Βορίδης: Ισχυρό μήνυμα προς την Αλβανία η υποψηφιότητα Μπελέρη»

Βορίδης: Ισχυρό μήνυμα προς την Αλβανία η υποψηφιότητα Μπελέρη»

Βορίδης: Ισχυρό μήνυμα προς την Αλβανία η υποψηφιότητα Μπελέρη»

υποψηφιότητα

«Δεν υπέπεσε στην αντίληψή μου διαφωνία από την πλευρά του Υπουργείου Εξωτερικών για την υποψηφιότητα Μπελέρη» είπε ο κ. Βορίδης σχετικά με το θέμα, σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

«Εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας κατηγορείται με την κατάθεση ενός μάρτυρα, που ο ίδιος δέχεται ότι έχει χρηματιστεί από τις αλβανικές μυστικές υπηρεσίες, προφυλακίζεται μόνος αυτός, δεν του επιτρέπουν έστω συνοδεία να πάει να ορκιστεί για να αναλάβει τα καθήκοντά του. Γίνεται μια δίκη με χίλια μύρια προβλήματα δικονομικά και οδηγείται σε μία πρωτόδικη καταδίκη» εξήγησε ο κ. Βορίδης.

Επεσήμανε ότι σε όλη αυτή τη διάρκεια η ελληνική πλευρά θέλει και επιδιώκει τις καλές σχέσεις με την Αλβανία και την ευρωπαϊκή της πορεία, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνεται χωρίς προϋποθέσεις.

Πρέπει η Αλβανία να σέβεται τις μειονότητες, να διασφαλίζει δίκαιη δίκη, να σέβεται τους εκλεγμένους ανεξάρτητων εκλογών και να κάνει κάθε άλλο από αυτά που έχει κάνει στην περίπτωση Μπελέρη. Υπάρχει καταδίκη όχι μόνο πια από την πλευρά της Ελλάδας αλλά από το ΕΛΚ της συμπεριφοράς της Αλβανίας στο θέμα αυτό, αναγνώριση ότι υπάρχουν ζητήματα στο κράτος δικαίου, άρα «η υποψηφιότητα του Φρέντυ Μπελέρη είναι μια υποψηφιότητα υψηλού συμβολισμού. Λέει ότι ο φυλακισμένος εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας, εκπρόσωπος της ελληνικής μειονότητας, αυτός είναι υποψήφιος με τη ΝΔ, θέλουμε να υπερψηφιστεί γιατί ακριβώς θέλουμε να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα προς την Αλβανία. Το έχουμε πει διπλωματικά, έχουμε πει ότι αυτό δεν είναι ένα διμερές θέμα, έχουμε πει ότι αυτό είναι ένα θέμα το οποίο αφορά τον πυρήνα των αξιών της ΕΕ».

Υπογράμμισε στο σημείο αυτό ότι «όλα τα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν έχουν μόνο διμερή χαρακτήρα. Είναι ζητήματα τα οποία αφορούν ευρύτερα τη λειτουργία των κρατών. Η τοποθέτηση λοιπόν του Μπελέρη στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ είναι μια τοποθέτηση υψηλού συμβολισμού, πατριωτικού συμβολισμού και λέει στην Αλβανία ότι εμείς θέλουμε τις καλύτερες σχέσεις, εμείς θέλουμε να προχωρήσετε αλλά αυτό δεν γίνεται χωρίς προϋποθέσεις. Θα σέβεστε τη μειονότητα, θα σέβεστε τα δικαιώματά της, θα σέβεστε το κράτος δικαίου, θα σέβεστε τους εκλεγμένους, και αυτό αποτελεί προϋπόθεση για να προχωρήσετε».

Πρόσθεσε επίσης: «Νομίζω ότι όλοι, με την κίνηση αυτή, αντιλαμβάνονται πρώτον τη σημασία που δίνει η Ελλάδα, δεύτερον ότι αυτό γίνεται σε έναν μεγάλο βαθμό ένα ευρωπαϊκό ζήτημα. Από κει και πέρα, αν αύριο βγει μια καταδικαστική απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου που του αφαιρεί τα πολιτικά δικαιώματα, βεβαίως η Αλβανία παίρνει το κόστος μιας τέτοιας ενδεχόμενης απόφασης αλλά αυτή θα έχει εκδοθεί», θα είναι ένα γεγονός. Οπότε είναι συγκεκριμένος ο βαθμός που μπορούμε να επέμβουμε. Αυτό που εμείς κάνουμε είναι ένας ισχυρός συμβολισμός κι ένα ισχυρό μήνυμα και προς την Αλβανία και ευρύτερα, δείχνει τη σημασία που αποδίδει η ΝΔ στην υπόθεση του Φρέντυ Μπελέρη και της Χειμάρρας.
«Μαζί με τον συμβολισμό για το κράτος δικαίου έχει κι έναν πατριωτικό συμβολισμό αυτή η υποψηφιότητα αλλά αυτό είναι κάτι που αφορά μόνο τους δεξιούς και όχι τους κεντρώους ας πούμε;» διερωτήθηκε ο κ. Βορίδης, απαντώντας σε ερώτηση μήπως η υποψηφιότητα αυτή εξυπηρετεί ψηφοθηρικούς λόγους στα δεξιά της ΝΔ. «Προτεραιότητα της ΝΔ είναι να εκφράσει και με το ψηφοδέλτιο και με τα πρόσωπα την προγραμματική της κατεύθυνση, την αξιακή της θέση. Αυτό γίνεται και με τον Μπελέρη στο συγκεκριμένο ζήτημα» …

