Ευρωεκλογές 2024: Ζυμώσεις στα κόμματα της ακροδεξιάς στην Ελλάδα που συγκέντρωσαν συνολικά πάνω από 18%

Ευρωεκλογές 2024: Ζυμώσεις στα κόμματα της ακροδεξιάς στην Ελλάδα που συγκέντρωσαν συνολικά πάνω από 18%

Ευρωεκλογές 2024: Ζυμώσεις στα κόμματα της ακροδεξιάς στην Ελλάδα που συγκέντρωσαν συνολικά πάνω από 18%

Την τάση ενίσχυσης της ακροδεξιάς σε ολόκληρη την Ευρώπη ακολούθησε και η Ελλάδα με τα κόμματα που εντάσσονται στον χώρο δεξιότερα της ΝΔ και κυρίως της ακροδεξιάς στην Ελλάδα να συγκεντρώνουν ποσοστό πάνω από 18%. Συνυπολογίζοντας δε και τα μικρότερα κόμματα, το ποσοστό αυτό πλησιάζει στο 20%.

Ο μέχρι σήμερα ισχυρότερος πόλος του ακροδεξιού χώρου, η «Ελληνική Λύση», μπορεί να βγαίνει ενισχυμένος από τη διαδικασία -κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα- όμως συνειδητοποιεί ότι αποκτά και νέους αντιπάλους. Έτσι, εκτός της «Νίκης», απέναντι από τον Κυριάκο Βελόπουλο τίθεται πλέον και η «Φωνή Λογικής» της Αφροδίτης Λατινοπούλου, η οποία έδειξε ότι έχει τη δυναμική να τον απειλήσει στο μέλλον. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Κρήτης, όπου, στο Νομό Ηρακλείου, το κόμμα της Αφροδίτης Λατινοπούλου βρίσκεται στην έκτη θέση (3,07%), πίσω από αυτό του Κυριάκου Βελόπουλου (5,87%) ο οποίος έκανε κάλεσμα προς συστράτευση στους επικεφαλής της «Νίκης» και της «Φωνής Λογικής»

Το κόμμα «Ελληνική Λύση», το οποίο καταλαμβάνει την τέταρτη θέση στην επικράτεια μετρά υψηλά ποσοστά στη Βόρεια Ελλάδα, σε κάποιες περιφέρειες της οποίας κατακτά τη δεύτερη θέση, με ποσοστά τα οποία ξεπερνούν και το 15%. Με την ενσωμάτωση στο 97,63%, το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου συγκεντρώνει ποσοστό το οποίο φτάνει το 9,43%.

Ακολουθεί το «Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα Νίκη», με 4,40% και η «Φωνή Λογικής» της Αφροδίτης Λατινοπούλου, η οποία ξεπερνά οριακά το 3% (3,05%). Στο 1,43% οι «Πατριώτες» του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου, στο 0,77% το κόμμα «Συμμετέχω για την εθνική κυριαρχία και την Κύπρο», στο 0,32% το Κίνημα 21, στο 0,25% ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός και στο 0,19% το «Εθνικό Μέτωπο». Συνολικά, τα κόμματα αυτού του τόξου που συγκεντρώνουν ποσοστό άνω του 1%, έχουν 18,31%, ενώ εάν προστεθούν και τα μικρότερα, το ποσοστό πλησιάζει το 20% (19,84%).

Συνολικά λοιπόν, φαίνεται πως περίπου 700.000 από τους περίπου 3,9 εκατομμύρια ψηφοφόρους που έχουν καταμετρηθεί ως τώρα, επέλεξαν να στηρίξουν τα κόμματα που υιοθετούν, όπως και στην υπόλοιπη Γηραιά Ήπειρο, μια ρητορική επικεντρωμένη κατά κύριο λόγο στο προσφυγικό και συγκεκριμένα στην απέλαση μουσουλμανικών πληθυσμών, με υπερσυντηρητικές ιδέες για το μέλλον της Ευρώπης.

Τα ποσοστά και οι δηλώσεις

Η «Ελληνική Λύση» αντλεί σχεδόν το σύνολο της δύναμής της από τη Βόρεια Ελλάδα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι κατακτά τη δεύτερη θέση στη Β΄Θεσσαλονίκης (16,03%) και στους Νομούς Δράμας (15,48%), Κιλκίς (16,54%), Σερρών (15,84%), Ημαθίας (18,46%) και Πέλλας (17,40%).

Δεν ισχύει το ίδιο με άλλες περιφέρειες, όπως για παράδειγμα της κεντρικής Ελλάδας. Στους Νομούς Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, η Ελληνική Λύση δεν καταφέρνει να συγκεντρώσει ποσοστό που ξεπερνά το 8% και περιορίζεται στην πέμπτη θέση, θέση που έχει και σε άλλους Νομούς (πχ Ιωαννίνων- Άρτας- Βοιωτίας, Αχαϊας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηρακλείου, Χανίων, Λέσβου κ.α.).

