Δ.Κυριακουλόπουλος: Θέλω το λιμάνι να λειτουργεί εύρυθμα και να εξυπηρετούνται όλοι

Δ.Κυριακουλόπουλος: Θέλω το λιμάνι να λειτουργεί εύρυθμα και να εξυπηρετούνται όλοι

Δ.Κυριακουλόπουλος: Θέλω το λιμάνι να λειτουργεί εύρυθμα και να εξυπηρετούνται όλοι

|||||||
|||||||

Η συνέντευξη με τον Λιμενάρχη Ραφήνας κ. Δημήτρη Κυριακουλόπουλο ήταν πολύ απολαυστική και άκρως κατατοπιστική.

Μας μίλησε για τον ρόλο που επιτελεί ένας λιμενάρχης όχι μόνο στον λιμένα αλλά σε ολόκληρη τη κοινωνία οι οποία «γυρίζει» οικονομικά γύρω από τις προβλήτες του λιμανιού.

Συνέντευξη: Κώστας Ντέμος 

Ο κ. Κυριακουλόπουλος, προσπαθεί και τα καταφέρνει να είναι πάντα δίπλα στο προσωπικό του λιμένα Ραφήνας και όχι μόνο, όπως και να έχει μια ανθρώπινη προσέγγιση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Κύριε λιμενάρχα, που γεννηθήκατε και που μεγαλώσατε; Το επάγγελμα του λιμενάρχη ήταν στις προτεραιότητές σας από μικρός, ή βγήκε στην πορεία;

Γεννήθηκα το 1969 στην Αθήνα, μεγάλωσα και σπούδασα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έκανα εδώ το πτυχιακό και μεταπτυχιακό μου. Η αλήθεια είναι ότι μου άρεσε πολύ η θάλασσα. Το επάγγελμα είναι λιμενικός και λιμενάρχης γίνεσαι στην πορεία ανάλογα με την εξέλιξη και την εμπειρία που αποκτάς προχωράς στην ιεραρχία του Λιμενικού Σώματος.
Όπως σας είπα μου άρεσε πολύ η θάλασσα και επίσης μου άρεσε να δουλεύω κοντά στη θάλασσα. Οπότε όπως καταλαβαίνετε αυτή η δουλειά μάλλον με διάλεξε.

Από το λιμεναρχείο της Πάτρας στο λιμεναρχείο της Ραφήνας. Ποιες είναι οι διαφορές που εντοπίζετε και ποια είναι τα σημεία που βλέπετε κάποια ταύτιση;

Το λιμεναρχείο της Πάτρας είναι ένα από τα πιο σύγχρονα λιμεναρχεία που υπάρχουν στην Ελλάδα, ένα νέο λιμάνι με σύγχρονες εγκαταστάσεις, πραγματικά ένα κόσμημα.
Η ταύτιση είναι ότι και τα δυο είναι επιβατικά λιμάνια είναι μεγάλα και εξυπηρετούν μεγάλο όγκο επιβατών και η Πάτρα εμπορευμάτων.
Η διαφορά τους είναι ότι το λιμάνι της Πάτρας δεν είναι τόσο τουριστικό όσο της Ραφήνας, γιατί από εδώ φεύγουν καθημερινά και τα Σαββατοκύριακα χιλιάδες επιβάτες με προορισμό τα νησιά μας.
Να σημειώσουμε ότι η Ραφήνα είναι το 2ο σε επιβατική κίνηση λιμάνι στην Ελλάδα και με τα πλοία μας οι τουρίστες ταξιδεύουν προς τα κοσμοπολίτικα νησιά μας.

Είμαι εδώ από τον φλεβάρη και η Ραφήνα μου έχει κάνει πολύ καλή εντύπωση, είχα έρθει εδώ παλιότερα για να ταξιδέψω, αλλά τώρα ως προϊστάμενος της υπηρεσίας τα βλέπω τα πράγματα με διαφορετικό μάτι.
Είναι ένα εκπληκτικό μέρος, που συνδυάζει το χωριό με την πόλη, οι άνθρωποι είναι εξαιρετικοί, φιλικοί, υπάρχει αγαστή συνεργασία με όλο τον κόσμο, τους τοπικούς άρχοντες εδώ αλλά και με τους όμορους δήμους, με την πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένα Ραφήνας, με τους επαγγελματίες. Έχω με όλους μια πάρα πολύ καλή συνεργασία και δουλεύουμε πάνω στην εξυπηρέτηση του πολίτη.

