Όμιλος Ιατρικού Αθηνών: Το πρώτο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για ανίχνευση του καρκίνου παχέος εντέρου

Όμιλος Ιατρικού Αθηνών: Το πρώτο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για ανίχνευση του καρκίνου παχέος εντέρου

Όμιλος Ιατρικού Αθηνών: Το πρώτο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για ανίχνευση του καρκίνου παχέος εντέρου

||
||

H τεχνητή νοημοσύνη μπαίνει στην υπηρεσία των γαστρεντερολόγων και ενισχύει την ακρίβεια των απεικονιστικών εξετάσεων για καρκίνο του παχέος εντέρου.

Τον τρίτο πιο συχνό καρκίνο τόσο στον άντρα όσο και στην γυναίκα, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα και του μαστού. Σύμφωνα με τον MD, PhD, Ηπατολόγο, Γαστρεντερολόγο, Διευθυντή Γαστρεντερολογικής Κλινικής, του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών Δημήτρη Καραγιάννη, η εγκατάσταση του πρωτοποριακού συστήματος τεχνητής νοημοσύνης Cad Eye της Fujifilm , στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών που είναι η πρώτη στην Ελλάδα και μία από τις πρώτες παγκοσμίως, έρχεται να διορθώσει τις ατέλειες παρατήρησης, διατηρώντας, ακμαία την ανιχνευσιμότητα του ενδοσκόπου. Ένας μέσος γαστρεντερολόγος πρέπει να έχει δείκτη ανεύρεσης αδενωμάτων πολυπόδων πρακτικά πάνω από 25% για να είναι αποδεκτός, λέει ο κ. Καραγιάννης. Όμως ένας expert, συνεχίζει, έχει δείκτη ανάδειξης πολυπόδων πάνω από 50% στους άντρες και περίπου 48% στις γυναίκες. «Άρα υπάρχει μία διαφορά 25% όπου ο μέσος γαστρεντερολόγος μπορεί να μην δει, και κατά συνέπεια να μην κάνει ικανοποιητική πρόγνωση, οπότε και να μην αντιμετωπίσει προληπτικά τον καρκίνο του παχέος εντέρου».

Με το νέο σύστημα ευελπιστούμε να μειώσουμε τους ενδιάμεσους καρκίνους

Έχουμε παρατηρήσει, αναφέρει ο γαστρεντερολόγος ότι παρουσιάζονται ενδιάμεσοι καρκίνοι «που στην πραγματικότητα είναι καρκίνοι, που προέκυψαν λόγω του ότι δεν μπορέσαμε να βρούμε πολύποδες και να τους αφαιρέσουμε. Ωστόσο η τεχνητή νοημοσύνη έρχεται να βοηθήσει τον γαστρεντερολόγο, και να του υποδείξει σημεία που πρέπει να προσέξει καλύτερα. Κάτι που γίνεται ενώ δουλεύεις». Στη μελέτη που έγινε για την πιστοποίηση του συστήματος Cad Eye για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρει ο κ. Καραγιάννης, ένας μέσος γιατρός που δούλευε με αυτό το σύστημα κατάφερε να φτάσει σε ανάδειξη του 96% των πολυπόδων, ενώ ο expert στο 95% των πολυπόδων. «Δηλαδή ο μέσος γιατρός μαζί με το σύστημα ανέβηκε σε ένα επίπεδο ενός εξαιρετικά έμπειρου, ο οποίος έχει πάνω από 50.000 κολονοσκοπήσεις στο πελμαρέ του. Πράγμα που σημαίνει ότι με την υποβοήθηση της τεχνητής νοημοσύνης η υποστήριξη προς τον ασθενή είναι μακράν καλύτερη και αναμένουμε τα επόμενα χρόνια τόσο να μειώσουμε τους λεγόμενους ενδιάμεσους καρκίνους, όσο και να ανεβάσουμε το επίπεδο ποιότητας της προληπτικής κολονοσκόπησης, στο επίπεδο των experts για όλους». Στο σύστημα της τεχνητής νοημοσύνης αναφέρθηκε και ο Δ/νων Σύμβουλος, της Ενδοσκοπική ΑΕ (αποκλειστική αντιπρόσωπος της Fujiflm στην Ελλάδα) Κίμων Καλόγλου.«Η Fujifilm πάντα επιστημονικά πρωτοπόρος δημιουργεί τεχνολογίες αιχμής στην επεξεργασία Ιατρικής εικόνας, τα τελευταία 70 χρόνια. Το 2018 ανέπτυξε την τεχνολογία Ιατρικής Τεχνητής Νοημοσύνης, που ονομάστηκε Reily, που στα Ιαπωνικά, σημαίνει, «ευφυής και πολυμήχανος. Σε αυτήν, ακριβώς την τεχνολογία βασίζεται το καινοτόμο σύστημα Cad Εye». Σκοπός του συστήματος, είπε ο κ. Καλόγλου είναι η υποβοήθηση, σε πραγματικό χρόνο, των γαστρεντερολόγων στην ανίχνευση και τον χαρακτηρισμό των πολυπόδων του εντέρου, με εξαιρετική ακρίβεια.