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, εγκαινιάζοντας την προσπάθειά του να αποτελέσει τον επικεφαλής της λεγόμενης «υπερπατριωτικής δεξιάς», δηλαδή των κομμάτων που τοποθετούνται δεξιότερα της ΝΔ αλλά και στην ακροδεξιά, έσπευσε στη δήλωσή του για τον σχολιασμό των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών, να καλέσει σε συστράτευση, κάνοντας λόγο για γέννηση του «πόλου της πατριωτικής διακυβέρνησης του τόπου». Κάλεσμα το οποίο δε φαίνεται να βρίσκει εύφορο έδαφος, καθώς μάλλον αγνοήθηκε από τους επικεφαλής των υπόλοιπων κομμάτων του χώρου.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος «φωτογραφίζοντας» το γεγονός ότι τα κόμματα του χώρου (Ελληνική Λύση, Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα «Νίκη», «Φωνή Λογικής» της Αφροδίτης Λατινοπούλου, «Πατριώτες» του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου) συγκεντρώνουν ποσοστό που στην επικράτεια ξεπερνά το 18% – ποσοστό το οποίο τους φέρνει στη δεύτερη θέση, μετά τη Νέα Δημοκρατία, ανέφερε ότι «είμαστε πραγματικά, επίσημα, η αντιπολίτευση της χώρας». Έκανε δε, άνοιγμα στους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων της «υπερπατριωτικής δεξιάς» και ακροδεξιάς, με το μήνυμα ότι «δεν θα σταματήσουμε μέχρι να κυβερνήσουμε».

Ο πρόεδρος της «Νίκης»,Δημήτρης Νάτσης έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις χωρίς να σχολιάσει το μήνυμα – κάλεσμα Βελόπουλου, με την πεποίθησή του ότι στις επόμενες εκλογές, το κόμμα του θα έχει μεγαλύτερα αποτελέσματα.

«Αυξήσαμε τα ποσοστά μας σχεδόν κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Θα συνεχίσουμε με σθένος, με συνέπεια και με σοβαρότητα, να υπερασπιζόμαστε τα δίκαια του ελληνικού λαού, όχι μόνο μέσα στην Ελλάδα αλλά, από αύριο, και μέσα στην Ευρώπη», ανέφερε ο κ. Νατσιός και συνέχισε: «Η Νίκη ανεβαίνει σιγά-σιγά και με δυναμισμό. Πιστεύουμε πως στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση τα ποσοστά μας θα είναι πολύ υψηλότερα. Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τις Ελληνίδες και τους Έλληνες που μας έδειξαν εμπιστοσύνη και να ευχαριστήσω τα χιλιάδες μέλη της Νίκης που αόκνως και με φιλότιμο στήριξαν την προσπάθειά μας», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Νίκης.

Η Αφροδίτη Λατινοπούλου επικεντρώθηκε στην αποχή και έδωσε υπόσχεση περί μη προδοσίας των ψηφοφόρων της με την ακόλουθη δήλωση: «Με στεναχωρεί πολύ το γεγονός της μεγάλης αποχής. Δυστυχώς, το παλαιό πολιτικό σύστημα έχει χάσει την αξιοπιστία του. Είμαστε εδώ όμως δυνατοί και κάνουμε το πρώτο βήμα. Δεν επικρατεί καμία ακροδεξιά, επιτέλους θα επικρατήσει είναι η λογική και η άνοδος της λογικής» είπε χαρακτηριστικά, ευχαριστώντας «τις χιλιάδες κόσμου που μας ψήφισαν και υπόσχομαι πως δεν θα τους προδώσω και δεν θα τους προδώσουμε ποτέ».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://youtu.be/LTP5esataPY Λίγο πριν πέσει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου για τις Ευρωεκλογές, ο πρώην Υπουργός και σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα υγείας -την περίοδο της πανδημίας- Βασίλης Κοντοζαμάνης παραχώρησε συνέντευξη…

https://youtu.be/B9Rw2Vz6abY «Ζωντανός θρύλος» στον χώρο της, κρίνοντας από τις δεκάδες σημαντικές βραβεύσεις και διακρίσεις, η συνιδιοκτήτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος του Mideast Travel ενός από τα μεγαλύτερα Ταξιδιωτικά Πρακτορεία της Ευρώπης,…

https://youtu.be/EYt97hTwo7w Υποψήφια Ευρωβουλευτής με το Κόμμα «ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ» του Ανδρέα Λοβέρδου, Χειρουργός – Μαστολόγος – Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας, η Λυδία Ιωαννίδου Μουζάκα μίλησε στο OnCamera.gr, δίδοντας το προσωπικό της…