Ποιος είναι πραγματικά ο ρόλος ενός λιμενάρχη και ποια τα καθήκοντά του;

Τα καθήκοντα ενός λιμενάρχη είναι η εξυπηρέτηση του κόσμου, η προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και η καταπολέμηση της κάθε μορφής παραβατικότητας που υπάρχει, πάντα στον τομέα ευθύνης του Λιμενικού Σώματος.

Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το κεντρικό λιμεναρχείο Ραφήνας, που είναι το 2ο επιβατικό λιμάνι της χώρας μας;

Το λιμάνι της Ραφήνας είναι ένα ιδιαίτερο λιμάνι, η αρχική εντύπωση είναι ότι είναι όμορφο, όπως και είναι.
Όπως όλα τα λιμάνια της Ελλάδας έτσι και αυτό αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα.
Αυτό που φαίνεται, χωρίς προσπάθεια, είναι το πρόβλημα στις υποδομές της πόλης σε σχέση με το λιμάνι. Το λιμάνι λόγω της θέσης του αναπτύχθηκε πάρα πολύ, όσον αφορά την επιβατική κίνηση, με συνέπεια να μην υπάρχει και παράλληλη – ταυτόχρονη ανάπτυξη στο αντίστοιχο οδικό δίκτυο και στις υποδομές της πόλης, ώστε να μπορέσει να εξυπηρετήσει τους χιλιάδες επιβάτες και οχήματα.

Να πούμε ότι από το λιμάνι της Ραφήνας διακινούνται πάνω από 2 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως, που είναι ένα νούμερο πολύ μεγάλο.

Βέβαια λόγω της κατάστασης φέτος με την πανδημία έχουν ελαττωθεί οι μετακινήσεις του κόσμου, αλλά απ΄ότι φαίνεται υπάρχει μια ανάκαμψη σταδιακή, βλέπουμε ότι τα συμβατικά πλοία κινούνται κανονικά και υπάρχει μια επαρκή εξυπηρέτηση των επιβατών και των οχημάτων.

Αυτή τη στιγμή, δεν μένουν εκτός ούτε οχήματα ούτε επιβάτες. Παρόλο που το λιμάνι δουλεύει στο 60 – 65% της δυναμικότητάς του υπάρχει επάρκεια στην εξυπηρέτηση.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα μέτρα τηρούνται κατά γράμμα, υπάρχει ενημέρωση προς τους επιβάτες να φορούν τη μάσκα τους, να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας και από το Λιμενικό Σώμα αλλά και από ανακοινώσεις που γίνονται μέσα στα πλοία.
Βέβαια τις ημέρες αιχμής που υπάρχει και πολύς κόσμος ανεβαίνουν και κλιμάκια του λιμενικού στα πλοία, οι οποίοι φροντίζουν να τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας, είτε με συστάσεις είτε με πρόστιμα που προβλέπονται.

Τους καλοκαιρινούς ειδικά μήνες οι συλλήψεις για ναρκωτικά είναι σχεδόν καθημερινές. Πείτε μας για αυτή τη μάστιγα, πως συμπεριφέρονται οι «κουβαλητές» αλλά και για τον Ράντο το σκυλί του λιμενικού της Ραφήνας ;

Φέτος είχαμε τη χαρά και την τύχη να συστήσουμε ένα περιφερειακό κλιμάκιο της δίωξης ναρκωτικών εδώ στη Ραφήνα με επικεφαλή του κλιμακίου έναν ικανό αξιωματικό, έμπειρο στην δουλειά του. Επίσης στο κλιμάκιο αυτό έχει ενταχθεί και ένα σκυλί, ειδικό για την ανίχνευση ναρκωτικών που τυχόν υπάρχουν σε δέματα, οχήματα και σε επιβάτες, ο Ράντο.

