ΚΕΔΕ: Ομόφωνο ψήφισμα κατάργησης της Διάταξης Βορίδη

ΚΕΔΕ: Ομόφωνο ψήφισμα κατάργησης της Διάταξης Βορίδη

ΚΕΔΕ: Ομόφωνο ψήφισμα κατάργησης της Διάταξης Βορίδη

Ομόφωνα δεκτό έγινε το αίτημα – ψήφισμα προς την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) για την κατάργηση της “διάταξης Βορίδη” που υποχρεώνει τους δήμους να εφεσιβάλουν κατά πρωτόδικων αποφάσεων που δικαιώνουν εργασιακές διεκδικήσεις συμβασιούχων.

Το σχετικό αίτημα είχε προωθήσει ο Δήμος Αγίου Δημητρίου και η πρώην δήμαρχος Μαρία Ανδρούτσου, με αφορμή την κλήση σε έγγραφη απολογία για το αποδιδόμενο πειθαρχικό παράπτωμα της παράβασης καθήκοντος λόγω δόλου, που εστάλη από τον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής προς 27 Δημοτικούς Συμβούλους του δήμου επειδή είχαν ψηφίσει υπέρ 34 εργαζομένων, να μην ασκηθεί έφεση.

Η υπόθεση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, προχώρησε και παραπέμφθηκε στο πειθαρχικό όργανο των αιρετών.

Οι κινήσεις που έγιναν από πλευράς Δ. Αγίου Δημητρίου, για την προστασία των αιρετών ήταν αρχικά, να κατατεθεί σχετικό αίτημα στήριξης από την ΠΕΔΑ (Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής), το οποίο μάλιστα συζητήθηκε και «πέρασε» από την πρόσφατη Γ.Σ. του Οργάνου και από τον νεοεκλεγμένο πρόεδρο κ. Γιώργο Μαρκόπουλο.

Ακολούθως, το ψήφισμα «μεταφέρθηκε» στην ΚΕΔΕ, όπου στην τελευταία συνεδρίασή της το υιοθέτησε ομόφωνα κρίνοντας ότι πρέπει να παρέχει πλήρη στήριξη στους αιρετούς του Δ. Αγίου Δημητρίου (αλλά και γενικότερα) και ουσιαστικά ζητά την κατάργηση της «διάταξης Βορίδη» για να μπορούν να κρίνουν οι Δήμοι τις ανάγκες τους και όχι να τους επιβάλλονται εντολές από πλευράς υπουργείου.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Κυρίζογλου σε δηλώσεις στην aftodioikisi.gr, επιβεβαίωσε τη στήριξη της ΚΕΔΕ τόσο προς τον Δ. Αγίου Δημητρίου όσο και προς τους Δημάρχους που βρίσκονται σε αυτή τη θέση με τη «διάταξη Βορίδη», λέγοντας ότι το έργο των δημάρχων δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ποινικοποιείται.

«Ενέργειες όπως αυτές βάλλουν κατά της διοικητικής αυτοτέλειας των Δήμων», δηλώνει ο κ.Κυρίζογλου (και αυτό αναφέρεται στο ψήφισμα).

Σε ερωτήματα για το τι μέλλει γενέσθαι διαδικαστικά με το «φάκελο» τον αιρετών στο πειθαρχικό, ο κ. Κυρίζογλου είπε ότι «εμείς παρέχουμε στήριξη, υπάρχουν αρμόδια όργανα που θα αποφασίσουν, δεν έχουμε ρόλο δικαστών».

Από την πλευρά της η πρώην δήμαρχος Αγίου Δημητρίου κα. Ανδρούτσου μίλησε στην aftodioikisi.gr για το θέμα, σχολιάζοντας ότι οι ενέργειες που έγιναν ήταν συντονισμένες και με πρωτοβουλία του Δ. Αγίου Δημητρίου, που πρώτος «σήκωσε» το θέμα, επιδιώκεται μια συνολική λύση για την αυτοδιοίκηση, σε συνεργασία με τα αρμόδια όργανα των Δήμων.

Να θυμίσουμε ότι πρόσφατα, σχετικό ψήφισμα υπεράσπισης των συμβασιούχων και κατά της διάταξης Βορίδη «πέρασε» με παλινωδίες… και από το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας, με τελική εισήγηση Δούκα για μονιμοποίηση.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://youtu.be/_BH5ErZT2XQ Την πρώτη του συνέντευξη στο OnCamera.gr μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτώβρη, παραχώρησε ο Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής Ελάσσονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Μαραθώνα κ. Βασίλης Αχλάδης, στην εκπομπή της…

https://youtu.be/s4rTICsGjdM «Το τραύμα της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών μεταφέρεται από γενιά σε γενιά» εξηγεί ο Ψυχολόγος κ. Σπύρος Στάμος στο ΟnCamera.gr στην εκπομπή «Εν αρχή ην ο λόγος» με την…