ΣΠΑΥ forum 2024 Τρίτη 12 Μαρτίου Συζήτηση για τις κλιματικά ουδέτερες πόλεις μέχρι το 2030.

ΣΠΑΥ forum 2024 Τρίτη 12 Μαρτίου Συζήτηση για τις κλιματικά ουδέτερες πόλεις μέχρι το 2030.

ΣΠΑΥ forum 2024 Τρίτη 12 Μαρτίου Συζήτηση για τις κλιματικά ουδέτερες πόλεις μέχρι το 2030.

Αποστολή «Κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις»

100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030 από τους πολίτες για τους πολίτες
Ευρωπαίων θα ζουν σε αστικές περιοχές. Γι’ αυτό τον λόγο, η τρέχουσα κλιματική έκτακτη ανάγκη πρέπει να αντιμετωπιστεί στις πόλεις και από τους πολίτες που ζουν σ’ αυτές.

Τι είναι οι αποστολές της ΕΕ;
Εμπνευσμένες εν μέρει από την αποστολή Απόλλων 11, στόχος της οποίας ήταν να πατήσει ο άνθρωπος στη Σελήνη, οι αποστολές της ΕΕ αποτελούν δέσμευση για την επίλυση σημαντικών κοινωνικών προκλήσεων, όπως:
– η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή·
– η διαβίωση σε πιο πράσινες πόλεις·
– η εξασφάλιση της υγείας του εδάφους για να διαφυλαχθεί η υγεία των τροφίμων, των ανθρώπων, της φύσης και του κλίματος·
– η προστασία των ωκεανών μας

Η αποστολή των κλιματικά ουδέτερων και έξυπνων πόλεων θα στηρίξει, θα προωθήσει και θα αναδείξει 100 ευρωπαϊκές πόλεις στη μετάβασή τους προς την κλιματική ουδετερότητα έως το 2030 και θα καταστήσει τις πόλεις αυτές κόμβους πειραματισμού και καινοτομίας για όλες τις πόλεις.

Καθεμία από τις 100 πρωτοπόρους πόλεις που αποδέχονται την αποστολή να καταστούν κλιματικά ουδέτερες έως το 2030 θα υπογράψει μια σύμβαση πόλης για το κλίμα, η οποία θα είναι προσαρμοσμένη στην πραγματικότητα κάθε πόλης και θα αναπτυχθεί μέσω μιας διαδικασίας συν-δημιουργίας, ώστε να ακουστούν όλες οι φωνές, σε όλα τα επίπεδα.

Ο ρόλος των κατοίκων των πόλεων
Οι άνθρωποι που ζουν στις πόλεις θα βρεθούν στο επίκεντρο αυτής της αποστολής. Στην πράξη, πρόκειται για παραγωγούς, καταναλωτές, πολιτικούς παράγοντες ή επισκέπτες. Ο αντίκτυπός τους στο περιβάλλον και το κλίμα είναι τεράστιος και μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα. Η σύμβαση πόλης για το κλίμα θα δώσει στους ανθρώπους και την κοινωνία των πολιτών ενεργό ρόλο και θα τους προσφέρει νέες πλατφόρμες, μέσω των οποίων θα μπορούν να δρουν, καθώς και καλύτερα μέσα για να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν τις δράσεις για το κλίμα. Γι’ αυτό, οι πόλεις θα πρέπει να αναπτύξουν αποτελεσματικές προσεγγίσεις για να κινητοποιήσουν τις κοινότητες και για να ασκήσουν επιρροή και να προσφέρουν κίνητρα για αλλαγή συμπεριφοράς.

Οι πολίτες μπορούν να γίνουν φορείς αλλαγής μέσω πρωτοβουλιών «εκ των κάτω», μέσω της
καινοτομίας και μέσω νέων μορφών διακυβέρνησης. Στους στόχους της αποστολής περιλαμβάνεται η προώθηση μιας δίκαιης μετάβασης, με σκοπό να βελτιωθούν η υγεία και η ευημερία των ανθρώπων, και να υπάρχουν πολλά επιπλέον οφέλη, όπως η καλύτερη ποιότητα του αέρα, η δημιουργία θέσεων εργασίας και ο πιο υγιεινός τρόπος ζωής.
Κατά τη διάρκεια του 2020, το συμβούλιο της αποστολής των κλιματικά ουδέτερων και έξυπνων πόλεων άκουσε τις προτεραιότητες και τις ανησυχίες των πολιτών σε πόλεις ολόκληρης της ΕΕ.

https://ec.europa.eu/mission-cities

https://spay.gr/klimatika oudeteres poleis

www.oncamera.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://youtu.be/LTP5esataPY Λίγο πριν πέσει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου για τις Ευρωεκλογές, ο πρώην Υπουργός και σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα υγείας -την περίοδο της πανδημίας- Βασίλης Κοντοζαμάνης παραχώρησε συνέντευξη…

https://youtu.be/B9Rw2Vz6abY «Ζωντανός θρύλος» στον χώρο της, κρίνοντας από τις δεκάδες σημαντικές βραβεύσεις και διακρίσεις, η συνιδιοκτήτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος του Mideast Travel ενός από τα μεγαλύτερα Ταξιδιωτικά Πρακτορεία της Ευρώπης,…

https://youtu.be/EYt97hTwo7w Υποψήφια Ευρωβουλευτής με το Κόμμα «ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ» του Ανδρέα Λοβέρδου, Χειρουργός – Μαστολόγος – Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας, η Λυδία Ιωαννίδου Μουζάκα μίλησε στο OnCamera.gr, δίδοντας το προσωπικό της…