Δήμος Ωρωπού: Μέτρα πρόληψης πυρκαγιών

Δήμος Ωρωπού: Μέτρα πρόληψης πυρκαγιών

Δήμος Ωρωπού: Μέτρα πρόληψης πυρκαγιών

Ωρωπός πυρκαγιές

Ο Δήμος Ωρωπού αρχίζει εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για τον άμεσο καθαρισμό των οικοπέδων τους, πριν από την έναρξη της της αντιπυρικής περιόδου, την 1η Μαΐου 2024 καθώς και για τις ευθύνες των πολιτών που απορρέουν από το άρθρο 31 του Ν.5075/2023 (ΦΕΚ Α 206/12.12.2023).

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία οι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων υποχρεούνται να προβαίνουν σε καθαρισμό των ιδιοκτησιών τους προς αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ

  1. Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.
  2. Απομάκρυνση καύσιμης φυτικής ύλης όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, ξερά χόρτα και κατακείμενα ξερά κλαδιά.
  3. Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους..
  4. Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης.
  5. Απομάκρυνση εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.

ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ

Οι υπόχρεοι οφείλουν να μεριμνούν για την ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.

Απαγορεύεται η εγκατάλειψη, η απόρριψη ή η ανεξέλεγκτη διαχείρισή τους και ειδικά στους χώρους των απορριμμάτων.

Καλούνται οι υπόχρεοι, μετά την ολοκλήρωση του καθαρισμού, να ενημερώσουν τον Δήμο, με κάθε πρόσφορο μέσο.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου (1η Μαΐου – 31η Οκτωβρίου) οι χώροι πρέπει να διατηρούνται καθαροί για να μη δημιουργείται κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσής, ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει τις Διοικητικές και Ποινικές Κυρώσεις που προβλέπονται στο άρθρο 94 παρ.1 περίπτ. 26 του Ν. 3852/2010 ΦΕΚ 87/Α/7-6-2010 (πρόστιμο, δαπάνη καθαρισμού και μήνυση για το αδίκημα σύμφωνα με το άρθρο 433 του Ποινικού Κώδικα).

Η προστασία του περιβάλλοντος, των πόλεων και των χωριών μας είναι μια συλλογική υπόθεση.

Η συμβολή και η συμμετοχή όλων, βοηθάει την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας στην έγκαιρη κινητοποίηση και τον σχεδιασμό που απαιτείται για την προστασία ανθρώπων, περιουσιών και ασφαλώς του περιβάλλοντος.

ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ

Μέχρι την 30η Απριλίου κάθε έτους, οι ιδιοκτήτες πρέπει να δηλώσουν την εκπλήρωση των υποχρεώσεων πυροπροστασίας των ιδιοκτησιών τους στο Εθνικό Μητρώο Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://youtu.be/P6s4O2iV4lw Τις… καυτές πατάτες της επικαιρότητας σχολιάζει ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Στέλιος Πέτσας, καλεσμένος του OnCamera.gr στην εκπομπή «Εν αρχή ην ο Λόγος» με την Βιργινία Μάρκου. Ο κ.…

https://youtu.be/_BH5ErZT2XQ Την πρώτη του συνέντευξη στο OnCamera.gr μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτώβρη, παραχώρησε ο Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής Ελάσσονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Μαραθώνα κ. Βασίλης Αχλάδης, στην εκπομπή της…