Οι «παγίδες» φαρμάκων αδυνατίσματος

Οι «παγίδες» φαρμάκων αδυνατίσματος

Οι «παγίδες» φαρμάκων αδυνατίσματος

παγίδες φαρμάκων αδυνατίσματος

Τα νέα φάρμακα για την απώλεια βάρους που καταστέλλουν την όρεξη και μειώνουν την επιθυμία για φαγητό, μπορεί να είναι αρκετά αποτελεσματικά στο να βοηθήσουν τους ανθρώπους να χάσουν κιλά.

Ωστόσο, παρά την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων καθόλη τη διάρκεια της λήψης τους, οι μισοί από τους χρήστες σταματούν την αγωγή τους μέσα στον πρώτο χρόνο, όπως δείχνουν οι μελέτες, λόγω του κόστους, των παρενεργειών ή για άλλους λόγους.

Στη συνέχεια, τα κιλά σχεδόν πάντα επιστρέφουν και το βάρος που επανακτούν οι άνθρωποι που τα έχασαν, τείνει να είναι σχεδόν αποκλειστικά λίπος, με ελάχιστη μυϊκή μάζα.

Αυτό συμβαίνει επειδή συχνά είναι μεταβολικά λιγότερο υγιείς, σε σύγκριση με την περίοδο πριν αρχίσουν τα φάρμακα, όπως υπογραμμίζει η Washington Post.

Αλλά μια σημαντική, νέα, μακροχρόνια μελέτη σε άτομα που χρησιμοποίησαν και στη συνέχεια εγκατέλειψαν ένα από τα φάρμακα για την απώλεια βάρους, υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχει ένας απλός, σχετικά εύκολος τρόπος για να αποτρέψετε την επαναπρόσληψη του ανθυγιεινού βάρους μετά τη διακοπή των φαρμάκων: η άσκηση.

Στη μελέτη, τα άτομα που γυμνάζονταν και παράλληλα λάμβαναν φάρμακο απώλειας βάρους, διατήρησαν κατά πολύ περισσότερο το χαμηλό βάρος τους μετά τη διακοπή του φαρμάκου, σε σύγκριση με όσου δεν γυμνάζονταν.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν έντονα ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τα φάρμακα μπορεί να είναι σε θέση να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος ακόμη και μετά τη διακοπή του φαρμάκου. Αλλά πρέπει να κάνουν γυμναστική», αναφέρει η Signe Sοrensen Torekov, καθηγήτρια Βιοϊατρικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στη Δανία και επικεφαλής της νέας μελέτης.

iStock 656948420 640x426 1 Οι «παγίδες» φαρμάκων αδυνατίσματος
Οι «παγίδες» φαρμάκων αδυνατίσματος 2

Οι περισσότεροι ειδικοί σε θέματα παχυσαρκίας συμφωνούν ότι το ιερό δισκοπότηρο της υγιούς, μακροχρόνιας απώλειας βάρους είναι η διατήρησή του.

Η απώλεια κιλών είναι δυνατή για πολλούς ανθρώπους βραχυπρόθεσμα και χωρίς φαρμακευτική βοήθεια, όμως, η διατήρηση του χαμηλού βάρους μπορεί να φαίνεται σχεδόν αδύνατη.

Το ίδιο συμβαίνει και με τη νέα κατηγορία φαρμάκων GLP-1 για τον διαβήτη ή την απώλεια βάρους, καθώς όπως φαίνεται βοηθούν τους ανθρώπους να χάσουν εύκολα και γρήγορα βάρος, αλλά αν σταματήσουν τη λήψη του φαρμάκου, τα κιλά συνήθως επιστρέφουν σχεδόν το ίδιο γρήγορα.

Η Torekov και οι συνεργάτες της έτρεξαν μια πολυετή μελέτη για να αποκαλύψουν αν ισχύει αυτό για όλους.

Ξεκίνησαν με 195 Δανούς ενήλικες με παχυσαρκία αλλά χωρίς άλλες σοβαρές ασθένειες.

Στο πλαίσιο της μελέτης, τους έβαλαν σε μια δίαιτα εξαιρετικά χαμηλών θερμίδων, υπό την επίβλεψη των επιστημόνων, με στόχο να χάσουν γρήγορα περίπου 30 κιλά.

Δεδομένου ότι επρόκειτο για μια μελέτη διατήρησης του βάρους, οι επιστήμονες ήθελαν να χάσουν γρήγορα τα κιλά και στη συνέχεια να περάσουν στη φάση της συντήρησης.

Για τη φάση αυτή, οι ερευνητές ανέθεσαν σε ορισμένους από τους εθελοντές να αρχίσουν να παίρνουν το φάρμακο με τη δραστική ουσία λιραγλουτίδη, ώστε να διαπιστώσουν αν το φάρμακο θα τους βοηθούσε να διατηρήσουν ή ακόμη και να αυξήσουν την απώλεια βάρους τους κατά τη διάρκεια της δίαιτας.

Παράλληλα, μια άλλη ομάδα εθελοντών ξεκίνησε το ίδιο φάρμακο, αλλά και ένα πρόγραμμα άσκησης δύο φορές την εβδομάδα, με ημίωρα ομαδικά μαθήματα spinning και 15 λεπτά υψηλής έντασης προπόνησης αντίστασης για όλο το σώμα, μαζί με δύο φορές τζόκινγκ στο σπίτι ή παρόμοιες προπονήσεις.

Η άσκηση ήταν ως επί το πλείστον έντονη, δηλαδή αρκετά επίπονη, ώστε οι άνθρωποι μόλις και μετά βίας μπορούσαν να μιλήσουν ενώ γυμνάζονταν.

Επίσης, υπήρχε και η ομάδα ελέγχου, στην οποία οι συμμετέχοντες δεν έκαναν γυμναστική και έλαβαν εικονικό φάρμακο, αντί για λιραγλουτίδη.

Μετά από ένα έτος, σχεδόν όλοι όσοι έλαβαν το φάρμακο είχαν διατηρήσει χαμηλό σωματικό βάρος ή είχαν χάσει περισσότερα κιλά.

Όμως οι συμμετέχοντες στην ομάδα που συνδύαζαν το φάρμακο με την άσκηση, είχαν χάσει τα περισσότερα κιλά.

Συγκεκριμένα, είχαν χάσει περίπου έξι κιλά περισσότερα από εκείνους που έπαιρναν μόνο το φάρμακο, και περισσότερα από αυτά τα κιλά αποτελούνταν από λίπος, αντί για μυς.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

Εργαζόμενος που δούλεψε στο λούνα πάρκ στο Πευκοχώρι μίλησε στο MEGA και κατήγγειλε πως τα μηχανήματα όχι μόνο ήταν τουλάχιστον 15ετίας αλλά τα περισσότερα ήταν μεταχειρισμένα και κλεμμένα από τη…

Σχετικά με τις δηλώσεις της Δημάρχου Κασσάνδρας που αφορούν στο δυστύχημα που έλαβε χώρα την 19/08/2024 σε Λουνα Παρκ στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής αναφέρονται τα ακόλουθα: Σύμφωνα με το άρθρο 110…

https://youtu.be/fGGR6WS8mwQ Μια υπέροχη και διασκεδαστική συζήτηση είχαμε στην εκπομπή “WHO IS WHO” στο Oncamera.gr με τη ΜΥΡΤΩ ΤΣΙΓΚΟΥΛΗ, Επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης Σπάτων-Αρτέμιδος «ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ». Ευχαριστούμε θερμά τη Μυρτώ για…