Ρέτσος: Η χώρα μας δεν θα γεμίσει κόσμο – Αναζητήσεις και όχι κρατήσεις τώρα

||

Στα νησιά άρχισαν να καταφθάνουν οι πρώτοι τουρίστες, καθώς διανύουμε το πρώτο Σαββατοκύριακο χωρίς lockdown.

Έχοντας ανά χείρας είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε αρνητικό μοριακό τεστ, Έλληνες και ξένοι επισκέπτες, μετά από μήνες σκληρού lockdown, έφτασαν το μεσημέρι στην κοσμοπολίτικη Σαντορίνη με το Blue Star Δήλος.

Αυλαία σήκωσε και η κρουαζιέρα, με αφετηρία την Κρήτη.

 

Παράλληλα, εικόνες προ-Covid εποχής θύμιζε το αεροδρόμιο του Ηρακλείου, ενώ Γερμανοί, Γάλλοι, Ελβετοί, Πολωνοί και Βέλγοι απολαμβάνουν ήδη τις διακοπές τους στην Κρήτη.

Δυναμικά ξεκινάει η τουριστική σεζόν και στην Κέρκυρα, με 8 πτήσεις από το εξωτερικό, παρά τις προειδοποιήσεις του Νίκου Χαρδαλιά ότι το νησί βρίσκεται στο «κόκκινο» τις τελευταίες ημέρες, πληρώνοντας – κυριολεκτικά – τα «σπασμένα» του συνωστισμού το Πάσχα, στη διάρκεια του εθίμου των «Μπότηδων», αλλά και το βράδυ της Ανάστασης. 

Έτοιμοι να αφήσουν πίσω τους ένα δύσκολο χειμώνα, δηλώνουν οι τουρίστες που έφτασαν στη Μυτιλήνη, ενώ πολλές είναι και οι πτήσεις που φθάνουν στο νησί της Κω.

Ο τουρισμός ξεκίνησε και για τη Βόρεια Ελλάδα, με τουρίστες να καταφθάνουν από πολλές χώρες της Ευρώπης. Συνολικά, προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 30 αεροσκάφη με τουρίστες, η πλειοψηφία των οποίων είναι Έλληνες του εξωτερικού.

Οι προσδοκίες για τη φετινή σεζόν είναι υψηλές και ο στόχος του τουριστικού κλάδου είναι η άφιξη περίπου 15 εκατομμυρίων επισκεπτών στη χώρα μας.

Ρέτσος: Η χώρα δεν θα γεμίσει κόσμο – Αναζητήσεις και όχι κρατήσεις τώρα

Η επέκταση της τουριστικής περιόδου πρέπει να θεωρείται δεδομένη, αλλιώς δεν θα φτάσουμε τους στόχους, επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ προσέθεσε ότι στο τέλος Ιουνίου αναμένονται οι μαζικές αφίξεις τουριστών και διευκρίνισε ότι «τα νούμερα ακόμα παραμένουν υψηλά, άρα τις επόμενες βδομάδες το μεγάλο στοίχημα είναι, με την πορεία των εμβολιασμών και την προσεκτική συμπεριφορά όλων μας, να βελτιωθούν τα στοιχεία της πανδημίας και να μπορεί η Ελλάδα να βγει από τις πορτοκαλί και κόκκινες ζώνες, που είναι αυτή τη στιγμή, όπως και οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης, ώστε τέλη Ιουνίου – αρχές Ιουλίου να μπορούμε πλέον να δεχτούμε σημαντικό αριθμό τουριστών».

Ο κ. Ρέτσος ανέφερε πως, αυτή τη στιγμή, υπάρχει μια αναζήτηση για την Ελλάδα, η οποία παραμένει ψηλά στις αναζητήσεις των βασικών μας αγορών, όπως Γερμανία, Αγγλία, ΗΠΑ, ωστόσο, οι πολίτες αυτών των χωρών δεν γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο οι χώρες τους θα επιτρέψουν, όχι μόνο ένα ταξίδι, αλλά και την επιστροφή τους μετά από ένα ταξίδι (π.χ. καραντίνα ή όχι), γεγονός που αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα.

