Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια: Ευρωατλαντικές σχέσεις και Ιράν

Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια: Ευρωατλαντικές σχέσεις και Ιράν

Η φετινή Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, όπως προανήγγειλε ο πρόεδρός της, Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, αναμένεται να είναι μια εκδήλωση με ιδιαίτερη σημασία. Με τη συμμετοχή περίπου 60 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, καθώς και απεσταλμένων από 120 χώρες, το επίκεντρο της συζήτησης θα είναι οι ευρωατλαντικές σχέσεις και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα.

Θέματα στην ατζέντα

Ο Ίσινγκερ, βετεράνος διπλωμάτης και πρώην πρέσβης της Γερμανίας στις ΗΠΑ, τόνισε ότι σπάνια έχουν τεθεί τόσα θεμελιώδη ερωτήματα σε μια μόνο διάσκεψη. Οι συμμετέχοντες θα εξετάσουν την ασφάλεια της Ευρώπης, την ανθεκτικότητα της ευρωατλαντικής συνεργασίας και τη δυνατότητα της διεθνούς κοινότητας να δράσει σε ένα περίπλοκο και αβέβαιο περιβάλλον.

Μετά την περσινή συμμετοχή του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζ.Ντ. Βανς, που προκάλεσε αναταραχή στις σχέσεις ΗΠΑ-Ευρώπης, οι διοργανωτές αναμένουν ότι η φετινή αμερικανική αντιπροσωπεία, υπό την ηγεσία του υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, δεν θα φέρει μεγάλες εκπλήξεις. Ωστόσο, η απουσία του πρώην προεδρικού υποψηφίου Ντόναλντ Τραμπ είναι ιδιαίτερα ηχηρή.

Ανησυχίες για το μέλλον

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Δίκτυο RND, οι διοργανωτές ανησυχούν ότι η φετινή διάσκεψη μπορεί να επηρεαστεί από ενδεχόμενες στρατιωτικές εξελίξεις, όπως μια πιθανή επίθεση των ΗΠΑ κατά του Ιράν. Η διάσκεψη θα διεξαχθεί από την Παρασκευή 13 έως την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2026, στο ξενοδοχείο Bayerischer Hof του Μονάχου, και αναμένεται να προσελκύσει σημαντικούς παίκτες της διεθνούς πολιτικής.

Ο Ίσινγκερ ανακοίνωσε ότι η διάσκεψη θα τιμήσει τον ουκρανικό λαό για την αποφασιστικότητα και τις θυσίες του στην υπεράσπιση της ελευθερίας, ενώ ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ θα απονείμει ένα βραβείο στη μνήμη των θυμάτων της σύγκρουσης.

Σημαντικές παρουσίες και συναντήσεις

Στην αμερικανική αντιπροσωπεία περιλαμβάνονται επίσης οι Στιβ Γουίτκοφ και Τζάρεντ Κούσνερ, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί η συμμετοχή του κυβερνήτη της Καλιφόρνια, Γκάβιν Νιούσομ, ο οποίος μπορεί να είναι υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών το 2028. Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, Γκρέγκορι Μικς, χαρακτήρισε την παρουσία τους στο Μόναχο ως «κρίσιμη αποστολή κατευνασμού» των Ευρωπαίων εταίρων.

Στο περιθώριο της Διάσκεψης, θα πραγματοποιηθεί και συνάντηση της Ε-3, με τη συμμετοχή του καγκελάριου Μερτς, του Γάλλου προέδρου Μακρόν και του Βρετανού πρωθυπουργού Στάρμερ, όπου θα συζητηθούν οι εξελίξεις στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή.

Αξιοσημείωτο είναι ότι εκπρόσωποι του ιρανικού καθεστώτος δεν έχουν προσκληθεί, μετά τη βίαιη καταστολή διαδηλώσεων τον προηγούμενο μήνα. Αντίθετα, θα παραστεί ο γιος του Σάχη, Ρεζά Παχλαβί, ενώ αναμένονται και διαδηλώσεις κατά της ιρανικής ηγεσίας κατά τη διάρκεια της διάσκεψης.

Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στοιχεία επικοινωνίας

Μέλος του emedia

© 2026 – ONCAMERA.gr