Η Έλενα Ράπτη συμμετείχε στην εκδήλωση με θέμα «Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και Γυναικολογικός Καρκίνος»

Ως εισηγήτρια του νέου νόμου για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, μίλησε για τις μεταρρυθμίσεις που εισάγονται με τον νέο νόμο.

Ο νέος νόμος:

 Αυξάνει το όριο ηλικίας στα 54 έτη. 

 Επιτρέπει την κρυοσυντήρηση ωαρίων όχι μόνο για ιατρικούς αλλά και για κοινωνικούς λόγους, δίνοντας τη δυνατότητα στις γυναίκες να διατηρήσουν τα ωάριά τους και να κάνουν χρήση αυτών, όποτε το επιθυμήσουν.

 Καταργεί την απαιτούμενη συναίνεση του συζύγου για την κρυοσυντήρηση ωαρίων από τη γυναίκα που το επιθυμεί.

 Επιτρέπει στη διαζευγμένη γυναίκα να κάνει χρήση των κρυοσυντηρημένων ωαρίων της χωρίς τη συναίνεση του συζύγου ή συντρόφου.

 Διασφαλίζει τη δυνατότητα ατόμων, που πάσχουν από HIV, να υποβληθούν σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

 Διασφαλίζει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα των ίντερσεξ ατόμων εξασφαλίζοντας την ομαλή ανάπτυξη του φύλου τους και της προσωπικότητάς τους.

Πρόεδρος του συνεδρίου ήταν ο ομότιμος Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας κ. Ιωάννης Μπόντης. Για τον «Γυναικολογικό Καρκίνο και την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή» μίλησε ο Ελευθέριος Κλώνος Δρ., MD, PhD της Α’ Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής Α.Π.Θ. Γ.Ν. Παπαγεωργίου. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Δρ., MBA, MSc Υπηρεσιών Υγείας Κωνσταντίνος Χρίστογλου, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της ΔΕΕΠ Πιερίας Μπάμπης Μπρουσκέλης.