Ευρωεκλογές: Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζουμε

Ευρωεκλογές: Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζουμε

Ευρωεκλογές: Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζουμε

Ευρωεκλογές

Στις 9 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι Ευρωεκλογές και οι πολίτες των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εκλέξουν συνολικά 720 εκπροσώπους.

Στην Ελλάδα, δικαίωμα ψήφου στις Ευρωεκλογές έχουν όσοι:

Συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών (άρα οι γεννηθέντες ως τις 31/12/2007)
Είναι είτε Ελληνες πολίτες, είτε πολίτες κράτους μέλους της ΕΕ με μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα
Επίσης για πρώτη φορά 202.556 Έλληνες από όλο τον κόσμο επέλεξαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, μέσω επιστολικής ψήφου, στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της πλατφόρμας του υπουργείου Εσωτερικών epistoliki.ypes.gov.gr.

Συνολικά, οι εκλογείς που θα ψηφίσουν επιστολικά στις Ευρωεκλογές προέρχονται από 128 διαφορετικές χώρες. Η συντριπτική τους πλειοψηφία, όπως αναμενόταν, είναι Έλληνες που διαμένουν σε χώρες της Ευρώπης, ενώ έχουν καταγραφεί εγγεγραμμένοι από 93 διαφορετικές χώρες στις οποίες δεν είχε συσταθεί εκλογικό τμήμα στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου, όπως Παπούα Νέα Γουινέα, Καζακστάν, Ελ Σαλβαδόρ, Ισημερινός, Τζιμπουτί, Ουγκάντα, Κονγκό, Καμπότζη, Ονδούρα, Γουατεμάλα, Βιετνάμ.

Οι Έλληνες ψηφοφόροι για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα θα πρέπει να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, ή άδεια οδήγησης ή βιβλιάριο ασφαλιστικού ταμείου για τον απαραίτητο έλεγχο. H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας.

Ξεκίνησε να φτάνει στους ψηφοφόρους που έχουν εγγραφεί ώστε να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο στις Ευρωεκλογές 2024, το σχετικό υλικό. Οι ψηφοφόροι που έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία την εγγραφή τους στην πλατφόρμα ώστε να ψηφίσουν με την επιστολική ψήφο στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου, ενημερώνονται με mail ή sms ώστε να παραλάβουν το υλικό, μέσω courier.

Η αποστολή του υλικού γίνεται μέσω εταιριών ταχυμεταφορών και ο ψηφοφόρος ενημερώνεται με τη συνήθη διαδικασία κάθε αποστολής πακέτου για την πορεία του και το πότε θα είναι διαθέσιμο για παραλαβή. Αυτό μπορεί να γίνει είτε στη διεύθυνση που έχει δηλώσει ο ψηφοφόρος είτε σε κατάστημα της αντίστοιχης εταιρείας, κατόπιν δικής του συνεννόησης, ενώ το κόστος βαρύνει αποκλειστικά το Ελληνικό Δημόσιο.

Οι εκλογείς που θα παραλάβουν τους φακέλους της επιστολικής ψήφου, θα πρέπει να τους επιστρέψουν συμπληρωμένους στην προσυμπληρωμένη διεύθυνση, ώστε να φτάσουν στα κέντρα διαλογής έως τις 17.00 της 8ης Ιουνίου, παραμονή των Ευρωεκλογών.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://youtu.be/YGFh03BN0eI Δικηγόρος – Συνήγορος συγγενών θύματος στην τραγωδία που έλαβε χώρα τον Ιούλη του 2018 στην ευρύτερη περιοχή του Ματιού, ο Γιάννης Καραγκούνης, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του On Camera και…

https://youtu.be/CYlMlQcj2_k Συνέντευξη στο OnCamera και τη Βιργινία Μάρκου παραχώρησε η Σοφία Μπεκατώρου, ως υποψήφια Ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η κα Μπεκατώρου μίλησε χωρίς δισταγμό, για όλα όσα συνθέτουν την πολυσχιδή…

https://youtu.be/om6b-pcgMCk Συνέντευξη στο OnCamera.gr και την εκπομπή «Εν αρχή ην ο Λόγος» παραχώρησε ο γνωστός δημοσιογράφος – Εκπρόσωπος Τύπου της «Ελληνικής Λύσης» Γιάννης Σκάλκος, παρουσιάζοντας τηνυποψηφιότητά του, για τις επερχόμενες…