«Όσο αυτό εξελίσσεται, τόσο θα βλέπουμε να προκύπτουν πραγματικές κρατήσεις, που έχουν μια ιδιαιτερότητα φέτος», επεσήμανε, «καθώς, πέρα ότι είναι της τελευταίας στιγμής, δεν είναι και εγγυημένες (σ.σ. δηλαδή, να υπάρχει πρακτική παλαιότερων ετών, με προκαταβολές, ακυρωτικά κ.λπ.)».

Ο κ. Ρέτσος ανέφερε, επίσης, ότι ο ΣΕΤΕ έχει θέσει ένα στόχο για τα έσοδα του τουρισμού φέτος, που κυμαίνεται μεταξύ 40-50% των εσόδων του τουρισμού το 2019, ωστόσο, όπως ο ίδιος σημείωσε, αυτή την στιγμή, είμαστε πιο κοντά στο 40% παρά στο 50%: «Έχω μια πεποίθηση ότι όσο βελτιώνονται οι συνθήκες, τόσο θα αυξάνεται και η ζήτηση. Άρα, δεν θέλω να αποκλείσω το 50%. Σήμερα που μιλάμε είμαστε κοντύτερα στο 40%», κατέληξε.

Απαραίτητη η επέκταση της τουριστικής περιόδου

Η επέκταση της τουριστικής περιόδου πρέπει να θεωρείται δεδομένη, αλλιώς δεν θα φτάσουμε τους στόχους, σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ. «Πέρυσι, ο τουρισμός σταμάτησε γύρω στις 10-15 Σεπτεμβρίου, άρα φέτος η προσδοκία είναι το φθινόπωρο να είναι το ισχυρό τρίμηνο και όχι το παραδοσιακό «Ιούλιος- Αύγουστος», που ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Θα πάμε δηλαδή και τον Σεπτέμβριο και ο στόχος είναι να πάμε και μέρος του Οκτωβρίου».

Ο ίδιος επεσήμανε πως το 2020 είχαμε την πρώτη «υβριδική χρονιά» του κοροναιού, που βοήθησε πολύ μικρούς προορισμούς και μικρές επιχειρήσεις να σταθούν και να στηριχθούν και, όπως εκτίμησε, το ίδιο θα γίνει και φέτος.

«Όσο και να ελπίζουμε ότι η χώρα μας θα γεμίσει κόσμο, δεν θα γίνει αυτό από το 2021», τόνισε προσθέτοντας: «Η ελπίδα μας είναι να αρχίσει να αποκαθιστάται η ζήτηση το 2021»

Παράλληλα, σημείωσε πως ίσως είναι ευκαιρία φέτος να εκμεταλλευτούμε και τον Ιούνιο και να μην περιμένουμε μόνο Ιούλιο – Αύγουστο για διακοπές.

in.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://youtu.be/bbXr1oornq4 Στις πρόσφατες εκλογές της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, ο Ευάγγελος Αλμπάνης εξελέγη μέλος, ως προτεινόμενος από την Παράταξή του, ενώ έχει να επιδείξει -παρά το νεαρό της ηλικίας του- μία…

https://youtu.be/k1fIXgSAumw Αξιόλογος και αυθεντικός χοροδιδάσκαλος από την Κρήτη o Γιάννης Μεγαλακάκης. Με πολυετή εμπειρία και βαθιά γνώση της κρητικής παράδοσης, ο Γιάννης Μεγαλακάκης φιλοξενήθηκε στην εκπομπή του On Camera «Εν…

https://youtu.be/F94ngpOCEhM Την Παρασκευή 26/01/2024 το OnCamera.gr βρέθηκε στο National Event του Climate Pact. Στη κάμερα μας μίλησαν:H συντονίστρια της χώρας για την Ελλάδα για το EU Climate Pact και Διευθύνουσα…