Η γαστρεντερολογική κλινική του Ιατρικού ένα από τα ερευνητικά κέντρα της Fuji Film

Aξίζει να αναφερθεί ότι η κλινική του κ. Καραγιάννη αποτελεί ένα από τα ερευνητικά και εκπαιδευτικά κέντρα για την τεχνολογία της Fuji Film παγκοσμίως. «Το κέντρο μας εδώ και 15 χρόνια δουλεύει συνεργατικά με τη Fuji, τόσο στην ανάπτυξη τεχνολογιών οπτικών όσο και σε διαδικασίες μηχανικής εκμάθησης. Δουλεύουμε με το κέντρο ανάπτυξης της Σαΐτάμα στην Ιαπωνία και από την Ευρώπη είμαστε τρία κέντρα. Στην Κεντρική Ευρώπη είναι το πανεπιστήμιο του Βισμπάντεν, στη Δυτική Ευρώπη είναι το νοσοκομείο St. Marc’s, του Λονδίνου και στην Ανατολική Ευρώπη είμαστε εμείς. Τόσο η ανάπτυξη όσο η έρευνα και η εκπαίδευση γίνονται ελεύθερα στο χώρο μας».

Aύξηση του καρκίνου του παχέος εντέρου μεταξύ 45-50

Στα άτομα άνω των 50 η πιθανότητα να νοσήσει κανείς από καρκίνο του παχέος εντέρου φτάνει και το 50%, λέει ο κ. Καραγιάννης. «Ωστόσο είναι πολύ σημαντικό ότι ο εν λόγω καρκίνος μπορεί να προληφθεί, μέσω της κολονοσκόπησης. Και μάλιστα την τελευταία 15ετία τόσο στην Αμερική, όσο και στην Ευρώπη και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα, οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 50% λόγω των προληπτικών προγραμμάτων». Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα ο πρώτος προληπτικός έλεγχος γίνεται στα 50. Τώρα λέει ο κ. Καραγιάννης «έχουμε μία τάση να κατεβάσουμε την ηλικία στα 45, γιατί έχουμε βρει μία ενδιάμεση ηλικιακή περιοχή 45- 50, όπου εκεί παρουσιάζεται αύξηση των καρκίνων του παχέος εντέρου. Άρα η τάση μας, ακόμα δεν έχει υιοθετηθεί από τις κυβερνήσεις, αλλά η τάση στην επιστημονική κοινότητα είναι να λέμε η πρώτη κολονοσκόπηση να γίνεται στα 45». Όταν υπάρχει ιστορικό, επισημαίνει ο γαστρεντερολόγος, τότε ο νεότερος συγγενής πάει για τον πρώτο του έλεγχο 10 χρόνια πριν από το χρόνο που ο συγγενής του εκδήλωσε τον καρκίνο του. Δηλαδή αν εκείνος εκδήλωσε τον καρκίνο του στα 60 έτη, ο νεότερος συγγενής θα ξεκινήσει τον προληπτικό του έλεγχο στα 50.

Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος: Στρατηγική συνεργασία με τον διεθνή οίκο Fuji

O Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος αναφερόμενος στη μετά lock down εποχή, τόνισε ότι βασικό και κύριο μέλημα του Ομίλου Ιατρικού εξακολουθεί να παραμένει η ασφάλεια των ασθενών, των νοσηλευτών, και των ιατρών. Η ζωή συνεχίζεται είπε ο Δρ. Αποστολόπουλος «και έτσι και ο δικός μας ο Όμιλος επιστρέφει στα βασικά του πλάνα, τα οποία έχουν να κάνουν με την διασφάλιση της πρωτοπορίας και της πρώτης γραμμής στην ιατρική επιστήμη. Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο ότι το πιο διαδεδομένο και επίκαιρο θέμα στην καινούρια δεκαετία είναι η τεχνητή νοημοσύνη, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε όχι απλά ότι έχουμε προβεί σε μία στρατηγική συνεργασία με τον διεθνή οίκο Fuji. Αλλά να ανακοινώσουμε εμπράκτως ότι το τελευταίο διάστημα λειτουργεί εδώ στο Ιατρικό Αθηνών στο Μαρούσι ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο έχει εφαρμογή στο πεδίο της γαστρεντερολογίας». Η συνεργασία με τη Fuji είναι μία συνεργασία στρατηγικού χαρακτήρα. Είναι σε ισχύ τα τελευταία 25 χρόνια και προχωράμε μαζί προσπαθώντας πάντοτε να είμαστε ένα από τα λίγα κέντρα με τα οποία η συγκεκριμένη εταιρεία συνεργάζεται στον κόσμο, που θα συμμετέχει όχι μόνο στην εφαρμογή της τεχνολογίας αλλά και στην έρευνα και την εξέλιξη της, κατέληξε ο διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών.

Πηγη:ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

Τα Χριστούγεννα, η πιο όμορφη γιορτή του χρόνου πλησιάζει και ο Δήμος Παλλήνης φορά τα γιορτινά του. Oι Δημοτικές Κοινότητες Γέρακας, Παλλήνη και Ανθούσα, ετοιμάζονται να υποδεχθούν τα φετινά Χριστούγεννα,…

Με τον Υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη συναντήθηκε ο Δήμαρχος Παλλήνης Χρήστος Αηδόνης την Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2024 ώστε ο Δήμος Παλλήνης να ανταποκριθεί στις ανάγκες ενός προαστίου με μεγάλη υπερτοπική…

Η απαγόρευση των ΜΜΕ στα Δημοτικά Συμβούλια είναι ένα πρόσχημα προκειμένου να χρησιμοποιηθεί η Τεχνητή Νοημοσύνη στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων και της ψηφιοποίησης ενώ παρατηρούνται όλο και πιο συχνά τα…