ΕΡΕΥΝΑ του OnCamera.gr Κων. Μαραγκάκης Δήμαρχος Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρεντη – 6 μήνες στο τιμόνι της Αυτοδιοίκησης

ΕΡΕΥΝΑ του OnCamera.gr Κων. Μαραγκάκης Δήμαρχος Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρεντη – 6 μήνες στο τιμόνι της Αυτοδιοίκησης

ΕΡΕΥΝΑ του OnCamera.gr Κων. Μαραγκάκης Δήμαρχος Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρεντη – 6 μήνες στο τιμόνι της Αυτοδιοίκησης

Ο Κωνσταντίνος Μ. Μαραγκάκης Δήμαρχος Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη , γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νίκαια. Εκλέχθηκε Δήμαρχο το 2023 ως επικεφαλής της Ανεξάρτητης Κίνησης Πολιτών Νίκαιας -Αγ. Ιωάννη Ρέντη με ποσοστό 43,09% έχοντας ήδη μια μακρόχρονη πείρα στα κοινά του Δήμου ως μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου από το 2011 έως και το 2023.

Είναι Ορθοπεδικός γιατρός και Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά. Έχει στο ιστορικό του πλήθος κοινωνικών δράσεων όπως στο Εθνικό Ίδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων και στο Κοινωνικό Ιατρείο της Ιεράς Μητροπόλεως Νικαίας ενώ στο παρελθόν, διετέλεσε Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. «Κοινωνική Προστασία & Αλληλεγγύη» – ΚΑΠΗ & Βρεφονηπιακών Σταθμών Δημου Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη.

Στους 6 μήνες που διοικεί τον Δήμο Νίκαιας -Αγ.Ιωάννη Ρέντη θα μας μιλήσει για τα προβλήματα και τα μείζονα θέματα που καλείται να αντιμετωπίσει, τα εμπόδια και τις επιλογές για την επίλυσή τους μέσα από τις 6 ερωτήσεις που του θέσαμε.

Της Εβίτας Χρυσολούρη


1.    Τι μέτρα έχετε πάρει φέτος για την πυροπροστασία. Τι άποψη έχετε για την εφαρμογή του νέου νόμου περί ευθύνης και  μέτρων πρόληψης των Δήμων?

Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι γιατί προχωρήσαμε στην εγκατάσταση ενός συστήματος έγκαιρης ανίχνευσης δασικών πυρκαγιών στο άλσος Αγ. Φιλίππου, ένα έργο που ενισχύει την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την ασφάλεια των πολιτών.   Η Διεύθυνση Πρασίνου και Περιβάλλοντος συνέταξε σχετική  μελέτη για την πυροπροστασία του άλσους στον λόφο Δεξαμενής (Αγ. Φιλίππου) συνολικής έκτασης πρασίνου περίπου 102.912 m2. Η χρηματοδότηση του προϋπολογισμού ανέρχεται στο ποσό των 1.143.000€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) ,προέρχεται εξ ολοκλήρου  από το ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα από το μέτρο  «Προστασία από πυρκαγιές και φυσικές καταστροφές» και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Αυγούστου 2024. Το σύστημα έγκαιρης ανίχνευσης δασικών πυρκαγιών και η τοποθέτηση πυροσβεστικού δικτύου στο άλσος του Αγ.Φιλίππου ,  είναι ένα αποφασιστικό βήμα για την πρόληψη και τον περιορισμό των πυρκαγιών και αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής του Δήμου μας για την ενίσχυση των πολιτικής προστασίας και την προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης. 

 Παράλληλα με την εγκατάσταση συστήματος έγκαιρης ανίχνευσης δασικής πυρκαγιάς  για την αυτόματη – έγκαιρη ανίχνευση πυρκαγιάς, με τη χρήση θερμικών καμερών μεγάλης διακριτικής ικανότητας επιπρόσθετα τοποθετήθηκε πυροσβεστικό δίκτυο, με είκοσι εκτοξευτές μεγάλης δυναμικότητας,  το οποίο θα διασφαλίζει την ασφαλή απομάκρυνση των επισκεπτών από τις προκαθορισμένες οδούς διαφυγής.

2.    Πως αντιμετωπίζετε το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης στους Δήμους? Έχετε προβεί σε κάποιο στρατηγικό σχεδιασμό για την εξασφάλιση πόρων για τα δημόσια έργα?

Σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου  προσπαθούμε να προχωρούμε μελέτες που θα μας εξασφαλίζουν τη χρηματοδότηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την υλοποίηση κρίσιμων δημόσιων έργων που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη και βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών μας. Με ειδικούς συνεργάτες ευρωπαϊκών προγραμμάτων προσανατολιζόμαστε σε έργα για την αναβάθμιση των υποδομών, την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Η συμμετοχή μας  στα ευρωπαϊκά προγράμματα αποτελεί στρατηγική επιλογή που ενισχύει τις δυνατότητες του Δήμου μας να υλοποιεί έργα με μακροπρόθεσμο όφελος για την κοινωνία.  Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Περιφέρεια Αττικής και την  Αντιπεριφερειάρχη Πειραιώς  Σταυρούλα Αντωνάκου για την έμπρακτη στήριξή της  σε έργα που περιλαμβάνουν την αναβάθμιση του δικού δικτύου, την ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών κτιρίων και αθλητικών εγκαταστάσεων καθώς και την ανάπτυξη πράσινων χώρων. Η επιτυχία αυτή δείχνει τη δύναμη της συνεργασίας και της σωστής διαχείρισης των πόρων. Δέσμευσή μας είναι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την ίδια αφοσίωση για να εξασφαλίσουμε ακόμα περισσότερες ευκαιρίες χρηματοδότησης με στόχο την ανάπτυξη του Δήμου μας.


