Στο επίπεδο της δεκαετίας του 1960 οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ΕΕ

Στο επίπεδο της δεκαετίας του 1960 οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ΕΕ

Στο επίπεδο της δεκαετίας του 1960 οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διοχέτευσε στην ατμόσφαιρα 8% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα από καύση ορυκτών καυσίμων το 2023 σε σχέση με το 2022 αποκαλύπτει ο Guardian, ωθώντας τις εκπομπές CO2 στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 60 ετών.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια μείωση που έχει καταγραφεί μετά το 2020 όταν οι κυβερνήσεις έκλεισαν εργοστάσια και καθήλωσαν πτήσεις, στο πλαίσιο των μέτρων κατά της Covid-19 σύμφωνα με την ανάλυση του Κέντρου Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα (Crea).

«Οι εκπομπές CO2 στην ΕΕ έχουν επιτέλους μειωθεί στα επίπεδα που ήταν εμφανή στη γενιά των γονιών μου τη δεκαετία του 1960» δήλωσε ο Ισαάκ Λεβί, αναλυτής του Crea. «Ωστόσο, κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, η οικονομία τριπλασιάστηκε, δείχνοντας ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να καταπολεμηθεί χωρίς να στερηθούμε την οικονομική ανάπτυξη».

Περισσότερο από το ήμισυ της μείωσης των εκπομπών προήλθε από τη χρήση καθαρότερης ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με την έκθεση. Η ΕΕ κατασκεύασε επίπεδα ρεκόρ ηλιακών συλλεκτών και ανεμογεννητριών το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία του κλάδου, και ήταν σε θέση να παράγει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από φράγματα και πυρηνικούς σταθμούς, τα οποία είχαν πληγεί από ξηρασία και εργασίες επισκευής το προηγούμενο έτος.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι η χαμηλότερη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, υποβοηθούμενη από τις καλές καιρικές συνθήκες, συνέβαλε στο 8% της μείωσης των εκπομπών ορυκτών καυσίμων CO2.

Οι περικοπές σε τομείς όπως η βιομηχανία – όπου οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου οδήγησαν ορισμένες επιχειρήσεις να γίνουν πιο αποτελεσματικές και άλλες να παράγουν λιγότερα προϊόντα – και οι μεταφορές συνέβαλαν στο υπόλοιπο 36%.

Τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν τομείς όπως η γεωργία, οι χημικές διεργασίες όπως η παραγωγή τσιμέντου ή άλλα αέρια του θερμοκηπίου, όπως το μεθάνιο. Οι αναλυτές λένε ότι οι εκπομπές συνολικά εξακολουθούν να μειώνονται πολύ αργά.

«Η μείωση των εκπομπών κατά 8% πρέπει να γιορτάζεται» δήλωσε ο Λεβί «αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα για να απεξαρτηθεί η ΕΕ από τα ορυκτά καύσιμα, να μειωθεί η εξάρτηση από πετρελαιοπαραγωγά κράτη όπως η Ρωσία, αφήνοντας παράλληλα τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος για την επόμενη γενιά».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://youtu.be/s4rTICsGjdM «Το τραύμα της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών μεταφέρεται από γενιά σε γενιά» εξηγεί ο Ψυχολόγος κ. Σπύρος Στάμος στο ΟnCamera.gr στην εκπομπή «Εν αρχή ην ο λόγος» με την…

https://youtu.be/HpEX5TE5Oiw Ο Νικόλας Φουρναράκης επικεφαλής του “ΒΟΛΤ Ελλάδος” φιλοξενήθηκε στην εκπομπή του OnCamera.gr «Εν αρχή ην ο Λόγος» και μίλησε για τη φιλοσοφία, τη δομή, τις προοπτικές και τον ευρωπαϊκό…