• ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΥΞΙΔΑ
    • EU Climate Pact
    • Who is Who
    • ΓΕΓΟΝΟΤΑ OnCamera
    • Εν Αρχή ην ο Λόγος
    • Creative Projects
    • Ρεπορτάζ – Επικαιρότητα
    • Πρόσωπα & Γεγονότα
    • ΕΡΓΟΡΑΜΑ
    • Μιλάμε…ΧΩΡΙΣ ΜΟΝΤΑΖ
    • Αντικριστά
    • Παράγοντες
    • Μικροσκόπιο
    • Μυστικά του επιχειρείν
    • Πριν… μιλήσει η Κάλπη!
    • Φίλοι των ζώων
    • Άλλες Εκπομπές
  • Projects VR360
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
oncamera logo
Home»ΕΙΔΗΣΕΙΣ»ΕΛΛΑΔΑ»Τρομοκρατία – Τα τρία χρόνια «σιωπής» των ενόπλων οργανώσεων στην Ελλάδα και οι φόβοι της ΕΛ.ΑΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Τρομοκρατία – Τα τρία χρόνια «σιωπής» των ενόπλων οργανώσεων στην Ελλάδα και οι φόβοι της ΕΛ.ΑΣ

By NEWS ROOM12/01/2022No Comments
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn WhatsApp Reddit Tumblr Email
||
||
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Το πρωτοφανές ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα συμπλήρωσης τριών χρόνων χωρίς τρομοκρατική ενέργεια (βομβιστική επίθεση ή δολοφονία) καταγράφεται αυτές τις ημέρες.

Πρόκειται για… ρεκόρ αφού ακόμη και μετά την εξάρθρωση της 17Ν και του ΕΛΑ   το 2002, υπήρχαν βομβιστικές και αιματηρές επιθέσεις σε διαρκείς προσπάθειες αναβίωσης του «αντάρτικου πόλης» ενώ τις δεκαετίας του ‘80 και του ‘90 ο ετήσιος αριθμός ενεργειών ξεπερνούσε αρκετές φορές τις 60-80 ετησίως.

Ακόμη η  «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» μέσα σε μια τετραετία προχώρησε σε περισσότερες από 250 εμπρηστικές και βομβιστικές επιθέσεις. Την περίοδο 2009-2010 καταγράφηκαν τουλάχιστον 50 σοβαρές ένοπλες επιθέσεις. Με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ να αναφέρουν ότι οι περισσότερες ένοπλες οργανώσεις που δρούσαν τα τελευταία χρόνια (όπως «Επαναστατικός Αγώνας», «Λαϊκή Θέληση», «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς», «Σέχτα  Επαναστατών», «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών-ΟΛΑ», «Επαναστατική Αυτοάμυνα» και άλλες που θεωρούνται δημιούργημα της συνεργασίας ποινικών και αντιεξουσιαστών έχουν εξαρθρωθεί ή αδρανοποιηθεί και τα περισσότερα μέλη τους είτε είναι στην φυλακή ή είναι υπό αστυνομική εποπτεία.

Με συμπληρωματική αναφορά ότι πολλοί από αυτούς που πρωτοστατούσαν σε βομβιστικές επιθέσεις κυρίως με δέματα-βόμβες κι έχουν αποφυλακισθεί, ασχολούνται πλέον με ιδιωτικές επιχειρήσεις (μπαρ, εστιατόρια, συνεργεία κλπ) και δεν φαίνεται να έχουν καμιά φανερή τουλάχιστον τάση να ενεργοποιηθούν εκ νέου στην ένοπλη δράση.

Ωστόσο στελέχη της ΕΛ.ΑΣ εκφράζουν φόβους ότι ίσως αυτή η «σιωπή» της ελληνικής τρομοκρατίας είναι παραπλανητική και μπορεί να υπάρξει αιφνιδιαστική επίθεση από νέα ομάδα κρούσης. Παράλληλα, εκφράζουν ανησυχίες για επερχόμενες αποφυλακίσεις πρώην μελών του «Επαναστατικού Αγώνα» κι άλλων ενόπλων οι οποίοι φαίνεται ότι παραμένουν ανυποχώρητοι στα «πιστεύω» τους. 

