Ειδική Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη Μέση Ανατολή.Η θέση της Ελλάδας.

Ειδική Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη Μέση Ανατολή.Η θέση της Ελλάδας.

Ειδική Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη Μέση Ανατολή.Η θέση της Ελλάδας.

Σήμερα πρώτη μέρα της ειδικής συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα τεθούν επί τάπητος οι εξωτερικές σχέσεις Ε.Ε. με αιχμή τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η Ουκρανία και οι σχέσεις Ε.Ε-Τουρκίας.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει την ελληνική θέση απερίφραστης καταδίκης των επιθέσεων του Ιράν εναντίον του Ισραήλ και να τονίσει ότι οποιαδήποτε κλιμάκωση αυτή τη στιγμή θα ήταν απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε μεταξύ άλλων πως «συνεχίζουμε να στεκόμαστε δίπλα στο Ισραήλ, αλλά την ίδια στιγμή προτρέπουμε όλες τις πλευρές να δείξουν την απαραίτητη αυτοσυγκράτηση, ώστε να αποφύγουμε μια ενδεχομένως πολύ επικίνδυνη περαιτέρω κλιμάκωση».

Η κυβέρνηση παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και υπενθυμίζεται πως την Κυριακή υπήρξε έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, υπό τον πρωθυπουργό. Στη συνεδρίαση έγινε ανασκόπηση της κατάστασης ασφαλείας, ενώ από την κυβέρνηση υπογραμμίζεται πως η χώρα αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή.

Πώς εξελίσσονται οι ευρωτουρκικές σχέσεις

Στη συζήτηση για την Τουρκία- στη βάση του Κοινού Ανακοινωθέντος Μπορέλ και Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση των ευρωτουρκικών σχέσεων- η ελληνική θέση είναι σταθερή και υπέρ μιας αμοιβαία επωφελούς σχέσης. Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές η Ελλάδα τάσσεται υπέρ θετικών βημάτων στις ευρωτουρκικές σχέσεις, εφόσον και η τουρκική πλευρά δείχνει διάθεση συνεργασίας. Η βάση άλλωστε συζήτησης είναι οι σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που υπογραμμίζουν ότι τα όποια βήματα θα είναι σταδιακά, αναλογικά και αναστρέψιμα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, η Ελλάδα στηρίζει τη σημασία της επανάληψης των συνομιλιών και της προόδου στο Κυπριακό για την βελτίωση της ευρωτουρκικής συνεργασίας. Και θέση της ελληνικής πλευράς παραμένει ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων μπορεί να συμβάλει και στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.

Το επόμενο διάστημα θα φανεί αν ο Τούρκος πρόεδρος θα συνεχίσει τα ανοίγματα στην Δύση και αν θα υιοθετήσει μία ρεαλιστική στρατηγική. Στην Αθήνα θέλουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας προκειμένου οι όποιες διαφορές να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις, ωστόσο παράλληλα έχουν καθοριστεί με σαφήνεια οι κόκκινες γραμμές της χώρας.

Να σημειωθεί εδώ πως την Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στην Αθήνα με αντικείμενο τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και θα ακολουθήσει στις 26 Απριλίου η συνάντηση για τη θετική ατζέντα στην Κωνσταντινούπολη. Το Μάιο – στις 14 σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης – αναμένεται να γίνει το ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία

Οικονομία και ανταγωνιστικότητα

Στο «μενού» των ευρωπαίων ηγετών θα βρεθούν βέβαια και θέματα που άπτονται της οικονομίας και της αγωνιστικότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει ότι βελτίωση της ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε. σημαίνει βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, δηλαδή υψηλότερο διαθέσιμο εισόδημα για όλους.

Ταμείο Απανθρακοποίησης για τα νησιά

Στην εκκίνηση μιας σημαντικής πρωτοβουλίας – και συγκεκριμένα ένα ειδικό Ταμείο Απανθρακοποίησης (Decarbonization Fund) για τα νησιά – αναφέρθηκε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως επεσήμανε, μιλώντας στο 9ο «Our Ocean Conference» , η χρηματοδότηση θα γίνει από τα δικαιώματα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών.

Το εν λόγω Ταμείο πρόκειται να χρηματοδοτήσει τη σύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο, την αποθήκευση ενέργειας και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Θα συμβάλει στην κατασκευή δεξαμενών νερού πολλαπλών χρήσεων. Να σημειωθεί εδώ πως οι πόροι του Ταμείου θα μπορούσαν τελικά να ανέλθουν σε 2 δισεκατομμύρια ευρώ, ανάλογα με την τιμή του δικαιώματος άνθρακα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://youtu.be/YGFh03BN0eI Δικηγόρος – Συνήγορος συγγενών θύματος στην τραγωδία που έλαβε χώρα τον Ιούλη του 2018 στην ευρύτερη περιοχή του Ματιού, ο Γιάννης Καραγκούνης, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του On Camera και…

https://youtu.be/CYlMlQcj2_k Συνέντευξη στο OnCamera και τη Βιργινία Μάρκου παραχώρησε η Σοφία Μπεκατώρου, ως υποψήφια Ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η κα Μπεκατώρου μίλησε χωρίς δισταγμό, για όλα όσα συνθέτουν την πολυσχιδή…

https://youtu.be/om6b-pcgMCk Συνέντευξη στο OnCamera.gr και την εκπομπή «Εν αρχή ην ο Λόγος» παραχώρησε ο γνωστός δημοσιογράφος – Εκπρόσωπος Τύπου της «Ελληνικής Λύσης» Γιάννης Σκάλκος, παρουσιάζοντας τηνυποψηφιότητά του, για τις επερχόμενες…