Οι άντρες που πλαισιώνουν την ομάδα της δίωξης ναρκωτικών είναι πολύ έμπειροι και μπορούν να «ψυχολογήσουν», να σκανάρουν κάποιον αν έχει κάτι πάνω του, ή αν κρύβει κάτι στο αμάξι του… Μόλις το ένστικτο τους «πει» ότι κάπου υπάρχει μια «σοβαρή ένδειξη», τότε ο Ράντο βγαίνει από το όχημα για να κάνει το ψάξιμο.

Ο σκύλος έχει δικό του δωμάτιο που κάθεται με κλιματισμό το καλοκαίρι αλλά και τον χειμώνα και υπάρχει ειδικός χειριστής. Όταν ο σκύλος μυρίσει κάτι, είναι 100% βέβαιο ότι έχει εντοπίσει ναρκωτικά. Είναι ειδικά εκπαιδευμένος και…αλάθητος!

Πείτε μας μια δύσκολη κατάσταση που έχετε αντιμετωπίσει και σας έκανε εντύπωση

Θεωρώ ότι η δυσκολότερη κατάσταση που έχω βιώσει ήταν στην Αίγυπτο που ως ναυτιλιακός ακόλουθος που ήμουν τότε στο πορτ Σαιζ, έζησα την «Αραβική άνοιξη», μια κατάσταση πολύ δύσκολη γιατί όλοι οι άνθρωποι που είχαν εξεγερθεί ήταν αναξέλεγκτοι…ο έλεγχος είχε χαθεί παντελώς και η ζωή του καθενός ήταν σε διαρκή κίνδυνο.

Αυτή η κατάσταση τότε κλόνισε όλους όσους εργάζονταν στην Αίγυπτο και ειδικά εμένα που έπρεπε να με φυγαδεύσουν μέσα σε ένα πλοίο, μέσα σε μια άναρχη κατάσταση προκειμένου να σωθεί η ζωή μου… Τότε ήταν μια κατάσταση εξέγερσης όπου όλοι ήταν εναντίων όλων…

Τι πραγματικά θέλετε από λιμάνι της Ραφήνας, αλλά και από τον εαυτό σας ως λιμενάρχη;

Αυτό που θέλω εγώ είναι η εύρυθμη λειτουργία του λιμανιού, να εξυπηρετούνται οι επιβάτες και το προσωπικό των πλοίων, οι επαγγελματίες και οι κάτοικοι της περιοχής.Θέλω να είμαι κοντά στο προσωπικό του Λιμεναρχείου, να με αισθάνονται όλοι δίπλα τους και να τους λύνω τυχόν προβλήματα που παρουσιάζονται. Να έχω μια ανθρώπινη προσέγγιση στο προσωπικό στο οποίο προΐσταμαι, γιατί η πίεση είναι πολύ μεγάλη και ειδικά τα τριήμερα που η κίνηση είναι πολύ επιφορτισμένη.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://youtu.be/TyrvWCIzQzE Συνέντευξη στο OnCamera.gr και την εκπομπή «Εν αρχή ην ο λόγος» παραχώρησε ο δημοφιλής ηθοποιός και πρώην αντιπεριφερειάρχης πολιτισμού Χάρης Ρώμας, με αφορμή την ενεργή του συμμετοχή στην περιβαλλοντική…

https://youtu.be/P6s4O2iV4lw Τις… καυτές πατάτες της επικαιρότητας σχολιάζει ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Στέλιος Πέτσας, καλεσμένος του OnCamera.gr στην εκπομπή «Εν αρχή ην ο Λόγος» με την Βιργινία Μάρκου. Ο κ.…

https://youtu.be/_BH5ErZT2XQ Την πρώτη του συνέντευξη στο OnCamera.gr μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτώβρη, παραχώρησε ο Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής Ελάσσονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Μαραθώνα κ. Βασίλης Αχλάδης, στην εκπομπή της…