Τέλος στο ψυχρό κλίμα Εκκλησίας – Πολιτείας

Τέλος στο ψυχρό κλίμα Εκκλησίας – Πολιτείας

Τέλος στο ψυχρό κλίμα Εκκλησίας – Πολιτείας

Τέλος

Τέλος στο ψυχρό κλίμα, ανάμεσα στην Εκκλησία και στην Πολιτεία ύστερα από την ψήφιση του νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια, έρχεται να θέσει η αυριανή κοινή επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου σε δομές της Αρχιεπισκοπής στο Δήλεσι.

«Είναι ώρα να αποκατασταθεί η κρίση, ύστερα από μία περίοδο ‘πάγων’, που δεν ωφέλησε κανέναν», επισημαίνουν εκκλησιαστικοί κύκλοι, επικειμένης της αυριανής κοινής επίσκεψης. Υπογραμμίζουν δε ότι «η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σε ένα χώρο καθαρά συμβολικό, καθώς πρόκειται για ιδρύματα της Αρχιεπισκοπής και της Εκκλησίας αντί για κάποιο τυπικό χώρο, όπως θα ήταν αν η συνάντηση ελάμβανε χώρα είτε στο γραφείο του Αρχιεπισκόπου, είτε του Πρωθυπουργού, όπου θα μπορούσε ο ένας να επισκεφθεί τον άλλο».

Ειδικότερα, όπως τονίζεται από ασφαλείς πηγές, «η επίσκεψη σηματοδοτεί μία επαναπροσέγγιση μετά από μία περίοδο ‘Σιβηρίας’ που υπήρχε, πάντα όμως στη βάση των διακριτών ρόλων. Είναι σαφές ότι η Εκκλησία έχει τις αξίες της, τις αρχές της, τη διδασκαλία της, τις οποίες εξέφρασε ηχηρά – με το ανακοινωθέν της, με την εγκύκλιο ‘Προς το λαό’, που διανεμήθηκε στις εκκλησίες και με την επιστολή προς τους βουλευτές. Ωστόσο, η νομοθετική διαδικασία ήταν στα χέρια της Πολιτείας και δεν επηρεάστηκε από αυτό. Ήταν προφανές, ότι η Εκκλησία δεν απέστη καθόλου των απόψεων και των θέσεών της, οι οποίες παραμένουν αμετακίνητες. Όπως, και ότι η Πολιτεία έκρινε σκόπιμο να την αγνοήσει και ουσιαστικά να νομοθετήσει, όπως όμως είναι το έργο της μέσα από τους διακριτούς ρόλους».

Άλλωστε, γίνεται σαφές ότι η επαναπροσέγγιση αυτή, η οποία γίνεται στη βάση των διακριτών ρόλων, εδράζεται στα στοιχεία εκείνα, που διαχρονικά συνδέουν τους δύο θεσμούς και μπορούν να λειτουργήσουν ενισχυτικά στην επαναθέρμανση των σχέσεων: «Το ‘ταυτοτικό’, δηλαδή το γεγονός ότι πρόκειται για τους δύο κορυφαίους θεσμούς του έθνους, όπως ορίζει το Σύνταγμα. Επιπροσθέτως, το κοινωνικό και το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας, το οποίο λειτουργεί ως παράγοντας κοινωνικής συνοχής – αυτό φάνηκε ιδιαίτερα την περίοδο των μνημονίων, όταν η Εκκλησία στάθηκε συμπαραστάτης και αρωγός της Πολιτείας τη δύσκολη εκείνη περίοδο», υπενθυμίζουν από το στενό περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου.

Για τους ανωτέρω λόγους, η επαναπροσέγγιση και επαναβεβαίωση πρόκειται να γίνει μέσα σε χώρους, που έχουν αυτή τη δυναμική: σε δύο παιδικούς σταθμούς της Αρχιεπισκοπής και στο Κέντρο Γεροντολογίας, Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων, όλα δομές της Αρχιεπισκοπής στο Δήλεσι. «Ουσιαστικά, καλύπτεται με αυτό τον τρόπο ολόκληρο το ηλικιακό φάσμα – ξεκινώντας από την αρχή της ζωής και πηγαίνοντας προς το τέλος αυτής. Τα συγκεκριμένα έργα αποτελούν για τον κ.κ. Ιερώνυμο πρότυπα έργα, έργα ζωής. Ήταν συνειδητή η επιλογή από την πλευρά του να γίνουν οι επισκέψεις εκεί».

