από το ΕΣΥ και τη μη κάλυψη των οργανικών θέσεων, τα «εντέλλεσθε» έχουν ενταθεί και αφορούν όλο και περισσότερες ειδικότητες.

Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις οι γιατροί υποχρεώνονται να μετακινούνται με δικά τους έξοδα αρκετά χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο της οργανικής τους θέσης.

Για παράδειγμα, παθολόγοι από Νοσοκομεία της Πάτρας και Τρίπολης καλύπτουν το Νοσοκομείο Πύργου, παθολόγοι από το «Βενιζέλειο» Ηρακλείου καλύπτουν το Νοσοκομείο Ρεθύμνου. Τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Αγρινίου συνδράμουν εντατικολόγοι από τα Ιωάννινα.

esy 640x426 1 Υπουργείο Υγείας: Σχέδιο για περιοδεύοντες ιατρούς
Υπουργείο Υγείας: Σχέδιο για περιοδεύοντες ιατρούς 2

«Η κατάσταση με τις αυθαίρετες εντολές της διοίκησης της 4ης ΥΠΕ για αναγκαστικές καθημερινές μετακινήσεις γιατρών Παθολόγων από νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης προς νοσοκομεία της Ξάνθης και της Δράμας, έχει ξεπεράσει κάθε όριο επικινδυνότητας για τους ασθενείς και για τους γιατρούς. Συνάδελφοι αναγκάζονται να οδηγούν επί ώρες για να φτάσουν στην Ξάνθη και στην Δράμα, να παραλαμβάνουν 60 ασθενείς το ιστορικό των οποίων αγνοούν, να κάνουν επίσκεψη ως το βράδι και ταυτόχρονα να καλούνται στο ΤΕΠ, αφού το νοσοκομείο εφημερεύει καθημερινά, για εξωτερικά περιστατικά. Την άλλη μέρα κατάκοποι και άυπνοι να επιστρέφουν στην Θεσσαλονίκη προσπαθώντας να μην τους πάρει ο ύπνος στο τιμόνι», αναφέρει σε ανακοίνωσε που εξέδωσε το πρωί της Πέμπτης η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Τώρα, για να αντιμετωπιστούν οι διογκωμένες ανάγκες των χειρουργείων, και στο πλαίσιο της λειτουργίας των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει σύστημα με περιοδεύοντες «διάσημους» γιατρούς, όπως τους χαρακτήρισε, οι οποίοι μάλιστα θα μετακινούνται όχι απλώς από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, αλλά θα αλλάζουν και για μία εβδομάδα ΥΠΕ.

«Μέσα στο κομμάτι των μεταρρυθμίσεων, αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να φτιάξουμε το καινούργιο ΕΣΥ. Δεν είναι μόνο τα απογευματινά χειρουργεία, τα απογευματινά χειρουργεία είναι ένα κομμάτι», ανέφερε χθες, Τετάρτη, σε τηλεοπτική εκπομπή ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

«Εάν ο ασθενής δεν έχει την οικονομική δυνατότητα και δεν μπορεί να έρθει σε ένα μεγάλο τριτοβάθμιο νοσοκομείο στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη, εμείς πρέπει να του στερούμε για πάντα τη δυνατότητα να κάνει την εγχείρηση που χρειάζεται; Όχι, είναι ευθύνη μας να του λύσουμε το πρόβλημα», συμπλήρωσε.

Ένα ακόμα κομμάτι της μεταρρύθμισης, όπως εξήγησε ο υπουργός θα είναι να επιτρέπουμε σε χειρουργικές ομάδες από το ένα νοσοκομείο του ΕΣΥ να πηγαίνουν και να χειρουργούν σε άλλα νοσοκομεία.

«Δηλαδή επειδή δεν μπορείς να έχεις παντού τους καλύτερους νευροχειρουργούς, τους καλύτερους χειρουργούς, καλύτερους θωρακοχειρουργούς, δεν μπορείς να το κάνεις αυτό. Θα επιτρέπουμε να μαζεύεται μια ομάδα παραδείγματος χάρη του Ευαγγελισμού, λέω ένα παράδειγμα, και να πηγαίνει μια εβδομάδα και να χειρουργεί στην Καβάλα. Και να πει παιδιά επειδή εσείς που είστε από την Καβάλα και θέλετε να έχετε τους γιατρούς που είναι διάσημοι γιατροί του ΕΣΥ και είναι οι καλοί και είναι όλη η χειρουργική ομάδα, ελάτε από εδώ», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://youtu.be/byOBFDsMS64 Τι είναι η κλιματική ουδετερότητα και η δίκαιη μετάβαση; Πως συνδέεται η Πράσινη Ευρωπαϊκή Συμφωνία με την Δίκαιη Μετάβαση; Οι Ελληνικές περιοχές προς την δίκαιη μετάβαση (Δυτ. Μακεδονία και Πελοπόννησος). Η πορεία …

https://www.youtube.com/watch?v=kd6Pc5mv0Ys Τι είναι κλιματική αλλαγή και ποια η διαφορά όταν μιλάμε για κλιματική κρίση; Ποια είναι η εικόνα στις πόλεις μας και πώς θα φτάσουμε στις Κλιματικά ουδέτερες πόλεις; Ποιες…

https://youtu.be/LTP5esataPY Λίγο πριν πέσει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου για τις Ευρωεκλογές, ο πρώην Υπουργός και σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα υγείας -την περίοδο της πανδημίας- Βασίλης Κοντοζαμάνης παραχώρησε συνέντευξη…