Σχέδιο Νόμου: Παγκόσμιο Επίπεδο Φορολογίας

Σχέδιο Νόμου: Παγκόσμιο Επίπεδο Φορολογίας

Σχέδιο Νόμου: Παγκόσμιο Επίπεδο Φορολογίας

επίπεδο φορολογίας

Την κεφαλαιώδη σημασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σχετικά με το παγκόσμιο επίπεδο φορολογίας υπογράμμισε, από το βήμα της Βουλής, ο κ. Στέλιος Πέτσας.

Αναλυτικότερα, όπως τόνισε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, με το σχέδιο νόμου ενσωματώνεται η Οδηγία (ΕΕ) 2022/2523 του Συμβουλίου, της 14ης Δεκεμβρίου 2022 «σχετικά με την εξασφάλιση παγκόσμιου ελάχιστου επιπέδου φορολογίας των ομίλων πολυεθνικών επιχειρήσεων και των εγχώριων ομίλων μεγάλης κλίμακας στην Ένωση».

Πρόκειται για ένα θρίαμβο της Ευρώπης, αλλά και της συνεργασίας γενικά της Δύσης και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, απέναντι σε πρακτικές δεκαετιών που καλλιέργησαν αντιδυτικά αντανακλαστικά σε πολλές χώρες του τρίτου κόσμου για ολόκληρες γενιές.

«Όλοι γνωρίζουμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι», συνέχισε ο κύριος Πέτσας «ότι από τη βιομηχανική επανάσταση, πολυεθνικές επιχειρήσεις και μεγάλοι όμιλοι εταιρειών, είχαν τις δραστηριότητές τους σε χώρες του τρίτου κόσμου, αλλά τα κέρδη τους τα εξήγαγαν είτε στη χώρα προέλευσής τους, είτε σε χώρες πολύ χαμηλής, ή και μηδενικής φορολόγησης».

fa94e3b7 4206854 Σχέδιο Νόμου: Παγκόσμιο Επίπεδο Φορολογίας
Σχέδιο Νόμου: Παγκόσμιο Επίπεδο Φορολογίας 2

Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρχουν συνεχόμενες διαμαρτυρίες από τις χώρες του τρίτου κυρίως κόσμου, αλλά και από διεθνείς οργανισμούς και μη-κυβερνητικές οργανώσεις, ότι στις χώρες αυτές έμενε η όχληση, η υπερ-εκμετάλλευση των φυσικών τους πλουτοπαραγωγικών πόρων, αλλά τίποτα από τα κέρδη όλης αυτής της επιχειρηματικής δραστηριότητας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σε αυτή την πρακτική δεκαετιών, ήρθε να προστεθεί τα τελευταία χρόνια και η ψηφιακή επανάσταση, η οποία έκανε ακόμη πιο εύκολη την εξ’ αποστάσεως λειτουργία επιχειρήσεων με εργαζόμενους υψηλής εξειδίκευσης, αλλά χαμηλού κόστους, σε αναδυόμενες κυρίως οικονομίες.

Έτσι, όμως. διαιωνίζονταν οι ανισότητες, δεν υπήρχαν επαρκείς πόροι για την ανάληψη έργων υποδομών στις φτωχότερες χώρες του πλανήτη, ούτε για δαπάνες εκσυγχρονισμού της οικονομίας τους, ώστε να βασιστούν στις δικές τους δυνάμεις, να ενισχύσουν τους θεσμούς τους, να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους και τελικά να συγκλίνουν σταδιακά σε ένα περιβάλλον παγκοσμιοποίησης με τις αναπτυγμένες δυτικές οικονομίες.

«Αυτή η εξόφθαλμη αδικία, παίρνει τέλος. Και αυτό χάρη στην πρωτοβουλία των χωρών του ΟΟΣΑ και του G20 που ξεκίνησαν αυτή την άβολη, αλλά και τόσο αναγκαία, συζήτηση», υπογράμμισε ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος.

«Τα εκτιμώμενα φορολογικά έσοδα για τη χώρα μας από τον συμπληρωματικό φόρο που θα αποδίδεται από 19 επιχειρηματικούς ομίλους και 900 – 950 ελληνικές θυγατρικές ξένων ομίλων (από το έτος 2026 και εξής) θα ανέρχονται σε 80 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Σε παγκόσμιο επίπεδο μάλιστα υπολογίζεται ότι το εκτιμώμενο έσοδο θα ανέρχεται σε 250 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως», συμπλήρωσε ο κύριος Στέλιος Πέτσας.

«Και το έσοδο αυτό επιτυγχάνεται με την καθιέρωση παγκόσμιου ελάχιστου επιπέδου φορολογίας των πολυεθνικών ομίλων επιχειρήσεων και των ημεδαπών ομίλων επιχειρήσεων μεγάλης κλίμακας, ώστε αυτοί να καταβάλλουν δίκαιο μερίδιο φόρων για τη δραστηριότητά τους, εντός και εκτός της εσωτερικής αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης», διευκρίνισε ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής της Νέας Δημοκρατίας.

«Θα τονίσω», ολοκλήρωσε ο κύριος Στέλιος Πέτσας, «ότι είναι διατάξεις που δείχνουν ότι η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, προσπαθεί σε κάθε της βήμα, να ψηφιοποιεί το Κράτος, να μειώνει τη γραφειοκρατία και γενικά να διευκολύνει τους φορολογούμενους πολίτες. Και αυτό θα συνεχίσει να κάνει!».

Κλείνοντας, για τις αλλαγές στο καθεστώς χορήγησης “Golden Visa” ο κ. Πέτσας τόνισε την ανάγκη σταθερότητας. Σταθερότητα που προσελκύει και δεν απομακρύνει επενδυτές. Κάτι που ενισχύει την εμπιστοσύνη στην Ελληνική οικονομία προσφέροντας βιώσιμη και δίκαιο μέρισμα σε όλους τους πολίτες.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://youtu.be/byOBFDsMS64 Τι είναι η κλιματική ουδετερότητα και η δίκαιη μετάβαση; Πως συνδέεται η Πράσινη Ευρωπαϊκή Συμφωνία με την Δίκαιη Μετάβαση; Οι Ελληνικές περιοχές προς την δίκαιη μετάβαση (Δυτ. Μακεδονία και Πελοπόννησος). Η πορεία …

https://www.youtube.com/watch?v=kd6Pc5mv0Ys Τι είναι κλιματική αλλαγή και ποια η διαφορά όταν μιλάμε για κλιματική κρίση; Ποια είναι η εικόνα στις πόλεις μας και πώς θα φτάσουμε στις Κλιματικά ουδέτερες πόλεις; Ποιες…

https://youtu.be/LTP5esataPY Λίγο πριν πέσει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου για τις Ευρωεκλογές, ο πρώην Υπουργός και σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα υγείας -την περίοδο της πανδημίας- Βασίλης Κοντοζαμάνης παραχώρησε συνέντευξη…