Νέο Καλλικράτη προτείνει ο δήμαρχος Χίου με νέο σπάσιμο δήμων

Νέο Καλλικράτη προτείνει ο δήμαρχος Χίου με νέο σπάσιμο δήμων

Νέο Καλλικράτη προτείνει ο δήμαρχος Χίου με νέο σπάσιμο δήμων

Tην διάσπαση του ενιαίου Δήμου της Χίου σε τρεις, πρόταξε ο δήμαρχος Γιάννης Μαλαφής κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στο νησί.

Την περίοδο 2017 – 2019 είχε τεθεί ξανά το θέμα της διάσπασης των «Καλλικρατικών Δήμων», στη Χίο με παρέμβαση από αυτοδιοικητικούς παράγοντες στην τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να υπάρξουν περισσότεροι δήμοι στο νησί.

Το κύριο επιχείρημα για την διάσπαση ήταν ότι εξαιτίας της συνένωσης των Δήμων εγκαταλείφθηκαν τα χωριά και η περιφέρεια. Μάλιστα τότε ο κ. Μαλαφής – οποίος και άνοιξε θέμα στη συνάντηση με τον Κ. Μητοστάκη – δήλωνε ότι, «Δήμος σημαίνει εγγύτητα και δημοκρατία. Ας μας απαντήσουν αν άλλαξε τίποτα αυτά τα 6 χρόνια. Από τότε που έγινε ο Καλλικράτης η μάζα των νέων στα χωριά μειώθηκε δραματικά».

Ο δήμαρχος Χίου Γ. Μαλάφης, θέτει ξανά ανοιχτά το θέμα νέου Καλλικράτη με “σπάσιμο” δήμων. Ωστόσο προς το παρόν δεν εξετάζεται από την κυβέρνηση ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Εξάλλου είναι πολύ πρόσφατες οι τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές και νέες αρχές έχουν μπροστά τους μια πενταετή θητεία.

Παράλληλα στη διάρκεια της σύσκεψης που έγινε στο Δημαρχείο με τον πρωθυπουργός τέθηκαν μια σειρά από θέματα από τους δημάρχους, αφού εκτός από της Χίου συμμετείχαν και οι δημοτικές αρχές Ψαρών και Οινουσσών.

Την αρχή έκανε ο Δήμαρχος Χίου Γιάννης Μαλαφής, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στα τοπικά πολεοδομικά σχέδια, λέγοντας ότι η Χίος επιζητά μία ήπια αλλά βιώσιμη ανάπτυξη μέσα στα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα έθεσε το ζήτημα της αντικατάστασης του δικτύου των αμιαντοσωλήνων στην πόλη της Χίου ύψους 6 εκ. ευρώ, με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, να σημειώνει ότι αυτά τα κονδύλια θα μπορούσαν να διατεθούν μέσα από το Ταμείο Αλληλεγγύης του Υπουργείου Μετανάστευσης.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο ταμείο απανθρακοποίησης, το οποίο διαθέτει αρκετά χρήματα προς αξιοποίηση και το οποίο αφορά στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, την Κοζάνη και την Μεγαλούπολης.

Ξεχωριστή υπήρξε η αναφορά στο Φράγμα Κόρης Γεφύρι, που αποτελεί και το μεγαλύτερο πρόβλημα από όλα τα έργα, αφού θα πρέπει να κατασκευαστεί υπερχειλιστής σύμφωνα με τις νέες προδιαγραφές της Ε.Ε..

Επιπλέον ετέθη και το ζήτημα της υγείας στα νησιά με τον Γιάννη Μαλαφή να ζητά τροποποίηση του νόμου ώστε να επιτρέπεται η σύναψη προγραμματικών συμβάσεων ώστε οι Δήμοι να μπορούν να συνεισφέρουν στο Ε.Σ.Υ.

Από την πλευρά τους, οι μικροί Δήμοι Οινούσσες και Ψαρά, έθεσαν το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ ώστε να συμβαδίσουν με το 17% της Χίου, ελαστικές πολιτικές για τους μικρούς νησιωτικούς δήμους στο κομμάτι των προσλήψεων στελεχιακού δυναμικού καθώς και καλύτερες συγκοινωνίες με τη Χίο και την ηπειρωτική Ελλάδα.

Ειδικότερα ο δήμαρχος Ηρωικής Νήσου  Ψαρών Κώστας Βρατσάνος του έθεσε το θέμα του μειωμένου  ΦΠΑ και στα μικρά νησιά, αλλά και το γεγονός ότι διορίζονται υπάλληλοι στο Δήμο που σύντομα ζητούν απόσπαση.  Τέθηκε, επίσης, το θέμα  των ακτοπλοϊκών  συγκοινωνιών.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Οινουσσών Γιώργος Δανιήλ επισήμανε την ανάγκη ολοκλήρωσης του χωροταξικού σχεδιασμού αλλά και την τεχνική βοήθεια που χρειάζονται οι μικροί δήμοι.

Τέλος στην περιφερειακή ενότητα Χίου τέθηκε το θέμα του έργου του αεροδρομίου, ενώ του παραδόθηκε σχετικός φάκελος από τον αντιπεριφερειάρχη Χίου Παντελή Βρουλή.

Μητσοτάκης: έτοιμο το αεροδρόμιο μέσα στην τετραετία

Ο πρωθυπουργός με τη σειρά τόνισε ότι βρέθηκε στη Χίο για να έχει προσωπική άποψη για τα έργα υποδομής που η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει στο νησί. Μέσα στην τετραετία θα είναι έτοιμο το έργο του αεροδρομίου, σημείωσε, ενώ δήλωσε πως έχει προσωπικό ενδιαφέρον για το φράγμα Κόρης Γεφύρι.

“Να εκφράσω τη χαρά μου, για αυτή τη φορά, οι φορείς δεν μου μίλησαν για το πρώτο  πρόβλημα που είχαν. Που ήταν το μεταναστευτικό. Αυτή η Κυβέρνηση κατάφερε και το έλυσε στην πρώτη της θητεία και με πρώτο υπουργό τον Νότη Μηταράκη” σημείωσε.

Σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε και στη visa που δίνεται πλέον σε 10 νησιά, λέγοντας ότι υποδεχόμαστε νόμιμα ανθρώπους από την Τουρκία. Πρόσθεσε ότι είμαστε η μόνη χώρα που έχει εξασφαλίσει αυτή την εξαίρεση από το μηχανισμό Σένγκεν, γιατί, όπως είπε, αυτή η Κυβέρνηση έχει αξιοπιστία  στην Ευρώπη.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://youtu.be/YGFh03BN0eI Δικηγόρος – Συνήγορος συγγενών θύματος στην τραγωδία που έλαβε χώρα τον Ιούλη του 2018 στην ευρύτερη περιοχή του Ματιού, ο Γιάννης Καραγκούνης, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του On Camera και…

https://youtu.be/CYlMlQcj2_k Συνέντευξη στο OnCamera και τη Βιργινία Μάρκου παραχώρησε η Σοφία Μπεκατώρου, ως υποψήφια Ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η κα Μπεκατώρου μίλησε χωρίς δισταγμό, για όλα όσα συνθέτουν την πολυσχιδή…

https://youtu.be/om6b-pcgMCk Συνέντευξη στο OnCamera.gr και την εκπομπή «Εν αρχή ην ο Λόγος» παραχώρησε ο γνωστός δημοσιογράφος – Εκπρόσωπος Τύπου της «Ελληνικής Λύσης» Γιάννης Σκάλκος, παρουσιάζοντας τηνυποψηφιότητά του, για τις επερχόμενες…