Η σχέση με το οργανωμένο έγκλημα

Με κύριο ενδιαφέρον των αστυνομικών να παρακολουθούν εκτός των άλλων τις ληστείες τραπεζών για να διαπιστώσουν αν ορισμένες από αυτές μπορεί να σχετίζονται με προσπάθειες χρηματοδότησης μίας νέας οργάνωσης και ενίσχυσης του επονομαζόμενου «επαναστατικού ταμείου». Μεγάλο ζητούμενο είναι να εντοπισθούν και οι κινήσεις του καταζητούμενου από το 2009 Βασίλη Παλαιοκώστα του οποίου πολλοί  συνεργάτες θεωρείται ότι συμμετείχαν στην δημιουργία νέων ενόπλων οργανώσεων αλλά και στους επονομαζόμενους «ληστές του Διστόμου» που έδρασαν την περίοδο 2011-2016 με την συμμετοχή ποινικών και αντιεξουσιαστών. 

Οι τελευταίες επιθέσεις

Οι δύο τελευταίες επιθέσεις  που έχουν σημειωθεί στην χώρα μας   ήταν  το ξημέρωμα της Δευτέρας 17 Δεκεμβρίου 2018 με την ισχυρή έκρηξη βόμβας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ από την «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών»  αλλά και η    ενεργοποίηση βόμβας  με καρφιά στην εκκλησία του Αγίου Διονυσίου στο Κολωνάκι, στις 27 Δεκεμβρίου 2018, που είχε αναλάβει τότε η οργάνωση «Εικονοκλαστική Σέχτα», που θεωρείται ελληνικό παράρτημα της διεθνούς οργάνωσης «ακτιβιστών» ITS («Ατομικιστές που Τείνουν στο Αγριο» – «Individualidades Tendiendo a lo Salvaje»).  Όμως παρότι οι δύο αυτές οργανώσεις δεν έχουν εξαρθρωθεί «επισήμως», δεν υπάρχει καμιά σχετική σύλληψη, επί τρία χρόνια έχουν σιωπήσει. Κάτι που σύμφωνα με τους αστυνομικούς  έχει συμβεί   «γιατί η ΕΛ.ΑΣ βρέθηκε στα ίχνη τους , αποκάλυψε την ταυτότητά τους.  Κι αυτό το γνωρίζουν και οι ίδιοι που ξέρουν ότι έχουν βρεθεί σε αστυνομικό κλοιό…»

Η ΟΛΑ, είχε προχωρήσει την περίοδο 2013-2018 σε πολλές επιθέσεις με ρουκέτες, βόμβες και καλάσνικοφ με στόχους τα  παλιά γραφεία της ΝΔ στην λεωφόρο Συγγρού, την πρεσβεία του Ισραήλ, το σπίτι του Γερμανού Πρέσβη στο Χαλάνδρι, στα γραφεία του ΣΕΒ , σε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων  στην Βαρυμπόμπη αλλά και στο Εφετείο Αθηνών με τελευταία ενέργεια εκείνη σε τηλεοπτικό σταθμό προ τριετίας. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ επισημαίνουν ότι η έρευνα που οδήγησε στο τέλος την δράση της ΟΛΑ , ήταν εκείνη σε οπλαποθήκη στο Κουκάκι τον Σεπτέμβριο του 2020 που θεωρείται ότι την χρησιμοποιούσαν άτομα που πιθανόν είχαν σχέση με την   συγκεκριμένη οργάνωση. Με την ΕΛ.ΑΣ να γνωρίζει, όπως φαίνεται, όλα τα μέλη της οργάνωσης  ορισμένοι από τους οποίους ήταν παλιοί  συνεργοί  του Βασίλη Παλαιοκώστα.

