Έρευνα: Μία στις δύο γυναίκες αντιμέτωπη με διακρίσεις λόγω φύλου

Έρευνα: Μία στις δύο γυναίκες αντιμέτωπη με διακρίσεις λόγω φύλου

Έρευνα: Μία στις δύο γυναίκες αντιμέτωπη με διακρίσεις λόγω φύλου

διακρίσεις λόγω φύλου,

Προκαταλήψεις, προκλήσεις αλλά και διακρίσεις λόγω φύλου, είναι κάποια από τα φαινόμενα που αντιμετωπίζουν καθημερινά στην εργασία τους, τουλάχιστον μία στις δύο γυναίκες.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από έρευνα πραγματοποίησε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) με τη Microsoft για την ανάδειξη όλων όσων αντιμετωπίζουν καθημερινά οι γυναίκες στον χώρο εργασίας τους. Σκοπός ήταν αρχικά η χαρτογράφηση και αποτύπωση της αντίληψης των γυναικών για τη θέση τους στην αγορά εργασίας και έπειτα η ανάδειξη βασικών ζητημάτων που επηρεάζουν τη συμμετοχή τους σε αυτή.

Η έρευνα αφορά γυναίκες εργαζόμενες σε επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, από όλους τους κλάδους της επιχειρηματικότητας. Ήταν εθελοντική και περιλάμβανε τη συμπλήρωση ενός ανώνυμου ερωτηματολογίου. Τα αποτελέσματά της έδειξαν πως μία στις δύο γυναίκες που πήραν μέρος στην έρευνα, δήλωσαν ότι έχουν βιώσει προκατάληψη ή διάκριση λόγω φύλου, καθώς και ότι έχουν αντιμετωπίσει προκλήσεις στην εξέλιξή τους λόγω του φύλου τους.

gunaikes
Έρευνα: Μία στις δύο γυναίκες αντιμέτωπη με διακρίσεις λόγω φύλου 2

Το 78,5% από αυτές πιστεύει ότι υπάρχει έλλειψη εκπροσώπησης γυναικών σε ηγετικές θέσεις και το 77% θεωρεί ότι το μισθολογικό χάσμα στην ελληνική αγορά εργασίας μεταξύ φύλων υφίσταται ακόμη, καθώς και ότι έχει συναντήσει περιπτώσεις όπου άνδρες τυγχάνουν προνομιακής μεταχείρισης. Παρότι 1 στις 2 ερωτηθείσες πιστεύει ότι έχει υπάρξει βελτίωση σε θέματα ισότητας στην αγορά εργασίας τα τελευταία χρόνια, το 82% του συνόλου των γυναικών που πήραν μέρος στην έρευνα θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη για ισχυρότερες πολιτικές για την αντιμετώπιση των έμφυλων ανισοτήτων στον χώρο εργασίας.

Με αφορμή τα αποτελέσματα της έρευνας, το ΕΒΕΑ, το ΕΕΔΕΓΕ και η Microsoft δημιούργησαν την πρωτοβουλία «Empowering Women 45+», ένα πιλοτικό πρόγραμμα που στοχεύει να παρέχει τις απαραίτητες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες για μία επιτυχημένη αναζήτηση εργασίας και καριέρας. Η πρωτοβουλία απευθύνεται σε 100 άνεργες γυναίκες πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, με γνώση μίας τουλάχιστον ξένης γλώσσας, με στόχο την ανάπτυξη δεξιοτήτων και περιλαμβάνει σεμινάρια ανάπτυξης δεξιοτήτων, κύκλους συμβουλευτικής (Coaching), καθώς και επιπρόσθετο εκπαιδευτικό υλικό και πιστοποιήσεις.

Οι ενδιαφερόμενες μπορούν να πάρουν μέρος στο πρόγραμμα συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα που θα βρουν στην ιστοσελίδα του ΕΒΕΑ, ως 31 Μαρτίου. Τα σεμινάρια ανάπτυξης δεξιοτήτων θα πραγματοποιηθούν τις Δευτέρες 15, 22 Απριλίου και 13 και 20 Μαΐου από τις 5:00 έως τις 6:00 το απόγευμα. Οι τρεις κύκλοι συμβουλευτικής θα υλοποιηθούν κατά τις εβδομάδες της 27ης Μαΐου, 3ης και 10ης Ιουνίου. Οι ακριβείς ημερομηνίες και ώρες θα ανακοινωθούν με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του προγράμματος, ενώ οι συμμετέχουσες θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τον κύκλο συμβουλευτικής που επιθυμούν.

«Τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαιώνουν ότι, παρά τα σημαντικά βήματα προόδου, οι γυναίκες εξακολουθούν να βιώνουν διακρίσεις στο χώρο εργασίας, εξαιτίας του φύλου τους. Τα έμφυλα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις, η ανισότητα των αμοιβών και η δυσκολία εναρμόνισης προσωπικής και επαγγελματικής ζωής παραμένουν σημαντικά εμπόδια στο δρόμο προς την ισότητα. Χρειάζεται, επομένως, να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την αντιμετώπισή τους, με θεσμικές παρεμβάσεις από την πλευρά της Πολιτείας, αλλά και με θετική, έμπρακτη κινητοποίηση από την πλευρά των επιχειρήσεων.

»Στο ΕΒΕΑ και στο ΕΕΔΕΓΕ συνεχίζουμε να συμβάλουμε ουσιαστικά σε αυτή την προσπάθεια. Σε συνεργασία με τη Microsoft προχωράμε σε ένα συνεκτικό πιλοτικό πρόγραμμα ανάπτυξης δεξιοτήτων και συμβουλευτικής με στόχο την βελτίωση των συνθηκών επανένταξης των γυναικών στην αγορά εργασίας, καθώς και την ενδυνάμωσή τους. Συμμετέχουμε με αυτόν τον τρόπο στη διαμόρφωση ενός πραγματικά συμπεριληπτικού περιβάλλοντος, στο οποίο οι γυναίκες θα έχουν το σεβασμό, την αναγνώριση και τις ευκαιρίες που αξίζουν», τόνισε η πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://youtu.be/YGFh03BN0eI Δικηγόρος – Συνήγορος συγγενών θύματος στην τραγωδία που έλαβε χώρα τον Ιούλη του 2018 στην ευρύτερη περιοχή του Ματιού, ο Γιάννης Καραγκούνης, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του On Camera και…

https://youtu.be/CYlMlQcj2_k Συνέντευξη στο OnCamera και τη Βιργινία Μάρκου παραχώρησε η Σοφία Μπεκατώρου, ως υποψήφια Ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η κα Μπεκατώρου μίλησε χωρίς δισταγμό, για όλα όσα συνθέτουν την πολυσχιδή…

https://youtu.be/om6b-pcgMCk Συνέντευξη στο OnCamera.gr και την εκπομπή «Εν αρχή ην ο Λόγος» παραχώρησε ο γνωστός δημοσιογράφος – Εκπρόσωπος Τύπου της «Ελληνικής Λύσης» Γιάννης Σκάλκος, παρουσιάζοντας τηνυποψηφιότητά του, για τις επερχόμενες…