Ευρωβαρόμετρο: Απαισιόδοξοι και οργισμένοι οι Έλληνες

Ευρωβαρόμετρο: Απαισιόδοξοι και οργισμένοι οι Έλληνες

Ευρωβαρόμετρο: Απαισιόδοξοι και οργισμένοι οι Έλληνες

Ευρωβαρόμετρο

Αποκαλυπτικά ήταν τα ευρήματα του Τακτικού Ευρωβαρόμετρου (άνοιξη 2024) όσον αφορά τους Ελληνες, καθώς μέσα από τις απαντήσεις τους εμφανίζονται ως ένας λαός των άκρων, με συναισθήματα που αποπνέουν απαισιοδοξία και οργή, κυρίως για τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν στο τερέν της ακρίβειας και της οικονομίας.

Ενδεικτικό της μεγάλης απογοήτευσής τους είναι το γεγονός πως σε ποσοστό 82% απαντούν ότι κρίνουν την κατάσταση στην εθνική οικονομία ως «εντελώς κακή», τη στιγμή που στην ίδια ερώτηση οι πολίτες της Ε.Ε. έχουν απαντήσει ανάλογα σε ποσοστό 58%.

Απαισιόδοξοι είναι, όμως, οι Έλληνες και για το προσεχές μέλλον. Σε ερώτηση αναφορικά με τις προσδοκίες τους από την οικονομική κατάσταση στη χώρα για τους επόμενος 12 μήνες, σε ποσοστό 44% απαντούν πως πιστεύουν πως θα είναι χειρότερη, 38% δηλώνουν ότι θα είναι «το ίδιο» και ένα 17% μόνο ελπίζει ότι θα είναι καλύτερη.

Η δυσαρέσκεια των Ελλήνων για το «τέρας» της ακρίβειας αποτυπώνεται και στην ερώτηση για το ποια θεωρούν ότι είναι τα σημαντικότερα θέματα που αντιμετωπίζει η χώρα τους τη δεδομένη στιγμή, με τους ερωτώμενους να προκρίνουν σε ποσοστό 52% «την αύξηση των τιμών και το κόστος ζωής «και σε ποσοστό 35% «την οικονομική κατάσταση».

Ακόμη ένα πεδίο μέσω του οποίου διαφάνηκε η αγωνία των Ελλήνων για την τσέπη τους ήταν η απάντησή τους στην ερώτηση «κατά τη γνώμη σας, σε ποιον τομέα θα έπρεπε η ΕΕ να λάβει μέτρα μεσοπρόθεσμα;», με το 44% των ερωτώμενων να απαντά «στην οικονομία (ανταγωνιστικότητα, δημόσιο χρέος)» και το 41% «στην ανεργία».

Από τους πολίτες της ΕΕ, οι ίδιοι τομείς επιλέχθηκαν σε χαμηλότερα ποσοστά, 25% και 21% αντίστοιχα. Η οικονομία αναδύθηκε ως μείζον ζήτημα για τους Ελληνες και μέσα από την ερώτηση του Ευρωβαρόμετρου για το ποια κρίση είχε τη μεγαλύτερη επίπτωση στον τρόπο που βλέπουν το μέλλον, με το 51% να απαντά πως ήταν «η οικονομική και δημοσιονομική κρίση».

Αναφορικά με την εμπιστοσύνη σε συγκεκριμένους θεσμούς, οι Ελληνες απάντησαν ότι «τείνουν να μην εμπιστεύονται καθόλου» την κυβέρνησή τους σε ποσοστό 71%, τη Βουλή σε ποσοστό 70% και την ΕΕ σε ποσοστό 52%, την ώρα που από τις απαντήσεις των πολιτών της ΕΕ τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 61%, 57% και 42%.

Παρόμοια απόκλιση εμφάνισε ο ελληνικός λαός και στο θέμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, για την οποία δήλωσε «καθόλου ικανοποιημένος» από τους χειρισμούς της ΕΕ σε ποσοστό 50% και από τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε ποσοστό 57%.

Ως προς το «πώς αυτοπροσδιοριζόμαστε», το 57% απάντησε πως βλέπει τον εαυτό του ως Ελληνα και Ευρωπαίο μαζί ενώ το 42% ως Ελληνα σκέτο. Οσο για το πόσο συνδεδεμένοι νιώθουν οι Ελληνες με την ΕΕ, το 55% απάντησε «Καθόλου» και το 98% δήλωσε ότι νιώθει «εντελώς» συνδεδεμένο με την Ελλάδα και τον ιδιαίτερο τόπο καταγωγής του.

Premium Έκδοση Τα Νέα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://youtu.be/byOBFDsMS64 Τι είναι η κλιματική ουδετερότητα και η δίκαιη μετάβαση; Πως συνδέεται η Πράσινη Ευρωπαϊκή Συμφωνία με την Δίκαιη Μετάβαση; Οι Ελληνικές περιοχές προς την δίκαιη μετάβαση (Δυτ. Μακεδονία και Πελοπόννησος). Η πορεία …

https://www.youtube.com/watch?v=kd6Pc5mv0Ys Τι είναι κλιματική αλλαγή και ποια η διαφορά όταν μιλάμε για κλιματική κρίση; Ποια είναι η εικόνα στις πόλεις μας και πώς θα φτάσουμε στις Κλιματικά ουδέτερες πόλεις; Ποιες…

https://youtu.be/LTP5esataPY Λίγο πριν πέσει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου για τις Ευρωεκλογές, ο πρώην Υπουργός και σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα υγείας -την περίοδο της πανδημίας- Βασίλης Κοντοζαμάνης παραχώρησε συνέντευξη…