Συναγερμός για την ενδοοικογενειακή βία. Ποιά μέτρα αποφασίστηκαν στο Μαξίμου.

Συναγερμός για την ενδοοικογενειακή βία. Ποιά μέτρα αποφασίστηκαν στο Μαξίμου.

Συναγερμός για την ενδοοικογενειακή βία. Ποιά μέτρα αποφασίστηκαν στο Μαξίμου.

Μεγάλη έξαρση παρουσίασαν οι καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία οι οποίες εκτοξεύθηκαν στις 11.000 απο τις 4.000 που ήταν το 2020. Σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη που έγινε υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου αυξάνονται σε 64 τα ειδικά επιχειρησιακά γραφεία υποδοχής καταγγελιών, έτσι ώστε να καλύπτουν όλους τους νομούς της επικράτειας. Επίσης, επεκτείνεται η εφαρμογή του panic button σε άνδρες, ανηλίκους και μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Αυτό ήταν το επόμενο σημαντικό βήμα, αφορά στην αύξηση του αριθμού των επιχειρησιακών γραφείων της Ελληνικής Αστυνομίας για την αντιμετώπιση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας ανά την επικράτεια, αλλά και την ποιοτική επέκταση της επιτυχημένης εφαρμογής του panic button.

Συνέπειες της πανδημίας

 Ο υποχρεωτικός εγκλεισμός εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού συνέτεινε στην αύξηση των κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας, ωστόσο το κοινωνικό στίγμα, που μέχρι τότε συνόδευε τις καταγγέλλουσες, απέτρεπε τη συντριπτική πλειονότητα των θυμάτων από τη δημοσιοποίηση του προβλήματος.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε κατ’ ουσίαν προαναγγείλει την ετοιμότητα της κυβέρνησης να περάσει στο επόμενο στάδιο καταπολέμησης της ενδοοικογενειακής βίας, διαμηνύοντας, μεταξύ άλλων, ότι «είναι δική μας αποστολή η ασφάλεια του ανθρώπου, να νιώθει ότι ζει σε ένα ειρηνικό περιβάλλον και να μπορεί να ασκεί τα καθήκοντά του και τις δραστηριότητές του».

Kάλυψη όλων των νομών

Εως τις αρχές Απριλίου ειδικά διαμορφωμένα επιχειρησιακά γραφεία υποδοχής καταγγελιών για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, χορηγία της εταιρείας Παπαστράτος, θα είναι επανδρωμένα με 10 έως 15 αστυνομικούς και θα βρίσκονται εντός των αστυνομικών διευθύνσεων, με στόχο να καλύπτουν όλους τους νομούς της επικράτειας.

Στην Αττική αναμένεται να λειτουργήσουν επτά επιχειρησιακά γραφεία υποδοχής καταγγελιών για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, , ενώ αναμένεται να αυξηθεί και το ανθρώπινο δυναμικό τους.

Η επιτυχημένη εφαρμογή του panic button (έως τον περασμένο μήνα την είχαν «κατεβάσει» 1.200 γυναίκες, είχε χρησιμοποιηθεί 210 φορές και σε όλα τα περιστατικά είχε ανταποκριθεί η Ελληνική Αστυνομία, χωρίς ευτυχώς να υπάρξει απώλεια) επεκτείνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, έως το Πάσχα σε ανηλίκους, άνδρες, αλλά και μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.  Με βάση στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, περίπου το 40% των κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας δεν αφορά μόνο γυναίκες.

Η σύσκεψη έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή των υπουργών Επικρατείας Άκη Σκέρτσου και Σταύρου Παπασταύρου, του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη, της υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφίας Ζαχαράκη και του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, το ίδιο μοντέλο, προφανώς με τις κατάλληλες προσαρμογές, αναμένεται να εφαρμοστεί και για την καταπολέμηση της βίας των ανηλίκων, με την Ελληνική Αστυνομία να ενισχύει σημαντικά την αποτρεπτική παρουσία της σε περιοχές όπου παρατηρείται μεγάλη συγκέντρωση ανηλίκων και εφήβων, όπως το κέντρο της Αθήνας, η Κηφισιά, η Αγία Παρασκευή και η Γλυφάδα. Το τελευταίο δίμηνο έχουν ενισχυθεί οι περιπολίες εμφανούς αστυνόμευσης, όπου άοπλοι αστυνομικοί νεαρής ηλικίας, αλλά και γυναίκες, που υποστηρίζονται από ένοπλους αστυνομικούς στην ευρύτερη περιοχή, κάνουν αισθητή την παρουσία τους και προσεγγίζουν άτομα νεαρής ηλικίας, ώστε αυτά να νιώσουν άνετα να μιλήσουν για τυχόν παραβατικές συμπεριφορές, αλλά και εν είδει αποτροπής τυχόν έκνομων ενεργειών.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://youtu.be/byOBFDsMS64 Τι είναι η κλιματική ουδετερότητα και η δίκαιη μετάβαση; Πως συνδέεται η Πράσινη Ευρωπαϊκή Συμφωνία με την Δίκαιη Μετάβαση; Οι Ελληνικές περιοχές προς την δίκαιη μετάβαση (Δυτ. Μακεδονία και Πελοπόννησος). Η πορεία …

https://www.youtube.com/watch?v=kd6Pc5mv0Ys Τι είναι κλιματική αλλαγή και ποια η διαφορά όταν μιλάμε για κλιματική κρίση; Ποια είναι η εικόνα στις πόλεις μας και πώς θα φτάσουμε στις Κλιματικά ουδέτερες πόλεις; Ποιες…

https://youtu.be/LTP5esataPY Λίγο πριν πέσει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου για τις Ευρωεκλογές, ο πρώην Υπουργός και σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα υγείας -την περίοδο της πανδημίας- Βασίλης Κοντοζαμάνης παραχώρησε συνέντευξη…