Στo top 10 καινοτομίας της Ευρώπης το Χαλάνδρι για το Αδριάνειο

Στo top 10 καινοτομίας της Ευρώπης το Χαλάνδρι για το Αδριάνειο

Στo top 10 καινοτομίας της Ευρώπης το Χαλάνδρι για το Αδριάνειο

Στις 10 πιο καινοτόμες πόλεις της Ευρώπης για την διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς , συγκαταλέγεται το μεγάλο έργο ανάδειξης και επαναλειτουργίας του Αδριάνειου Υδραγωγείου (πρόγραμμα Cultural H.ID.RA.N.T.), το οποίο υλοποιεί ο Δήμος Χαλανδρίου.

Λίγους μήνες μετά το πρώτο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Αστικής Καινοτομίας 2023 που έγινε στην Καντόνα της Κίνας, το πρόγραμμα του Δήμου Χαλανδρίου γνωρίζει μια ακόμα διεθνή διάκριση-αναγνώριση.

Επιλέχθηκε μεταξύ 40 «παραδειγμάτων υψηλής ποιότητας» από 33 ευρωπαϊκές πόλεις και περιφέρειες, στη φετινή πρόσκληση κατάθεσης συμμετοχών και πρακτικών διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς, που διοργανώθηκε από το European Heritage Hub (Ευρωπαϊκός Κόμβος για την πολιτιστική Κληρονομιά) σε συνεργασία με το δίκτυο Eurocities.

Ο Δήμος Χαλανδρίου βρίσκεται στη δεκάδα των καλύτερων ευρωπαϊκών παραδειγμάτων μαζί με τη Βαρκελώνη (Ισπανία), τη Ναντ (Γαλλία), τη Στοκχόλμη (Σουηδία), τη Γλασκώβη (Ηνωμένο Βασίλειο), τη Λουμπλιάνα (Σλοβενία), την Οστάνδη (Βέλγιο), το Γκιμαράες (Πορτογαλία), το Ζάμζε (Πολωνία) και το Γκιουμρί (Αρμενία).

Το διεθνώς αναγνωρισμένο έργο προβλέπει την ανάδειξη και επαναλειτουργία του αρχαίου μνημείου του Αδριανείου Υδραγωγείου καθώς και την πράσινη και υδάτινη ενοποίηση των γειτονιών με το κέντρο, μέσω τεσσάρων εμβληματικών αναπλάσεων αλλά και του πρώτου υπόγειου αστικού δικτύου άρδευσης.

Βασικό κριτήριο για την επιλογή των πιο καλών παραδειγμάτων της Ευρώπης, ήταν η συμβολή τους στον στόχο της «τριπλής μετάβασης», δηλαδή στον «πράσινο, ψηφιακό και κοινωνικό μετασχηματισμό των κοινωνιών μας», όπως αναφέρουν οι διοργανωτές. Ανάμεσα στα κριτήρια επιλογής συγκαταλέχθηκαν επίσης ο καινοτόμος χαρακτήρας των πρακτικών αυτών όπως και η ισορροπημένη αντιπροσώπευση θεματικών και περιοχών υλοποίησης των παραδειγμάτων.

Όπως δήλωσε η Διευθύντρια Προγράμματος του European Heritage Hub, Κάρλα Τόφολο: «Οι θεματικές του European Heritage Hub ως πιλότου, συνδέονται στενά με το συνεχή μετασχηματισμό της Ευρώπης – πράσινο, ψηφιακό, κοινωνικό. Αυτές οι μεταβάσεις απαιτούν έναν πραγματικό πολιτιστικό μετασχηματισμό που ξεκινάει από το τοπικό επίπεδο. Οι πόλεις είναι ισχυροί (μας) σύμμαχοι και η στενή τους σχέση και άμεση εμπλοκή με τους πολίτες είναι ουσιαστική για το πιλοτικό μας πρόγραμμα».

Από την πλευρά της η Julie Hervé, επικεφαλής του τμήματος Πολιτισμού του Eurocities, δήλωσε πως: «Οι επιλεγείσες πρακτικές υπογραμμίζουν τον κεντρικό ρόλο της πολιτιστικής κληρονομιάς ως οδηγού για θετικές αλλαγές με πολύτιμο αντίκτυπο. Δρούνε ως απαντήσεις σε τοπικές προκλήσεις που όμως εμπνέουν και έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν πολιτικές και λύσεις προσφέροντας παραδείγματα που μπορούν να μεταφερθούν σε άλλες περιοχές. Είμαστε εξαιρετικά ευτυχείς…να τονίζουμε την επίδραση των πόλεων μέσω του European Heritage Hub. Μόνο μέσω πολυ-επίπεδων συνεργασιών μπορούν η πράσινη, ψηφιακή και κοινωνική μετάβαση να επιταχυνθούν».

Τους επόμενους μήνες το European Heritage Hub θα παρουσιάζει στην ιστοσελίδα του ένα, κάθε μήνα, από τα δέκα παραδείγματα που ξεχώρισαν, μαζί με σχετικές μελέτες πέρα από αυτά που θα παρουσιαστούν σε τέσσερα θεματικά διαδικτυακά σεμινάρια. Η ανάδειξη και δημοσιοποίηση των 10 καλύτερων παραδειγμάτων όπως αναφέρει το European Heritage Hub, «συμβάλει στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών (από το Hub) για την ανάπτυξη ικανοτήτων» και πολιτικών από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Μέσα στο 2024 θα διοργανωθούν 2 ταξίδια -20 ατόμων το καθένα- γνωριμίας και αλλαγής τεχνογνωσίας σε 2 από τις 10 πόλεις που επιλέχθηκαν ως καλά παραδείγματα. Το Χαλάνδρι είναι ανάμεσα στις υποψήφιες πόλεις να φιλοξενήσουν μία τέτοια συνάντηση και η απόφαση θα ανακοινωθεί μέσα Απριλίου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://youtu.be/_BH5ErZT2XQ Την πρώτη του συνέντευξη στο OnCamera.gr μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτώβρη, παραχώρησε ο Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής Ελάσσονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Μαραθώνα κ. Βασίλης Αχλάδης, στην εκπομπή της…

https://youtu.be/s4rTICsGjdM «Το τραύμα της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών μεταφέρεται από γενιά σε γενιά» εξηγεί ο Ψυχολόγος κ. Σπύρος Στάμος στο ΟnCamera.gr στην εκπομπή «Εν αρχή ην ο λόγος» με την…