Έρευνα για Τατουάζ: Αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο;

Έρευνα για Τατουάζ: Αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο;

Έρευνα για Τατουάζ: Αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο;

τατουάζ

Οι άνθρωποι με τατουάζ μπορεί να έχουν 21% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν λέμφωμα, έναν τύπο καρκίνου του αίματος, προειδοποιούν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Λουντ στη Σουηδία.

Σύμφωνα με τη μελέτη τους σε 11.905 συμμετέχοντες, η οποία δημοσιεύθηκε στο eClinicalMedicine, το ιατρικό περιοδικό ανοικτής πρόσβασης που εκδίδεται από το The Lancet, ο κίνδυνος που σχετίζεται με την έκθεση σε τατουάζ φαίνεται να είναι υψηλότερος για το διάχυτο λέμφωμα μεγάλων Β κυττάρων (ένας ταχέως αναπτυσσόμενος αλλά θεραπεύσιμος καρκίνος που ξεκινά από τα λευκά αιμοσφαίρια) και το θυλακικό λέμφωμα (ένας αργά αναπτυσσόμενος ανίατος καρκίνος που αλλάζει ορισμένα κύτταρα του αίματος στο σώμα σας που ονομάζονται λεμφοκύτταρα Β).

«Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το λέμφωμα είναι μια σπάνια ασθένεια και ότι τα αποτελέσματά μας ισχύουν σε ομαδικό επίπεδο», υπογραμμίζει η ερευνητική ομάδα. «Τα αποτελέσματα πρέπει τώρα να επαληθευτούν και να διερευνηθούν περαιτέρω σε άλλες μελέτες. Η έρευνα αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη», σημειώνουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Προηγούμενη μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Έρευνας για τον Καρκίνο επιβεβαιώνει ότι υπάρχει μια πιθανή συσχέτιση μεταξύ των μεγάλων τατουάζ και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του αίματος. Ο κίνδυνος ήταν ιδιαίτερα ισχυρός για τα άτομα που είχαν πολλά τατουάζ και για όσους έκαναν τατουάζ σε νεαρή ηλικία.

«Οι άνθρωποι πιθανότατα θα συνεχίσουν να θέλουν να εκφράζουν την ταυτότητά τους μέσω των τατουάζ και, ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι αυτό είναι ασφαλές», τονίζει η Νίλσεν και υπογραμμίζει τη σημασία της εποπτείας της χημικής σύνθεσης του μελανιού.

«Γνωρίζουμε ήδη ότι όταν το μελάνι του τατουάζ εγχέεται στο δέρμα, το σώμα το ερμηνεύει ως κάτι ξένο που δεν θα έπρεπε να βρίσκεται εκεί και το ανοσοποιητικό σύστημα ενεργοποιείται», εξηγεί η Κρίστελ Νίλσεν, επικεφαλής της μελέτης. «Ένα μεγάλο μέρος του μελανιού μεταφέρεται μακριά από το δέρμα, στους λεμφαδένες όπου και εναποτίθεται», προσθέτει.

«Μπορεί κανείς να υποθέσει ότι ένα τατουάζ, ανεξαρτήτως μεγέθους, προκαλεί μια χαμηλού βαθμού φλεγμονή στο σώμα, η οποία με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει καρκίνο», επισημαίνει. «Η εικόνα είναι, επομένως, πιο σύνθετη από ό,τι αρχικά πιστεύαμε», καταλήγει.

Η Νίλσεν σχεδιάζει να αναζητήσει συνδέσεις μεταξύ των τατουάζ και άλλων τύπων καρκίνου καθώς και άλλων φλεγμονωδών ασθενειών.

Πηγή: VITA

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://youtu.be/LTP5esataPY Λίγο πριν πέσει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου για τις Ευρωεκλογές, ο πρώην Υπουργός και σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα υγείας -την περίοδο της πανδημίας- Βασίλης Κοντοζαμάνης παραχώρησε συνέντευξη…

https://youtu.be/B9Rw2Vz6abY «Ζωντανός θρύλος» στον χώρο της, κρίνοντας από τις δεκάδες σημαντικές βραβεύσεις και διακρίσεις, η συνιδιοκτήτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος του Mideast Travel ενός από τα μεγαλύτερα Ταξιδιωτικά Πρακτορεία της Ευρώπης,…

https://youtu.be/EYt97hTwo7w Υποψήφια Ευρωβουλευτής με το Κόμμα «ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ» του Ανδρέα Λοβέρδου, Χειρουργός – Μαστολόγος – Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας, η Λυδία Ιωαννίδου Μουζάκα μίλησε στο OnCamera.gr, δίδοντας το προσωπικό της…