ΥΠΕΣ: Πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων Ελλήνων του εξωτερικού

ΥΠΕΣ: Πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων Ελλήνων του εξωτερικού

ΥΠΕΣ: Πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων Ελλήνων του εξωτερικού

πόρισμα

Παραδόθηκε στις αρμόδιες Αρχές το πόρισμα της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου του υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με τη διαρροή προσωπικών δεδομένων Ελλήνων του εξωτερικού.

Η διαρροή email των αποδήμων στην Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, την ευρωβουλευτή της ΝΔ στο απερχόμενο ευρωκοινοβούλιο, προκάλεσε σάλο και στοίχισε την θέση της στο ευρωψηφοδέλτιο. Η υπόθεση προκάλεσε την απομάκρυνση τόσο του γγ του ΥΠΕΣ, όσο και του γραμματέα Αποδήμων της ΝΔ.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΣ στο εκτενές πόρισμα διαπιστώνεται ότι «η διαρροή προσωπικών δεδομένων Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό έγινε κατά το χρονικό διάστημα Μαΐου-Ιουνίου 2023».
Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο διάστημα είχε αναλάβει καθήκοντα η υπηρεσιακή κυβέρνηση λόγω των διπλών εθνικών εκλογών.

Από το υπουργείο Εσωτερικών ανακοινώθηκε ότι η Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου του υπουργείου πραγματοποίησε πλήρη έλεγχο που κατέληξε σε εκτενές πόρισμα, το οποίο η υπουργός Νίκη Κεραμέως και ο αναπληρωτής υπουργός Θοδωρής Λιβάνιος παρέδωσαν σήμερα στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και στον πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, προς διευκόλυνση των ερευνών τους.

Κεντρικό στοιχείο τού πορίσματος είναι η διακρίβωση, κατά το χρονικό διάστημα Μαΐου-Ιουνίου 2023, μη θεσμικά προβλεπόμενης διακίνησης, εντός του Υπουργείου Εσωτερικών, προσωπικών δεδομένων Ελλήνων πολιτών που ζουν στο εξωτερικό και είχαν εγγραφεί για να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές του 2023. Στο πόρισμα συστήνονται πειθαρχικές ενέργειες στη βάση των ευρημάτων. Περιλαμβάνονται επίσης συστάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε σχέση με την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Στη βάση του πορίσματος Εσωτερικού Ελέγχου, η υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός προχωρούν τις διαδικασίες για τις εν λόγω πειθαρχικές ενέργειες καθώς και για την περαιτέρω ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε σχέση με την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Όπως τονίζεται από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, «από την πρώτη στιγμή, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δήλωσε ότι θα διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση των καταγγελιών για αποστολή e-mail σε Έλληνες πολίτες που κατοικούν στο εξωτερικό. Ακριβώς γι’ αυτό, την πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά τις καταγγελίες πολιτών, η κα. Κεραμέως και ο κ. Λιβάνιος, έδωσαν εντολή για διενέργεια εσωτερικού ελέγχου».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://youtu.be/YGFh03BN0eI Δικηγόρος – Συνήγορος συγγενών θύματος στην τραγωδία που έλαβε χώρα τον Ιούλη του 2018 στην ευρύτερη περιοχή του Ματιού, ο Γιάννης Καραγκούνης, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του On Camera και…

https://youtu.be/CYlMlQcj2_k Συνέντευξη στο OnCamera και τη Βιργινία Μάρκου παραχώρησε η Σοφία Μπεκατώρου, ως υποψήφια Ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η κα Μπεκατώρου μίλησε χωρίς δισταγμό, για όλα όσα συνθέτουν την πολυσχιδή…

https://youtu.be/om6b-pcgMCk Συνέντευξη στο OnCamera.gr και την εκπομπή «Εν αρχή ην ο Λόγος» παραχώρησε ο γνωστός δημοσιογράφος – Εκπρόσωπος Τύπου της «Ελληνικής Λύσης» Γιάννης Σκάλκος, παρουσιάζοντας τηνυποψηφιότητά του, για τις επερχόμενες…