Ο Μακρόν κράτησε στη θέση του πρωθυπουργού τον Ατάλ μπροστά στον κίνδυνο ακυβερνησίας.

Ο Μακρόν κράτησε στη θέση του πρωθυπουργού τον Ατάλ μπροστά στον κίνδυνο ακυβερνησίας.

Ο Μακρόν κράτησε στη θέση του πρωθυπουργού τον Ατάλ μπροστά στον κίνδυνο ακυβερνησίας.

Η δεύτερη σωστή κίνηση του Εμμανουέλ Μακρόν μετά την προκήρυξη των πρόωρων βουλευτικών εκλογών και την νίκη του αριστερού μετώπου είναι να κρατήσει στη θέση του τον πρωθυπουργό Γκαμπριέλ Ατάλ. Αποκαλυπτική είναι μάλιστα η ανακοίνωση των Ηλυσίων που αναφέρει ότι «προς το παρόν» θα συνεχίσει να τελεί τα πρωθυπουργικά του καθήκοντα προκειμένου να «διασφαλίσει τη σταθερότητα της χώρας». 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Ωστόσο δεν είναι μόνοι οι Ολυμπιακοί Αγώνες που ξεκινούν σε λίγες εβδομάδες και είναι μια πολύ σημαντική περίοδος για την Γαλλία, αλλά και ο φόβος για μία αναταραχή στις αγορές και μία επερχόμενη οικονομική κρίση. Ήδη ο υπουργός Οικονομικών του Εμμανουέλ Μακρόν, Μπρινό Λε Μερ, προειδοποίησε ότι ο πιο άμεσος κίνδυνος που αντιμετωπίζει η Γαλλία είναι η «χρηματοπιστωτική κρίση και η οικονομική παρακμή» λόγω του πολιτικού αδιεξόδου της Γαλλίας.

ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Ο φόβος της ακυβερνησίας και το ερώτημα πόσο καιρό θα παραμείνει στη θέση του πρωθυπουργού ο Αττάλ παραμένει στο προσκήνιο, με το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο να πιέζει από τον πρόεδρο Μακρόν να τους ζητήσει να βρουν πρωθυπουργό, ως νικητές των εκλογών και ως εκ τούτου έχουν το δικαίωμα να σχηματίσουν κυβέρνηση. Αυτό είναι ένας γρίφος καθότι η αριστερά δεν έχει τόσους βουλευτές όσους χρειάζεται για να σχηματίσει κυβέρνηση και θα χρειαστεί να συνάψει συμμαχίες με το κέντρο.

Ο Γάλλος δημοσιογράφος Πιερ Χασκί, ωστόσο σημειώνει ότι το στοίχημα είναι μεγάλο για την Αριστερά. «Ο συνασπισμός της Αριστεράς αποτελείται από αντιφατικούς συμμάχους. Ήταν σε αντιπαράθεση και ξαφνικά συγκρότησαν αυτή τη συμμαχία που ήταν πολύ αποτελεσματική – αλλά οι ηγέτες έχουν διαφορετικές ατζέντες», τόνισε.

ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΜΑΚΡΟΝ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Η αρμοδιότητα της επιλογής του νέου πρωθυπουργού ανήκει αποκλειστικά στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος βεβαίως λαμβάνει υπόψη του την δυνατότητα της Εθνοσυνέλευσης να απορρίψει τον προτεινόμενο πρωθυπουργό, αν η απόλυτη πλειοψηφία των μελών της υπερψηφίσει πρόταση μομφής σε βάρος του.

Ο πρόεδρος Μακρόν ανακοίνωσε ότι θα λάβει τις αποφάσεις του αφού ολοκληρωθεί η σύνθεση της νέας Εθνοσυνέλευσης και μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, στις οποίες μεταβαίνει αύριο για να λάβει μέρος στην σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Επί της ουσίας ωστόσο όλα δείχνουν ότι ο Εμανουέλ Μακρόν, για πρώτη φορά από το 2017 που ήρθε στην προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας, θα υποχρεωθεί σε συγκατοίκηση στην άσκηση της εξουσίας με πολιτικό πρόσωπο μη προερχόμενο από το στενό πολιτικό του περιβάλλον.

ΠΙΘΑΝΟΤΕΡΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Ο ΖΑΝ- ΛΥΚ ΜΕΛΑΝΣΟΝ

Ανάμεσά σε εκείνους που θα μπορούσαν πιθανότατα να διεκδικήσουν τον πρωθυπουργικό θώκο μετά την αποχώρηση του Ατάλ είναι ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν.

Ο 72χρονος είναι σταθερό στέλεχος της γαλλικής αριστερής πολιτικής εδώ και δεκαετίες και κατείχε υπουργικές θέσεις σε προηγούμενες κυβερνήσεις, όταν ήταν μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Δεν τον συμπαθούν όλοι στο συνασπισμό της Αριστεράς, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε απόρριψη της υποψηφιότητάς του.

Ο συντονιστής του κινήματος Μανουέλ Μπομπάρ, η πρόεδρος της ομάδας του στο κοινοβούλιο Ματίλντ Πανό, η ανερχόμενη στην πολιτική σκηνή Κλεμένς Γκουτέ, ή ο Ερίκ Κονκερέλ, πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, είναι μεταξύ των εν δυνάμει υποψηφίων της αριστεράς, σύμφωνα με το Politico.

Στους άλλους υποψήφιους περιλαμβάνονται πέρα από την ηγέτη των Πρασίνων Μαρίν Τοντελιέ, ο Ραφαέλ Γκλουκσμάν του Σοσιαλιστικού Κόμματος και ο Λοράν Μπερζέ, πρώην επικεφαλής ενός από τα κυριότερα συνδικάτα της Γαλλίας, του μετριοπαθούς CFDT.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://youtu.be/byOBFDsMS64 Τι είναι η κλιματική ουδετερότητα και η δίκαιη μετάβαση; Πως συνδέεται η Πράσινη Ευρωπαϊκή Συμφωνία με την Δίκαιη Μετάβαση; Οι Ελληνικές περιοχές προς την δίκαιη μετάβαση (Δυτ. Μακεδονία και Πελοπόννησος). Η πορεία …

https://www.youtube.com/watch?v=kd6Pc5mv0Ys Τι είναι κλιματική αλλαγή και ποια η διαφορά όταν μιλάμε για κλιματική κρίση; Ποια είναι η εικόνα στις πόλεις μας και πώς θα φτάσουμε στις Κλιματικά ουδέτερες πόλεις; Ποιες…

https://youtu.be/LTP5esataPY Λίγο πριν πέσει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου για τις Ευρωεκλογές, ο πρώην Υπουργός και σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα υγείας -την περίοδο της πανδημίας- Βασίλης Κοντοζαμάνης παραχώρησε συνέντευξη…