Καταγγελία για ΔΥΠΑ: «Παγωμένα» τα προγράμματα απασχόλησης για τους ανέργους

Καταγγελία για ΔΥΠΑ: «Παγωμένα» τα προγράμματα απασχόλησης για τους ανέργους

Καταγγελία για ΔΥΠΑ: «Παγωμένα» τα προγράμματα απασχόλησης για τους ανέργους

Εδώ και τέσσερις και πλέον μήνες έχει εκπονηθεί μόνο ένα νέο πρόγραμμα απασχόλησης από τη ΔΥΠΑ, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνεργοι να μην έχουν καμιά ευκαιρία να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Αυτό καταγγέλλει ο εκπρόσωπος των εργαζόμενων στον πρώην ΟΕΚ, Κωνσταντίνος Λιβέρης και θέτει μια σειρά από πολύ σοβαρά ερωτήματα στη διοίκηση της ΔΥΠΑ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Τελικά ενδιαφέρονται πραγματικά για τη μείωση της ανεργίας κάτω από το 10% ;».

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση – καταγγελία του Κωνσταντίνου Λιβέρη:

Όταν τον Δεκέμβριο 2023, είχαμε καταγγείλει την μειωμένη Κρατική επιχορήγηση προς τη ΔΥΠΑ για το 2024 βάσει της εισηγητικής έκθεσης προϋπολογισμού όπου αυτολεξεί αναφέρεται «Στο σκέλος των δαπανών προβλέπεται ότι θα παρουσιαστεί μείωση κατά 172 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2023, κυρίως εξαιτίας της μειωμένης δαπάνης για την υλοποίηση προγραμμάτων απασχόλησης που χρηματοδοτούνταν από το ΤΑΑ.», δεν περιμέναμε ότι η Δ.ΥΠ.Α. θα έμενε σχεδόν χωρίς κανένα απολύτως νέο πρόγραμμα απασχόλησης, μέχρι τα μέσα Μαϊου, παρότι έχουν περάσει ήδη 4+1/2 μήνες από το 2024.

Συγκεκριμένα στα ανοικτά προγράμματα που κάνουν αιτήσεις οι άνεργοι για έναρξη νέας επιχείρησης (ΝΕΕ), για τις θέσεις εργασιακής/επαγγελματικής/προεργασίας/πρακτικής αλλά και σε αυτά που κάνουν αιτήσεις οι επιχειρήσεις στην επιχορήγηση νέας επιχειρηματικότητας και στην επιχορήγηση για θέσεις εργασιακής/επαγγελματικής εμπειρίας η ενημέρωση που το επίσημο site της Δ.ΥΠ.Α. παρέχει είναι η εξής : «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο ανοικτό πρόγραμμα σε αυτή την κατηγορία. Η σελίδα επικαιροποιείται με νέα προγράμματα, παρακαλούμε επισκεφτείτε τη σελίδα σύντομα.»

Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος

www.aftodioikisi.gr

Το μοναδικό νέο πρόγραμμα απασχόλησης που εκδόθηκε το 2024 είναι η ολοκληρωμένη δράση απασχόλησης και κατάρτισης ηλικιών 25-45 για την κατάρτιση 10.000 ανέργων σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες για τη δημιουργία 7.500 νέων θέσεων εργασίας το οποίο δεν έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα και την ανάλογη απορροφητικότητα παρότι χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Την ίδια ώρα, όλους αυτούς τους μήνες, πολλές ενημερωτικές ιστοσελίδες διαφημίζουν τα νέα προγράμματα της Δ.ΥΠ.Α. ότι ..όλο..έρχονται, από εβδομάδα σε εβδομάδα, και μάλιστα ότι θα καλύπτουν πολλές χιλιάδες νέων θέσεων εργασίας κ.α.

Οι άνεργοι σύμφωνα με τα στατιστικά της Δ.ΥΠ.Α. για τον Μάρτιο 2024 είναι 976.373 ενώ οι γυναίκες άνεργες ανέρχονται στις 630.928 (64.6%) ενώ τον ίδιο μήνα τον Μάρτιο του 2018 οι γυναίκες άνεργες που αναζητούσαν εργασία ήταν 552.900. Είναι γεγονός ότι η γυναικεία ανεργία δεν έχει αντιμετωπιστεί τα τελευταία πέντε χρόνια παρότι έχει εκταμιευτεί πακτωλός χρημάτων για την καταπολέμησή της.

Η ανεργία σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ δεν έχει πέσει κάτω του 10% ενώ οι Κυβερνητικές θριαμβολογίες περί νέων θέσεων εργασίας κρύβουν ότι οι σχεδόν μισές θέσεις εργασίας είναι ημιαπασχόλησης, εκ περιτροπής και ορισμένου χρόνου.