3.    Υπάρχει συνεργασία με τους δήμους και σε ποιο επίπεδο? Επιδιώκετε την συνεργασία και την σύμπραξη των δήμων της περιοχής σας στην διεκδίκηση Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και σε ποιο ιδιαίτερο θέμα ?

Σε συνεργασία με τους δήμους της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος διεκδικούμε ευρωπαϊκά προγράμματα που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη και τη βελτίωση των υποδομών και των υπηρεσιών και θα ωφελήσουν τις τοπικές κοινωνίες μας. Ανταλλάσσουμε απόψεις και προτάσεις για την υλοποίηση έργων που προωθούν την καινοτομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη, έργων που θα ήταν δύσκολο να υλοποιηθούν μόνο με τους εθνικούς πόρους. Θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους μου δημάρχους και τα στελέχη της ΠΕΔΑ και της ΚΕΔΕ για την εποικοδομητική συνεργασία μας και τον συντονισμό. Η κοινή μας προσπάθεια είναι το «κλειδί» για την επιτυχία μας.

4.    Τον τελευταίο καιρό έχουμε αυξανόμενα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, βίας ανηλίκων, σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών – σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει η αστυνομία. Μάλιστα  με την αυστηριοποίηση του νόμου για την ενδοοικογενειακή βία, τα νέα στοιχεία δείχνουν τεράστια αύξηση των περιστατικών. Η κοινωνική υπηρεσία του Δήμου πώς παρεμβαίνει προκειμένου να βοηθήσει και πως αντιμετωπίζετε ως τοπική αυτοδιοίκηση αυτό το κοινωνικό πρόβλημα?

Εδώ και 4 χρόνια στον Δήμο μας έχει συσταθεί ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ η οποία αποτελείται από κοινωνικούς λειτουργούς της Κοινωνικής μας Υπηρεσίας και λαμβάνει αιτήματα που αφορούν καταγγελίες πολιτών για παιδιά σε κίνδυνο, αναφορές άλλων φορέων (Αστυνομία κλπ) και σχολικής κοινότητας, εισαγγελικές παραγγελίες.Τα αιτήματα διερευνούνται  από τους κοινωνικούς λειτουργούς της υπηρεσίας μας οι οποίοι προχωρούν σε κοινωνική έρευνα και στη σύνταξη συγκεκριμένης πρότασης για το συμφέρον του παιδιού που ζητείται από την εισαγγελία.

Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των εισαγγελικών παραγγελιών που  έχουμε, παρουσιάζει ραγδαία αύξηση. Ενδεικτικά να σας αναφέρω ότι το 2012 είχαμε λάβει 12 εισαγγελικές παραγγελίες ενώ το 2023 λάβαμε 124. Δυστυχώς δεν υπάρχει αντίστοιχη αύξηση στο προσωπικό και αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο αριθμός των εισαγγελικών παραγγελιών να είναι πλέον πολύ δύσκολα διαχειρίσιμος. Επιπροσθέτως να υπάρχει καθυστέρηση στην ολοκλήρωση εντολών και αδυναμία  έγκαιρου και άμεσου εντοπισμού πιθανής παραμονής παιδιών σε ένα κακοποιητικό και επικίνδυνο περιβάλλον.

Ο ν.2447/1996 , στο άρθρο 49 προβλέπει την ίδρυση ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΑ με αρμοδιότητα τη διεξαγωγή κοινωνικών ερευνών στο πλαίσιο εισαγγελικής παραγγελίας. Ο Νόμος έως σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί με αποτέλεσμα αυτή η αρμοδιότητα να επιβαρύνει την τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτό δημιουργεί προβλήματα στον έγκαιρο εντοπισμό επικίνδυνων συνθηκών διαβίωσης παιδιών  και δεν επιτρέπει στις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων να εφαρμόσουν προγράμματα συμβουλευτικής και υποστήριξης σε ευπαθείς οικογένειες.

5.    Σε ποια πεδία  βλέπετε να υπάρχει ανάγκη για συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα ? Ποιές ανάγκες δεν καλύπτονται με το ήδη υπάρχον προσωπικό?  Η εξαγγελία για επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης μόνιμου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ -όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο- θα λύσει το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στους Δήμους?

Ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να συνδράμει με χορηγίες, στο Δήμο μας συγκεκριμένα προτιμούμε είτε σε είδος είτε μέσω διεκπεραίωσης εθελοντικών εργασιών ή εργασιών πέριξ των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων , όπως συμβαίνει με την καθαριότητα. Οι ανάγκες καλύπτονται όχι όμως στον επιθυμητό βαθμό, για παράδειγμα στη δημοτική συγκοινωνία, αν υπήρχαν περισσότεροι οδηγοί θα εξασφαλίζαμε και περισσότερες διαδρομές. Το πρόβλημα δεν είναι τόσο οι διαδικασίες πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ όσο η έγκριση των θέσεων σε αριθμό και ειδικότητες. Σαφέστατα η διαδικασία όπως εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός θα είναι ταχύτερη ωστόσο το ποσοτικό πρόβλημα δεν λύνεται όταν έχουμε (1) πρόσληψη για (1) αποχώρηση.


6.    Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι Δήμοι είναι πιο κοντά στους πολίτες έχοντας μια άμεση επαφή και εικόνα για την καθημερινότητά τους. Πως καταγράφετε την ακρίβεια στην καθημερινότητα των δημοτών σας και με ποιο τρόπο οι Δήμοι θα μπορούσαν να ελαφρύνουν τα έξοδα μιας οικογένειας?

 Αντιλαμβανόμενοι τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά λόγω της αυξημένης ακρίβειας, ο Δήμος μας έχει λάβει μια σειρά μέτρων με στόχο τη βελτίωση της ποιότητα ζωής των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Πιο συγκεκριμένα η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας, Ισότητας και Τρίτης Ηλικίας παρέχει  ατομική συμβουλευτική σταδιοδρομίας και δωρεάν ψυχολογική στήριξη σε άνεργους κατοίκους του Δήμου μας. Ο άνεργος έχει τη δυνατότητα να ενημερώνεται  για προκήρυξη θέσεων στο Δημόσιο  και Ιδιωτικό τομέα, προγράμματα κατάρτισης καθώς και για επιδόματα και παροχές και να λαμβάνει υποστήριξη σχετικά με την ορθή συμπλήρωση αιτήσεων για διεκδίκηση θέσεων εργασίας.  

Ακόμη το Κέντρο Κοινότητας που λειτουργεί στο Ρέντη  ενημερώνει τους πολίτες για όλα τα κοινωνικά προγράμματα που υλοποιούνται   σε τοπικό περιφερειακό και εθνικό επίπεδο  με στόχο   την ένταξή τους σε αυτά. Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αιτήσεις για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΚΕΑ) και για επιδόματα Στέγασης, Γέννησης, Ανασφάλιστου Υπερήλικα, αναπηρικά. Ακόμη παρέχεται δωρεάν συμβουλευτική ψυχοκοινωνική στήριξη σε παιδιά, ενήλικες και οικογένειες. Δράσεις δημιουργικής απασχόλησης  παιδιών οικονομικά αδύναμων οικογενειών, αναπτύσσονται και μέσω των ΚΔΑΠ του Δήμου. Το Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου μας παρέχει σε σταθερή και τακτική βάση δωρεάν φάρμακα, υγειονομικό υλικό και παραφαρμακευτικά προϊόντα στους κατοίκους  μας που είναι εγγεγραμμένοι  σ’αυτό  και τα Δημοτικά Ιατρεια  δωρεάν συνταγογράφηση σε άπορους ανασφάλιστους.  

Στο Δήμο μας λειτουργεί και το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”  που παρέχει οργανωμένη  και συστηματική πρωτοβάθμια κοινωνική  φροντίδα  από ειδικά καταρτισμένο προσωπικό σε μη αυτοεξυπηρετούμενους πολίτες με προβλήματα υγείας, απομόνωσης, κοινωνικά, ψυχολογικά. Με στόχο την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και την στήριξη ευπαθών ομάδων, λειτουργεί το κέντρο διανομής τροφίμων σε κατοίκους που αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες της καθημερινότητας. Οι ωφελούμενοι της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου μας εξυπηρετούνται και από το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Κοινωνικό Συσσίτιο της UNESCO Πειραιώς & Νήσων. Στο πλαίσιο κοινωνικής προσφοράς του  Δήμου μας λειτουργεί  και η για  να καλύψει τις ανάγκες σε ρουχισμό των απόρων  της πόλης μας. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

Τα Χριστούγεννα, η πιο όμορφη γιορτή του χρόνου πλησιάζει και ο Δήμος Παλλήνης φορά τα γιορτινά του. Oι Δημοτικές Κοινότητες Γέρακας, Παλλήνη και Ανθούσα, ετοιμάζονται να υποδεχθούν τα φετινά Χριστούγεννα,…

Με τον Υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη συναντήθηκε ο Δήμαρχος Παλλήνης Χρήστος Αηδόνης την Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2024 ώστε ο Δήμος Παλλήνης να ανταποκριθεί στις ανάγκες ενός προαστίου με μεγάλη υπερτοπική…

Η απαγόρευση των ΜΜΕ στα Δημοτικά Συμβούλια είναι ένα πρόσχημα προκειμένου να χρησιμοποιηθεί η Τεχνητή Νοημοσύνη στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων και της ψηφιοποίησης ενώ παρατηρούνται όλο και πιο συχνά τα…