Xιλιάδες ακίνητα πλησίον δασών χρειάζονται τεχνική έκθεση πυροπροστασίας.

Xιλιάδες ακίνητα πλησίον δασών χρειάζονται τεχνική έκθεση πυροπροστασίας.

Xιλιάδες ακίνητα πλησίον δασών χρειάζονται τεχνική έκθεση πυροπροστασίας.

Εκατομμύρια ιδιοκτήτες όλης της χώρας θα χρειαστούν τεχνική έκθεση πυροπροστασίας, σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που υπογράφηκε στις 15 Μαρτίου 2024 σχετικά με την υποχρεωτική εφαρμογή πλαισίου μέτρων και μέσων πυροπροστασίας για τα ακίνητα που ευρίσκονται εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων.https://dasarxeio.com/2023/05/25/125588/

Οι ιδιοκτήτες  μέχρι τέλος Μαρτίου 2024, δηλαδή, εντός 10 ημερών θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει Τεχνική Έκθεση και σύνταξη Εντύπου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας από αρμόδιο τεχνικό επιστήμονα, αλλιώς θα βρεθούν αντιμέτωποι με μεγάλα πρόστιμα.

Σε συνέχεια της Τεχνικής Έκθεσης οι ιδιοκτήτες των ακινήτων υποχρεούνται μέσα σε ένα μήνα, δηλαδή μέχρι 30.04.2024 να υποβάλουν Δήλωση Εφαρμογής των μέτρων πυρασφάλειας στην οποία θα δηλώνουν την ορθή λήψη των μέτρων που προβλέπονται στην έκθεση του αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα, βάσει των προβλέψεων του Κανονισμού για την προστασία του ακινήτου τους σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Δεν είναι έτοιμη η πλατφόρμα

Ακόμα κι αν βρεθούν οι ιδιοκτήτες εκείνοι που μέσα σε χρόνο ρεκόρ θα έχουν πράξει τα όσα προβλεπόμενα της εγκυκλίου ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ 28909/848 του Υπουργείου Περιβάλλοντος και του Φ.Ε.Κ. 3475/2023 θα πρέπει να απευθυνθούν προς τον οικείο Δήμο που ανήκει η ιδιοκτησία για να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους καθώς δεν είναι ακόμα έτοιμη η σχετική πλατφόρμα στο gov.gr!

Οι υποχρεώσεις των δήμων

Η εγκύκλιος με άλλα λόγια πετάει το «μπαλάκι» στους Δήμους για να παραλάβουν χιλιάδες δικαιολογητικά από τους πολίτες χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν υπάρξει συγκεκριμένες οδηγίες για το ποια υπηρεσία θα κάνει την παραλαβή, πως θα γίνεται η παραλαβή των δικαιολογητικών και πως στη συνέχεια θα περαστούν στο gov.gr εφόσον φτιαχτεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Το σίγουρο είναι πως οι Δήμοι θα πρέπει να φτιάξουν Ειδικό Μητρώο. Εκτιμάται επίσης πως ο όγκος δουλειάς είναι τεράστιος και θα χρειαστεί προσωπικό που δεν υπάρχει αλλά και να υπήρχε θα έπρεπε ήδη να είναι ενημερωμένο και να έχει λάβει σχετικές οδηγίες και διευκρινήσεις.

Επίσης, οι Δήμοι πρέπει να μεριμνήσουν, στην περίπτωση οικισμών που περικλείονται από δασική ή δασώδη έκταση για την έγκαιρη εκπόνηση Εντύπου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης και για τη διαμόρφωση των διαβαθμισμένων περιμετρικών ζωνών προστασίας πέριξ των ορίων του οικισμού σε συνδυασμό με τη λήψη των απαιτούμενων μέτρων, σε συνεννόηση και συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες (Δασική Υπηρεσία) και σε εναρμόνιση με τυχόν ισχύοντα σχέδια Πολιτικής Προστασίας για την ασφαλή εκκένωση του οικισμού σε περίπτωση έκτακτου συμβάντος.