Αστυνομικοί έχουν αποκλείσει τον δρόμο και πραγματοποιούν έρευνα έξω από την οικία του Γερμανού Πρέσβη, την Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013, στο Χαλάνδρι. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
 

Η επίθεση στο Κολωνάκι

      Ακόμη και οι αντιεξουσιαστές που φαίνεται να σχετίζονταν με την βόμβα στην εκκλησία στο Κολωνάκι, τον Δεκέμβριο του 2018,  θεωρείται ότι  έχουν επιχειρησιακά προβλήματα μετά από την μεταγενέστερη εμπρηστική επίθεση, τον Ιανουάριο του 2019, σε κρεοπωλείο  στην Κυψέλη.  Κι αυτό γιατί τότε η ΕΛ.ΑΣ εστίασε την έρευνά της σε έναν αλλοδαπό, πιθανόν μέλος της οργάνωσης για τον οποίο υπήρχαν σαφείς ενδείξεις ότι σχετιζόταν με αυτή την εμπρηστική επίθεση.

    Σημειώνεται ότι η τελευταία οργάνωση που είχε εξαρθρωθεί ήταν τον Σεπτέμβριο του 2019 η «Επαναστατική Αυτοάμυνα» που είχε προχωρήσει την περίοδο 2014-2017 σε επιθέσεις με καλάσνικοφ και χειροβομβίδες κατά των γραφείων του ΠΑΣΟΚ,   κατά αστυνομικών των ΜΑΤ, κατά της πρεσβείας της Γαλλίας στο κέντρο της Αθήνας. Τον περασμένο Αύγουστο συνελήφθη στην Θεσσαλονίκη ηγετικό μέλος της συγκεκριμένης οργάνωσης.

Αστυνομικοί έχουν αποκλείσει την περιοχή γύρω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, στην Χ. Τρικούπη, την Κυριακή 25 Μαΐου 2014. Επίθεση με καλάσνικοφ σημειώθηκε, εναντίον των γραφείων του ΠΑΣΟΚ, στην οδο Χαριλάου Τρικούπη. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΑΪΤΑΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ
 
in.gr
ΕΛΑΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
NEWS ROOM

Related Posts

viasmos 3 Το Έγκλημα ως Θέαμα: Η Υπόθεση Μουρτζούκου και η Ευθύνη των ΜΜΕ

Το Έγκλημα ως Θέαμα: Η Υπόθεση Μουρτζούκου και η Ευθύνη των ΜΜΕ

16/07/2025
mitsotakis INTIME 3 768x480 1 Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Αυξήθηκαν κατά 1000% οι δηλωθείσες υπερωρίες στον τουρισμό

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Αυξήθηκαν κατά 1000% οι δηλωθείσες υπερωρίες στον τουρισμό

12/07/2025
metanastes 1 600x375 1 Στο Λαύριο μεταφέρονται οι 520 διασωθέντες μετανάστες από τη Γαύδο

Στο Λαύριο μεταφέρονται οι 520 διασωθέντες μετανάστες από τη Γαύδο

09/07/2025

Comments are closed.

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
Μια διαφορετική συνέντευξη με τον Παύλο Μαρινάκη, στο WebTV OnCamera.gr, με τη δημοσιογράφο Εβίτα Χρυσολούρη.

📺 Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε μια συνέντευξη που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα. Μιλά για επικοινωνία και πολιτική, για τις αξίες που τον καθοδηγούν, για τη σχέση πολίτη – εξουσίας – νόμου, για την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά και για το αν ο πολιτικός σήμερα μπορεί να είναι πραγματικά ανεξάρτητος ή είναι απλώς ένα προϊόν επικοινωνίας.

