Εορταστικές εκδηλώσεις στον Δήμο Χαλανδρίου

Εορταστικές εκδηλώσεις στον Δήμο Χαλανδρίου

Εορταστικές εκδηλώσεις στον Δήμο Χαλανδρίου

Τους αγώνες του λαού μας για ελευθερία και δικαιοσύνη τίμησε πλήθος κόσμου που συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Χαλανδρίου για την εθνική μας επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.
Μετά τη δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Πεσόντων και κατάθεση στεφάνων από το δήμαρχο Χαλανδρίου Σίμο Ρούσσο, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωάννη Λαδόπουλο, τον περιφερειακό σύμβουλο Χάρη Ρώμα, τον επιτετραμμένο της πρεσβείας της Παλαιστίνης, Yssef Dorkhom, την επικεφαλής της δημοτικής παράταξη «Αγαπάμε το Χαλάνδρι» κ. Κρίστη Αγαπητού, τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Χαλάνδρι Ορίζοντας 2023» κ. Μάνο Κρανίδη, τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Μένω στο Χαλάνδρι» κ. Νίκο Πράσσο, τον διοικητή του Α.Τ. Χαλανδρίου και τους εκπροσώπους κομμάτων, συλλόγων και φορέων της πόλης.

Την ανάγκη το «ΟΧΙ» του ’40 να γίνει σήμερα τα «ΟΧΙ» που οφείλει η συνείδησή μας απέναντι σε κάθε καταπιεστή όπου γης, επισήμανε στην ομιλία του ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «…τα “όχι” που οφείλει η συνείδησή μας σήμερα υψώνονται ενάντια σε όσους εξαθλιώνουν τις ζωές, καταστρέφουν τη φύση, ξεπουλούν τον πλούτο της πατρίδας στους σύγχρονους Βαυαρούς. Τα “όχι” του σήμερα στέκονται ορθά απέναντι στον πόλεμο και ζητούν την άμεση απεμπλοκή της πατρίδας από τα σχέδια των πολεμοκάπηλων στη γειτονιά μας. Υψώνονται περήφανα απέναντι σε κάθε καταπιεστή, όπου γης. Τα όχι της δική μας συνείδησης οφείλουν να σκουπίζουν το αίματα και τα δάκρυα των παιδιών στα συντρίμμια των εκκλησιών και των νοσοκομείων. Τα “όχι” της δικής μας συνείδησης συναντούν και χαιρετίζουν κάθε σημαία ελευθερίας που υψώνεται στη γη, γιατί όπως μας άφησε διδαχή ο Καζαντζάκης, “σήμερα που ο κόσμος σαπίζει και η ατιμία και ο συμβιβασμός ξευτελίζουν και τις πιο γενναίες ψυχές μια μόνο τακτική είναι πρακτική και συμφέρει, να ‘σαι ανένδοτος. Zήτω οι ελεύθεροι άνθρωποι όπου γης! Ζήτω οι αγώνες αγώνες του λαού μας για λευτεριά και δικαιοσύνη! Ζήτω η 28η Οκτωβρίου 1940!»

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου άνοιξε τη μαθητική παρέλαση που ακολούθησε.
Παρέλασαν επίσης, ο Σύλλογος Μικρασιατών – Κωνσταντινουπολιτών «Ρίζες», το Λύκειο των Ελληνίδων (παράρτημα Χαλανδρίου), το Εθνομουσικολογικό Ίδρυμα Πέτρου Ζήση, η Ένωση Ποντίων Χαλανδρίου «Ο Ακρίτας», το 2ο και 3ο Σύστημα Προσκόπων Χαλανδρίου, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, η Αθλητική Ένωση Χαλανδρίου και η Α.Ο. Αθλοκίνηση Χαλανδρίου.
Κατάθεση στεφάνου έγινε και στο Ηρώο της Εθνικής Αντίστασης από τον δήμαρχο Χαλανδρίου Σίμο Ρούσσο, το ΣΥΡΙΖΑ Χαλανδρίου και την Ανεξάρτητη Γυναικεία Παρέμβαση.
Στις εκδηλώσεις τιμής, παρέστησαν επίσης, αντιδήμαρχοι, επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων και δημοτικοί σύμβουλοι.

Στα πλαίσια του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου, την προηγουμένη της εθνικής επετείου, προβλήθηκε στον κινηματογράφο «Αθηνά», η ταινία «Μνήμες» του Νίκου Καβουκίδη. Η ταινία που διατρέχει την πιο ταραγμένη περίοδο της σύγχρονης ιστορίας μας, από το 1936 έως το 1952, συγκλόνισε όσους/όσες την παρακολούθησαν. Το πάντρεμα του πλούσιου αρχειακού υλικού, στο οποίο περιλαμβάνονται σπάνια ανέκδοτα πλάνα από αρνητικό φιλμ 35mm κινηματογραφιστών, με το λόγο των ποιητών μας, την καθιστά ένα εξαιρετικό ιστορικό ντοκουμέντο.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης ο αειθαλής δημιουργός και σκηνοθέτης της ταινίας, Νίκος Καβουκίδης, τιμήθηκε από το Δήμο Χαλανδρίου για τη συνολική προσφορά του στον Πολιτισμό αλλά και τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης. Η παρουσία του, ο ήρεμος αλλά γεμάτος δύναμη λόγος του για την ανάγκη να μην ξεχάσουμε την ιστορία μας επισφράγισαν την ξεχωριστή εκδήλωση τιμής και μνήμης για την επέτειο του «ΌΧΙ».
Για το έργο και την προσωπικότητα του Νίκου Καβουκίδη μίλησε η αντιδήμαρχος Παιδείας Ιωάννα Αθανασάτου, ενώ ο δήμαρχος Σίμος Ρούσσος του απένειμε τιμητική πλακέτα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://youtu.be/byOBFDsMS64 Τι είναι η κλιματική ουδετερότητα και η δίκαιη μετάβαση; Πως συνδέεται η Πράσινη Ευρωπαϊκή Συμφωνία με την Δίκαιη Μετάβαση; Οι Ελληνικές περιοχές προς την δίκαιη μετάβαση (Δυτ. Μακεδονία και Πελοπόννησος). Η πορεία …

https://www.youtube.com/watch?v=kd6Pc5mv0Ys Τι είναι κλιματική αλλαγή και ποια η διαφορά όταν μιλάμε για κλιματική κρίση; Ποια είναι η εικόνα στις πόλεις μας και πώς θα φτάσουμε στις Κλιματικά ουδέτερες πόλεις; Ποιες…

https://youtu.be/LTP5esataPY Λίγο πριν πέσει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου για τις Ευρωεκλογές, ο πρώην Υπουργός και σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα υγείας -την περίοδο της πανδημίας- Βασίλης Κοντοζαμάνης παραχώρησε συνέντευξη…