ΕΟΔΥ: Έξαρση κρουσμάτων μηνιγγίτιδας στην Πάτρα – Ανησυχία λόγω Καρναβαλιού

ΕΟΔΥ: Έξαρση κρουσμάτων μηνιγγίτιδας στην Πάτρα – Ανησυχία λόγω Καρναβαλιού

ΕΟΔΥ: Έξαρση κρουσμάτων μηνιγγίτιδας στην Πάτρα – Ανησυχία λόγω Καρναβαλιού

μηνιγγίτιδα Πάτρα

Το έτος 2023 η επίπτωση της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου αυξήθηκε, φτάνοντας σε προπανδημικά επίπεδα και εντός του έτους 2024 έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ συνολικά 12 κρούσματα από όλη τη χώρα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τρία από τα παραπάνω κρούσματα αφορούν φοιτητές πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της πόλης της Πάτρας και δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ κατά τη χρονική περίοδο 11/1/2024 ως σήμερα.

Σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, η ανίχνευση 3 κρουσμάτων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου της ίδιας οροομάδας σε έναν Οργανισμό (σχολείο, πανεπιστημιακό ίδρυμα, κ.ά.) κατά τη διάρκεια περιόδου τριών μηνών, συνιστά έξαρση κρουσμάτων και συστήνεται η επέκταση της χορήγησης χημειοπροφύλαξης σε ευρύτερο κύκλο από τις στενές επαφές και στοχευμένος εμβολιασμός στις στενές επαφές των κρουσμάτων.

Από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος, ο ΕΟΔΥ βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την 6η Υγειονομική Περιφέρεια, τη διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και τις αρμόδιες αρχές των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Απέστειλε οδηγίες σχετικά με τη διερεύνηση των επαφών των κρουσμάτων και την άμεση χορήγηση χημειοπροφύλαξης.

Ο ΕΟΔΥ τονίζει ιδιαίτερα τη μεγάλη σημασία που έχει η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία των κρουσμάτων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου. Οι πολίτες και κυρίως νεαρά άτομα που έχουν κλινικά συμπτώματα συμβατά με τη νόσο (πυρετό και εξάνθημα) πρέπει άμεσα να απευθύνονται σε ιατρό. Οι ιατροί επί υποψίας μηνιγγίτιδας, πρέπει άμεσα να χορηγούν θεραπεία και να παραπέμπουν σε νοσοκομείο.

Όπως δήλωσε σχετικά, σε πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ κ. Ματίνα Παγώνη, υπάρχει ανησυχία και η κατάσταση είναι δύσκολη.

Σύμφωνα με την κ. Παγώνη οι δύο από τους τρεις που διαγνώσθηκαν με μηνιγγίτιδα πάνε καλύτερα ενώ το τρίτος συνομήλικος τους βρίσκεται διασωληνομένος στην ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών.

Παράλληλα η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ τόνισε πως οι γιατροί έχουν αντιμετωπίσει πάρα πολλές φορές τη νόσο της μηνιγγίτιδας. «Ο μηνιγγιτιδόκοκκος είναι δύσκολος. Μπορεί να οδηγήσει και στον θάνατο. Ξεκινάει με πονοκέφαλο, πυρετό και εξανθήματα. Μεταδίδεται με τα σταγονίδια και τις επιφάνειες, έχουν δοθεί οδηγίες στην ΥΠΕ», πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο που στην Πάτρα υπάρχει πλήθος αποκριάτικων εκδηλώσεων η κ. Παγώνη τόνισε ότι «πρόκειται για μια δύσκολη κατάσταση» και ότι γι’ αυτόν τον λόγο κατεβαίνει ο ΕΟΔΥ στην Πάτρα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://youtu.be/s4rTICsGjdM «Το τραύμα της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών μεταφέρεται από γενιά σε γενιά» εξηγεί ο Ψυχολόγος κ. Σπύρος Στάμος στο ΟnCamera.gr στην εκπομπή «Εν αρχή ην ο λόγος» με την…

https://youtu.be/HpEX5TE5Oiw Ο Νικόλας Φουρναράκης επικεφαλής του “ΒΟΛΤ Ελλάδος” φιλοξενήθηκε στην εκπομπή του OnCamera.gr «Εν αρχή ην ο Λόγος» και μίλησε για τη φιλοσοφία, τη δομή, τις προοπτικές και τον ευρωπαϊκό…