Αν και δεν υπήρχε κάποια συγκεκριμένη αφορμή για τη συνάντηση Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου, καταγράφεται αμοιβαία επιθυμία. Θεωρείται ιδανική συγκυρία η έναρξη – οσονούπω – της Μεγάλης Εβδομάδας.

Στη μεγάλη εικόνα, μπαίνει και η κίνηση επιλογής του Φρέντι Μπελέρη ως υποψήφιου ευρωβουλευτή, με το γιό του να συναντά πρώτα τον Αρχιεπίσκοπο.

Στην αυριανή συνάντηση Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου στο Δήλεσι, δεν υπάρχει συγκεκριμένη ατζέντα θεμάτων προς συζήτηση. Η αποκλειστική στόχευση, θα έχει να κάνει με την επαναπροσέγγιση – όπως προαναφέρθηκε – και την ειρήνευση μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας.

Πιο στοχευμένη ήταν η συζήτηση την Τρίτη, 23/4 στο υπουργείο Παιδείας κατά την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου, όπου με τον Κυριάκο Πιερρακάκη ασχολήθηκαν με θέματα, όπως η εκκλησιαστική εκπαίδευση.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των πρόσφατων επιθέσεων κατά πολιτικών προσώπων, επειδή ψήφισαν το νόμο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, δεν αναμένεται να γίνει κάποια αναφορά στην αυριανή συνάντηση.

Εξάλλου, ο Αρχιεπίσκοπος είχε ήδη προβεί σε δηλώσεις, στο πνεύμα του ότι η Εκκλησία δεν εκδικείται, αλλά αγαπά χωρίς να φεύγει από τις θέσεις της. Συγκεκριμένα, είχε πει τα εξής: «Τέτοιου είδους εκδηλώσεις δεν είναι σωστές. Η Εκκλησία είναι αγάπη. Παραπονιέται, λέει τις θέσεις της, είναι σταθερή σε αυτές, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αγάπη είναι εκείνη η οποία είναι πάνω από όλα, καθώς, επίσης, η ευγένεια και η ανοχή. Αυτά τα περιστατικά οφείλονται και στην παιδεία του καθενός και στην επίδραση μερικών ανθρώπων οι οποίοι εκλαμβάνουν πολλά πράγματα της Εκκλησίας σαν εκδίκηση. Η Εκκλησία, όμως, δεν εκδικείται. Αγαπάει, αλλά δε φεύγει από τις θέσεις της».

Υπενθυμίζεται, ότι είχε προηγηθεί η λεκτική επίθεση σε βάρος της υφυπουργού Μεταφορών, Χριστίνας Αλεξοπούλου εκ μέρους ιερέα στην Πάτρα. Λίγες ώρες νωρίτερα, η βουλευτής ΝΔ Καβάλας, Αγγελική Δεληκάρη είχε δεχθεί χαστούκι από μέλος του κόμματος ‘Νίκη’. Και τα δύο περιστατικά, συνδέονται με την ψήφιση από τις δύο πολιτικούς του νόμου για το γάμο των ομοφύλων.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://youtu.be/YGFh03BN0eI Δικηγόρος – Συνήγορος συγγενών θύματος στην τραγωδία που έλαβε χώρα τον Ιούλη του 2018 στην ευρύτερη περιοχή του Ματιού, ο Γιάννης Καραγκούνης, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του On Camera και…

https://youtu.be/CYlMlQcj2_k Συνέντευξη στο OnCamera και τη Βιργινία Μάρκου παραχώρησε η Σοφία Μπεκατώρου, ως υποψήφια Ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η κα Μπεκατώρου μίλησε χωρίς δισταγμό, για όλα όσα συνθέτουν την πολυσχιδή…

https://youtu.be/om6b-pcgMCk Συνέντευξη στο OnCamera.gr και την εκπομπή «Εν αρχή ην ο Λόγος» παραχώρησε ο γνωστός δημοσιογράφος – Εκπρόσωπος Τύπου της «Ελληνικής Λύσης» Γιάννης Σκάλκος, παρουσιάζοντας τηνυποψηφιότητά του, για τις επερχόμενες…