Επι πλέον οι Δήμοι υποχρεούνται να συγκροτήσουν τριμελή επιτροπή αποτελούμενη από έναν δασολόγο ή γεωπόνο, έναν μηχανικό και έναν ακόμα υπάλληλο του Τμήματος Πολιτικής προστασίας του Δήμου. Η επιτροπή είναι υποχρεωμένη να κάνει δειγματοληπτικούς ελέγχους των δικαιολογητικών. Σε περίπτωση μη τήρησης των απαιτήσεων του κανονισμού, επιβάλλονται κυρώσεις στους ιδιοκτήτες των ακινήτων, διοικητικές και ποινικές. Τα διοικητικά πρόστιμα αποτελούν έσοδο του οικείου Δήμου και σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται μπορούν να φτάσουν και να ξεπεράσουν τις 54.000 Ευρώ ανάλογα με το μέγεθος της ιδιοκτησίας.

Ποιες ιδιοκτησίες αφορά

Αφορά όλα τα οικόπεδα με κτίσμα τα οποία βρίσκονται:

Α. Μέχρι 300 μέτρα από δάσος ή δασικά οικοσυστήµατα ή δασικές εκτάσεις (σύμφωνα με τους δασικούς χάρτες).

Β. Ορεινές, ημιορεινές χορτολιβαδικές εκτάσεις είτε είναι δηµόσιες, είτε είναι αναγνωρισµένες ως ιδιωτικές ή για όλα τα οικόπεδα με κτίσμα τα οποία βρίσκονται μέσα σε περιαστικό πράσινο ή σε κηρυγμένες δασωτέες ή αναδασωτέες εκτάσεις ή βρίσκονται µέσα σε πάρκα και άλση πόλεων και οικιστικών περιοχών ή μέχρι 300 μέτρα απόσταση από αυτές.

Τι γίνεται με τα οικόπεδα

Σχετικά με τον καθαρισμό οικοπέδων βασίζονται στις ετήσιες πυροσβεστικές διατάξεις (η τελευταία είναι η 20/2023) και στο νόμο 5075/2023 και αφορά: Εντός σχεδίου οικόπεδα με ή χωρίς κτίσμα, και οικόπεδα εκτός σχεδίου με ή χωρίς κτίσμα μέχρι 100 μέτρα απόσταση από το σχέδιο καθώς και τις ιδιοκτησίες εκτός σχεδίου με κτίσμα.

Ακολουθεί ολόκληρη η εγκύκλιος:

Επισημαίνουμε ότι εκδόθηκε η υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/55904/2019/19-05-2023 υπουργική απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, η οποία δημοσιεύτηκε στο Φύλλο Εφημερίδας Κυβερνήσεως 3475, τεύχος Β’, στις 24-05-2023.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο αυτής, για τα ακίνητα που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 2 του Κεφαλαίου Πρώτου της κ.υ.α., δηλαδή οικόπεδα ή γήπεδα στα οποία έχουν ανεγερθεί κτίρια και:

«α. βρίσκονται µέσα σε δάση, δασικές εκτάσεις και χορτολιβαδικές εκτάσεις και ειδικότερα:

 σε δάση ή δασικά οικοσυστήµατα ή δασικές εκτάσεις των παρ.1, 2 και 3 του άρθρου 3 του ν.998/79.

 σε χορτολιβαδικές εκτάσεις που βρίσκονται επί ηµιορεινών, ορεινών και ανώµαλων εδαφών της παρ. 1 του άρθρου 5 π.δ. 32/2016, είτε είναι δηµόσιες, είτε είναι αναγνωρισµένες ως ιδιωτικές.

 σε πεδινές χορτολιβαδικές εκτάσεις (µη ορεινές ή ηµιορεινές και µη κείµενες επί ανώµαλων εδαφών) της παρ. 3 του του άρθρου 5 π.δ. 32/2016.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://youtu.be/_BH5ErZT2XQ Την πρώτη του συνέντευξη στο OnCamera.gr μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτώβρη, παραχώρησε ο Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής Ελάσσονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Μαραθώνα κ. Βασίλης Αχλάδης, στην εκπομπή της…

https://youtu.be/s4rTICsGjdM «Το τραύμα της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών μεταφέρεται από γενιά σε γενιά» εξηγεί ο Ψυχολόγος κ. Σπύρος Στάμος στο ΟnCamera.gr στην εκπομπή «Εν αρχή ην ο λόγος» με την…