Υπουργείο Ανάπτυξης: Πρώτη αποτίμηση των μέτρων κατά της ακρίβειας

Υπουργείο Ανάπτυξης: Πρώτη αποτίμηση των μέτρων κατά της ακρίβειας

Υπουργείο Ανάπτυξης: Πρώτη αποτίμηση των μέτρων κατά της ακρίβειας

πρώτη αποτίμηση

Την πρώτη αποτίμηση για την αποδοτικότητα των μέτρων κατά της ακρίβειας έκανε το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Τα μέτρα κατά της ακρίβειας τέθηκαν σε εφαρμογή από την 1η Μαρτίου και σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, οι καταναλωτές θα αρχίσουν να βλέπουν μειώσεις στις τιμές χιλιάδων βασικών προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Συγκεκριμένα τα 4 νέα μέτρα που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση είναι:

1.Μείωση εκπτώσεων προμηθευτών προς σούπερ μάρκετ και μεταφορά του οφέλους στον καταναλωτή με μείωση των τιμών τιμοκαταλόγων

2.Πλαφόν στο μικτό κέρδος του βρεφικού γάλακτος

3.Αποτροπή αδικαιολόγητων ανατιμήσεων

4.Net – Pricing σε νωπά προϊόντα

Μειώσεις μεσοσταθμικά 15%-17% στις αρχικές τιμές σε 3.914 προϊόντα βασικών κατηγοριών για κάθε ελληνικό νοικοκυριό.

Μέση μείωση τιμών τιμοκαταλόγου ανά κατηγορία προϊόντος:

Κατηγορία προϊόντος Μέση μείωση

-Βρεφικές και παιδικές πάνες: -18,1%

-Σαμπουάν, αφρόλουτρα και conditioner: -17,0%

-Απορρυπαντικά πιάτων: -16,0%

-Καθαριστικά παντός είδους: -15,8%

-Απορρυπαντικά ρούχων: -15,6%

-Οδοντόκρεμες: -15,1%

-Σαπούνια: -12,7%

Στις 20 Μαρτίου, όπως ήδη έχει προαναγγελθεί, εντάχθηκαν και τα προϊόντα εμμήνου ρύσεως. Από πρώτη μέρα εφαρμογής τους, καταγράφονται μειώσεις στις αρχικές τιμές κατά μέσο όρο 17% σε 100 προϊόντα έμμηνης ρύσης.

Brand Μέση μείωση
ALWAYS: -17,1%
EVERYDAY: -19,1%
LIBRESSE: -13,3%
SEPTONA: -16,0%

Μειώσεις στις αρχικές τιμές προμήθειας μεσοσταθμικά περίπου στο 15% στα περισσότερα προϊόντα βρεφικού γάλακτος 1ης (0-6 μήνες) και 2ης (6-12 μήνες) βρεφικής ηλικίας. Δεδομένου ότι το βρεφικό γάλα πωλείται χωρίς προωθητικές ενέργειες, οι μειώσεις αυτές (περίπου 15%) θα περάσουν άμεσα στην τιμή στο ράφι.

Τον Φεβρουάριο 2024 (μετά την εφαρμογή του μέτρου) ανατιμήθηκαν 890 κωδικοί προϊόντων, όταν την ίδια περίοδο πέρυσι (Φεβρουάριος 2023) ανατιμήθηκαν 3.760 κωδικοί προϊόντων. Περιορισμός των ανατιμήσεων κατά 76% από το ένα έτος στο άλλο.

Το μέτρο υποχρεώνει τους προμηθευτές νωπών προϊόντων (φρούτα, λαχανικά, κρέατα) να πωλούν τα προϊόντα τους στο λιανεμπόριο σε «καθαρές» τιμές (net – pricing). Επιτρέπονται παροχές για επιστροφές προϊόντων και φύρα, μόνο στο 3% της τιμής πώλησης προ εκπτώσεων, πιστώσεων και άλλων παροχών.
Μεγαλύτερη διαφάνεια στην τιμολόγηση των νωπών προϊόντων. Η εφαρμογή net–pricing εκτιμάται ότι θα φέρει σταδιακά μείωση των τιμών των προϊόντων αυτών στο ράφι.

Τέθηκε σε ισχύ και φέτος, από την Τετάρτη 13 Μαρτίου έως και το Μ. Σάββατο 4 Μαΐου, ως επέκταση του “Καλαθιού του Νοικοκυριού”. Παρατηρείται μεσοσταθμική μείωση των τιμών σε σχέση με πέρυσι σε σαρακοστιανά προϊόντα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://youtu.be/_BH5ErZT2XQ Την πρώτη του συνέντευξη στο OnCamera.gr μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτώβρη, παραχώρησε ο Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής Ελάσσονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Μαραθώνα κ. Βασίλης Αχλάδης, στην εκπομπή της…

https://youtu.be/s4rTICsGjdM «Το τραύμα της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών μεταφέρεται από γενιά σε γενιά» εξηγεί ο Ψυχολόγος κ. Σπύρος Στάμος στο ΟnCamera.gr στην εκπομπή «Εν αρχή ην ο λόγος» με την…