Δίκη Μάτι: Η ώρα της αλήθειας!

Δίκη Μάτι: Η ώρα της αλήθειας!

Δίκη Μάτι: Η ώρα της αλήθειας!

ώρα

Η ώρα της αλήθειας για την εθνική τραγωδία στο Μάτι με τους 104 νεκρούς έφτασε. Περισσότερες από δύο χιλιάδες ημέρες – 2017 για την ακρίβεια – αναμένουν οι οικογένειες που έζησαν τον εφιάλτη και πενθούν για τους δικούς τους ανθρώπους μέχρι να φτάσει η ώρα να εκδοθεί η πρωτόδικη απόφαση για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Σε λίγη ώρα οι δικαστές του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας θα ανέβουν στην έδρα να ανακοινώσουν την ετυμηγορία τους.

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι με τις μαρτυρίες τους συγκλόνισαν τους πάντες, αποτύπωσαν την ανυπαρξία του κρατικού μηχανισμού και το αλαλούμ που επικράτησε τις κρίσιμες ώρες αφήνοντας τους στην τύχη τους, θα είναι εκεί, στην αίθουσα Τελετών του Εφετείου της Αθήνας για να ακούσουν από θεσμικά χείλη ποιοι είναι οι υπαίτιοι για τις ζωές που χάθηκαν και για τις ζωές όλων εκείνων που γλίτωσαν από τη φωτιά και που ποτέ δεν θα είναι ξανά ίδιοι, καθώς τα σημάδια στο σώμα και την ψυχή τους μαρτυρούν τον εφιάλτη.

Ο δικαστικός Γολγοθάς των συγγενών των θυμάτων δεν τελειώνει, καθώς θα ακολουθήσει η εκδίκαση της υπόθεσης και σε δεύτερο βαθμό, με το «φάντασμα» της παραγραφής να εξακολουθεί να κινείται απειλητικά πάνω από την υπόθεση

1 86 1
Δίκη Μάτι: Η ώρα της αλήθειας! 2

Την απόφαση του δικαστηρίου περιμένουν και οι κατηγορούμενοι, οι οποίοι την ώρα της απολογίας τους υπερασπίστηκαν εαυτόν δείχνοντας και εκείνοι -κατά περίπτωση – από τη δική τους πλευρά τα κενά, τις ελλείψεις και τη σύγχυση που επικράτησε την ώρα τη φωτιάς υποστηρίζοντας όμως, πως με βάση τους κανονισμούς δεν παρέλειψαν να πράξουν οτιδήποτε από αυτά που είχαν υποχρέωση στο πλαίσιο των καθηκόντων τους.

Ο εισαγγελέας της έδρας Παναγιώτης Μανιάτης στην πολύωρη αγόρευσή του έχει εισηγηθεί την ενοχή εννέα εκ των είκοσι ενός κατηγορουμένων, πρόταση που μένει βέβαια να δούμε αν θα «υιοθετηθεί» στο σύνολό της από τους δικαστές ή αν θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις ως προς τα καταδικαστικά και αθωωτικά της μέρη.

Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει , κατά περίπτωση , τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή διά παραλείψεως από υπόχρεους και μη , πρόκληση σωματικών βλαβών κατά συρροή διά παραλείψεως και εμπρησμό , αδίκημα που αφορά τον κάτοικο της περιοχής από αμέλεια του οποίου φέρεται να ξεκίνησε η φωτιά .

Σύμφωνα με τον ποινικό μας νόμο όσοι κριθούν ένοχοι με βάση την απόφαση του δικαστηρίου, ακόμα και αν οι συνολικές ποινές είναι πολυετείς, λόγω του μεγάλου αριθμού των θυμάτων, το «ταβάνι» δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 8 έτη φυλάκισης.

Και ενώ λίγες ώρες μένουν μέχρι να γραφτεί ο επίλογος της πρώτης δίκης, όλοι -και πρωτίστως οι συγγενείς των θυμάτων – γνωρίζουν καλά πως ο δικαστικός τους Γολγοθάς δεν τελειώνει καθώς θα ακολουθήσει η εκδίκαση της υπόθεσης και σε δεύτερο βαθμό, με το «φάντασμα» της παραγραφής να εξακολουθεί να κινείται απειλητικά πάνω από αυτή την τόσο σοβαρή ποινική υπόθεση, αφού μέχρι τον Ιούλιο του 2026 θα πρέπει να έχει εκδοθεί αμετάκλητη απόφαση της δικαιοσύνης.

Θα προλάβει άραγε να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία; Η δικαιοσύνη θα κάνει τα πάντα , επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, ώστε να ικανοποιηθεί το αυτονόητο αίτημα των οικογενειών των θυμάτων και των παθόντων για απόδοση ευθυνών με την ελπίδα να μην επαναληφθούν τέτοιες τραγωδίες στο μέλλον.

Πηγή ingr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://youtu.be/YGFh03BN0eI Δικηγόρος – Συνήγορος συγγενών θύματος στην τραγωδία που έλαβε χώρα τον Ιούλη του 2018 στην ευρύτερη περιοχή του Ματιού, ο Γιάννης Καραγκούνης, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του On Camera και…

https://youtu.be/CYlMlQcj2_k Συνέντευξη στο OnCamera και τη Βιργινία Μάρκου παραχώρησε η Σοφία Μπεκατώρου, ως υποψήφια Ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η κα Μπεκατώρου μίλησε χωρίς δισταγμό, για όλα όσα συνθέτουν την πολυσχιδή…

https://youtu.be/om6b-pcgMCk Συνέντευξη στο OnCamera.gr και την εκπομπή «Εν αρχή ην ο Λόγος» παραχώρησε ο γνωστός δημοσιογράφος – Εκπρόσωπος Τύπου της «Ελληνικής Λύσης» Γιάννης Σκάλκος, παρουσιάζοντας τηνυποψηφιότητά του, για τις επερχόμενες…