Κυριάκος Μητσοτάκης: «Εμείς και η Κούβα με Κρατικό Μονοπώλιο στην Εκπαίδευση»

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Εμείς και η Κούβα με Κρατικό Μονοπώλιο στην Εκπαίδευση»

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Εμείς και η Κούβα με Κρατικό Μονοπώλιο στην Εκπαίδευση»

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

«Επιτέλους στη χώρα μας να λειτουργήσουν μη κρατικά-μη κερδοσκοπικά ιδρύματα» είπε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως οι νέες διατάξεις αποκτούν έτσι και μία διάσταση εκσυγχρονιστική και ευρωπαϊκή, δίνοντας περισσότερες επιλογές στους φοιτητές να σπουδάσουν στον τόπο τους.

«Η Ελλάδα μπορεί να μπει στον εκπαιδευτικό χάρτη. Σκοπός είναι η ανάταξη του κρατικού πανεπιστημίου» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. «Περισσότεροι από 40.000 Ελληνες σπουδάζουν στο εξωτερικό. Θέλουμε να επιτρέψουμε στους νέους να φοιτούν σε αξιόλογα διεθνή πανεπιστήμια χωρίς να χρειαστεί να φύγουν από το σπίτι τους».

«Στο δημόσιο πανεπιστήμιο αναφέρονται το 85% των άρθρων του νομοσχεδίου προβλέποντας χρηματοδότηση που θα φτάσει το 1,5 δισ έως το 2027 και αυτό πέρα από τα χρήματα που καταβάλλονται ετησίως και ξεπερνούν το 1 δισ», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας: «Το ελληνικό πανεπιστήμιο θα μπορεί να φιλοξενεί ξένους φοιτητές, οι οποίοι θα καταβάλουν και δίδακτρα».

«Είναι προφανές ότι δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό. Καθιερώνουμε στην πατρίδα μας αυτό που ισχύει ακόμα και στην Βόρεια Κορέα. Είμαστε η μόνη χώρα, εμείς και η Κούβα που έχουμε σκληρό κρατισμό στον χώρο εκπαίδευσης» ανέφερε. Αναφέρθηκε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο λέγοντας ότι γίνεται Μητροπολιτικό και έχει κάτω από την ακαδημαϊκή του ομπρέλα τα 30 τμήματα της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας αλλά και τις νέες σχολές σε Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή και Διδυμότειχο. «Εκσυγχρονίζεται το Ανοικτό Πανεπιστήμιο και αυτονομείται με δική του διοίκηση όπως όλα τα άλλα ΑΕΙ».

«Μία πρωτοβουλία η οποία πρωτίστως ενισχύει το δημόσιο πανεπιστήμιο. Ταυτόχρονα όμως διαμορφώνει και το πλαίσιο ώστε επιτέλους στη χώρα μας να λειτουργήσουν μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά ιδρύματα. Οι νέες διατάξεις αποκτούν έτσι και μία διάσταση καταλυτικά εκσυγχρονιστική αλλά και ευρωπαϊκή».

Μίλησε για μία επιλογή με διπλή κατεύθυνση και παράλληλους στόχους αφού από τη μια προσφέρει περισσότερες ελευθερίες επιλογής στους νέους να σπουδάσουν στον τόπο τους και μάλιστα σε ανταγωνιστικές σε ποιότητα σχολές και από την άλλη φιλοδοξεί να εντάξει την Ελλάδα στο διεθνή εκπαιδευτικό χάρτη ως ένα δυναμικό εκπαιδευτικό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Ανέτρεξε μάλιστα στο σημείο αυτό σε παρέμβασή του το Φεβρουάριο του 2007 ως νέος βουλευτής στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος. «Ας ξεφύγουμε πια από τον πρωτοφανή αναχρονισμό να είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη, η οποία εξακολουθεί να κρατά αυτό το μονοπώλιο στην εκπαίδευση», έλεγε τότε και όπως είπε τα ίδια λόγια επαναλαμβάνει και τώρα ώστε να γίνουν επιτέλους χειροπιαστή πραγματικότητα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

Σε οκτώ κομβικούς Δήμους της Αττικής ξεκινά το φθινόπωρο η πιλοτική εγκατάσταση συστήματος επιτήρησης οδικής κυκλοφορίας με κάμερες, στο πλαίσιο ενός φιλόδοξου σχεδίου της κυβέρνησης για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας…

Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Λιβάνιος,  ανακοίνωσε την επιστροφή ποσού ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ στους δήμους της Αττικής, προερχόμενο από τα τέλη ταφής απορριμμάτων που είχαν παρακρατηθεί τα προηγούμενα έτη. Η…

της Εβίτας Χρυσολούρη Η κυβέρνηση φαίνεται έτοιμη να ανοίξει ένα από τα πιο ευαίσθητα ζητήματα της διοικητικής οργάνωσης, δρομολογώντας τη μεταφορά των Υπηρεσιών Δόμησης (ΥΔΟΜ) από τους δήμους στο κεντρικό…