🔍 Ποιος είναι πίσω από τον θεσμικό ρόλο;
💬 Πόσο χώρο έχει η προσωπικότητα στην πολιτική;
🤖 Τι ρόλο παίζει η τεχνολογία στην εικόνα της εξουσίας;

Μια συζήτηση με βάθος, ειλικρίνεια και ουσία. Μην τη χάσετε!
Γιώργος Γεωργόπουλος Δήμαρχος Ελευσίνας: Προτεραιότητες ασφάλεια, ποιότητα ζωής και ο πολιτισμός. - Γιώργος Γεωργόπουλος Δήμαρχος Ελευσίνας: Προτεραιότητες η ασφάλεια, η ποιότητα ζωής και ο πολιτισμός. 
Ο Δήμαρχος Ελευσίνας κ. Γιώργος Γεωργόπουλος μιλάει στο OnCamera.gr στην εκπομπή Πολιτική Πυξίδα με την Εβίτα Χρυσολούρη για τις σημαντικότερες προκλήσεις που απασχολούν την πόλη. την βελτίωση της πρόσβασης στον αρχαιολογικό χώρο και τις στρατηγικές για την ενίσχυση του πολιτιστικού χαρακτήρα της περιοχής. Τα τρία ζητήματα που έχουν προτεραιότητα στην πόλη, όπως είπε, είναι η ασφάλεια, η ποιότητα ζωής και η ενίσχυση της πολιτιστικής βιομηχανίας.

Ο Δήμαρχος παρουσίασε επίσης τη θέση της δημοτικής αρχής για την όδευση των πετρελαϊκών αγωγών μέσα από τον οικιστικό ιστό και τις βιομηχανικές ζώνες της πόλης, επισημαίνοντας την ασφάλεια και την προστασία των κατοίκων. Ταυτόχρονα , αναφέρθηκε στην ανάγκη εκσυγχρονισμού του λιμανιού και στη συμβολή του στην ανάπτυξη και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

Η συζήτηση κάλυψε και το μέλλον της πόλης, με έμφαση στη διατήρηση και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελευσίνας ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, ενώ η βιωσιμότητα των πολιτιστικών δράσεων που ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια του τίτλου "Πολιτιστική Πρωτεύουσα" βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης.

Γιώργος Γεωργόπουλος Δήμαρχος Ελευσίνας: Προτεραιότητες ασφάλεια, ποιότητα ζωής και ο πολιτισμός.

Κλεάνθης Βαρελάς, Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής στη  Πολιτική Πυξίδα με την Εβίτα Χρυσολούρη. - Η Πολιτική Πυξίδα με την Εβίτα Χρυσολούρη φιλοξενεί στο OnCamera.gr τον Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, κ. Κλεάνθη Βαρελά, έναν άνθρωπο με σημαντική πορεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ενεργό ρόλο στα ζητήματα που απασχολούν τη Δυτική Αττική. 
Συζητήσαμε τις προκλήσεις και τις προοπτικές , την περιβαλλοντική προστασία και τη βιώσιμη ανάπτυξη καθώς και την ασφάλεια της περιοχής.

Κλεάνθης Βαρελάς, Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής στη Πολιτική Πυξίδα με την Εβίτα Χρυσολούρη.

Περισσότερα βίντεο

ΑΡΧΕΙΟ ΕΜΠΟΜΠΩΝ

  • Μιλάμε Χωρίς Μοντάζ
  • Who is Who
  • Creative Projects
  • Πριν μιλήσει η Κάλπη
  • Παράγοντες
  • Μικροσκόπιο
  • Αντικριστά
  • Μυστικά του Επιχειρείν
  • ΕΡΓΟΡΑΜΑ
  • Ρεπορτάζ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Ερευνα - Αν.Εκπαίδευση
  • Περιβάλλον
  • Τεχνολογία
  • Οικονομία
  • Κόσμος
  • Ελλάδα
Facebook Youtube

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • Σχετικά με το κάναλι
  • OnCamera promo kit
  • Τηλ. κέντρο 210 8056324
  • Γενικό email info@oncamera.gr
  • Θέματα ύλης press@oncamera.gr
  • Δ/νση Στούντιο: Λ.Μαραθώνος 77, Πικέρμι, 19009

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Loading

© 2024 – OnCamera.gr SA – Designed by AVMap GIS SA