Με το μόνο που ασχολείται η Διοίκηση της Δ.ΥΠ.Α είναι οι ημέρες καριέρας. Κάθε λίγο και λιγάκι βομβαρδιζόμαστε με ειδήσεις ότι χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις θα είναι διαθέσιμες για να πάνε οι άνεργοι και να γνωριστούν με το βιογραφικό στο χέρι, ελπίζοντας σε μια δουλειά.

Η Δ.ΥΠ.Α. όμως δεν έχει ενημερώσει για τα αποτελέσματα από την διοργάνωση όλων των εκδηλώσεων που έχει κάνει. Αναμένουμε όπως και όλοι οι άνεργοι για να μας πουν, πόσοι βρήκαν δουλειά, τί είδους δουλειά ( πλήρους ή ημιαπασχόλησης, με τι μισθούς και εάν συνεχίζουν να εργάζονται στη δουλειά που τους βρήκαμε).

Δείτε ακόμη:afto_favicon

ΔΥΠΑ: Έρχονται δεκάδες εργαστήρια ομαδικής συμβουλευτικής και νέες ενότητες τον Μάϊο

Η καταπολέμηση της ανεργίας δεν πρέπει να αποτελεί πεδίο κομματικής εκμετάλλευσης αλλά να αντιμετωπίζεται ως ένα από τα μείζονα προβλήματα της κοινωνίας μας. Δυστυχώς εκείνο που διαπιστώνουμε είναι ότι, τα νέα προγράμματα απασχόλησης θα τα εκπονήσουν σε χρόνο με κομματική χρονική ματιά, λίγες ημέρες πριν τις ευρωεκλογές, ακριβώς όπως έκαναν με το στεγαστικό πρόγραμμα «ανακαινίζω ενοικιάζω» το οποίο υλοποιείται εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Αλλά το πότε εκπονείται το κάθε πρόγραμμα απασχόλησης δεν θα πρέπει να αποτελεί κομματικό-επικοινωνιακό εργαλείο αλλά ένα πεδίο μελέτης και μια βασική, κρίσιμη παράμετρο για την αξιολόγηση και αποτελεσματικότητα ως προς τη μείωση της ανεργίας συνυπολογίζοντας ότι κατά την διάρκεια της τουριστικής περιόδου Μαϊου-Σεπτεμβρίου, οι άνεργοι έχουν κλείσει/εργάζονται για σεζόν, συνεπώς οι περισσότεροι δεν πρόκειται να ενδιαφερθούν για μια δουλειά με λιγότερο μισθό για την οποία μάλιστα δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα διατήρησης της νέας θέσης εργασίας από την επιχείρηση για την περίοδο που θα λήξει η επιχορήγηση από τη Δ.ΥΠ.Α.

Ρωτάμε και περιμένουμε απαντήσεις από τη Διοίκηση της Δ.ΥΠ.Α.

-Ποιος είναι ο λόγος που εδώ και τέσσερις και πλέον μήνες έχει εκπονηθεί μόνο ένα νέο πρόγραμμα απασχόλησης ;

– Πόσοι άνεργοι βρήκαν δουλειά από τις ημέρες καριέρας, τί είδους δουλειές και πόσοι άνεργοι συνεχίζουν να εργάζονται στις επιχειρήσεις που τους προσέλαβαν;

– Με ποιο τρόπο σχεδιάζει η Δ.ΥΠ.Α. να μειώσει την γυναικεία ανεργία;

Τελικά ενδιαφέρονται πραγματικά για τη μείωση της ανεργίας κάτω από το 10% ;

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://youtu.be/YGFh03BN0eI Δικηγόρος – Συνήγορος συγγενών θύματος στην τραγωδία που έλαβε χώρα τον Ιούλη του 2018 στην ευρύτερη περιοχή του Ματιού, ο Γιάννης Καραγκούνης, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του On Camera και…

https://youtu.be/CYlMlQcj2_k Συνέντευξη στο OnCamera και τη Βιργινία Μάρκου παραχώρησε η Σοφία Μπεκατώρου, ως υποψήφια Ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η κα Μπεκατώρου μίλησε χωρίς δισταγμό, για όλα όσα συνθέτουν την πολυσχιδή…

https://youtu.be/om6b-pcgMCk Συνέντευξη στο OnCamera.gr και την εκπομπή «Εν αρχή ην ο Λόγος» παραχώρησε ο γνωστός δημοσιογράφος – Εκπρόσωπος Τύπου της «Ελληνικής Λύσης» Γιάννης Σκάλκος, παρουσιάζοντας τηνυποψηφιότητά του, για τις επερχόμενες…