«Αν με ρωτάτε αν φτιάξαμε τις πολιτικές μας θέσεις για να πάρουμε ψήφους, θα απαντήσω όχι. Αλλά προφανώς όποιος πολιτεύεται θέλει να ψηφίζεται. Εκείνο που θέλω να διευκρινίσω είναι ότι η κίνηση αυτή ούτε οπορτουνιστικά γίνεται, ούτε συγκυριακά, ούτε ευκαιριακά. Είναι ενταγμένη μέσα σε ένα αξιακό πλέγμα που υπερασπίζεται η ΝΔ, πατριωτικό, εθνικό, είναι ενταγμένη μέσα σε ένα προγραμματικό ειδικό πλέγμα που υπερασπίζεται η ΝΔ για το ότι η ένταξη της Αλβανίας και η ευρωπαϊκή της προοπτική περνά μέσα από το σεβασμό του κράτους δικαίου. Άρα είναι μια πράξη ενταγμένη μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Δε γίνεται γιατί ξαφνικά κάτι θυμηθήκαμε» τόνισε.

Είπε ακόμη ότι «όταν κάποιος πάει να ψηφίσει θα κάνει μια συνολική εκτίμηση, δηλαδή δεν θα πάει να ψηφίσει γιατί περάσαμε έναν νόμο. Γιατί ακριβώς δεν έχουμε περάσει μόνο έναν νόμο. Έχουμε κάνει κάτι για τον κατώτατο μισθό, για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, την αυστηροποίηση του ποινικού κώδικα, έχουμε κάνει κάτι για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, … Ο ψηφοφόρος λοιπόν που έχει αυτές τις ευαισθησίες, πατριωτικές, εθνικές ευαισθησίες, που έχουν να κάνουν με την υπεράσπιση της λεγόμενης συντηρητικής ατζέντας, θα κάνει μία σούμα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε στη συνέχεια: «Νομίζω ότι αυτό που κάνει ο Κασσελάκης είναι καταπληκτικό, γιατί νομίζω ότι υπάρχει η απόλυτη αποδόμηση όλου του πλέγματος αξιών, ιδεών, που συνηθίζαμε να λέμε Αριστερά. Ταυτοτικό σημείο για την Αριστερά, η υπεράσπιση της Παλαιστίνης. Ο Κασσελάκης δε λέει κουβέντα για τους Παλαιστίνιους και μιλάει για την ανάγκη να προστατευθεί το Ισραήλ. Δεν μπορώ να φανταστώ για ένα τέτοιο ζήτημα μεγαλύτερη αλλαγή θέσης. Είναι εντυπωσιακό. Ξαφνικά αρχίζει και μιλάει για τα θαύματα στη βάπτιση με ανθρώπους οι οποίοι έχουν υποτίθεται μια απολύτως κριτική στάση απέναντι στις θρησκευτικές αξίες».

Με αφορμή ερώτηση για την περίπτωση Παπανώτα, ο κ. Βορίδης είπε: «Να ξέρετε ότι οι λεγόμενες απολίτικες υποψηφιότητες, δηλαδή άνθρωποι οι οποίοι δεν είναι ζυμωμένοι με την πολιτική, έχουν πολύ υψηλά ποσοστά διακινδύνευσης. Γιατί παρότι η πολιτική φαίνεται ότι είναι ένα απλό και εύκολο πράγμα, έχει τα θέματά της και τη δυσκολία της, γιατί αλλάζει εντελώς το επίπεδο της αξιολόγησης των πραγμάτων που λες».

Σε ερώτηση για τον πήχυ των ευρωεκλογών, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε: «Πρώτον θα συγκρίνουμε ευρωεκλογές με ευρωεκλογές. Δε θα συγκρίνουμε βουλευτικές με ευρωεκλογές γιατί έχουν διαφορετικά πολιτικά χαρακτηριστικά. Το δεύτερο είναι ότι αυτές οι ευρωεκλογές έχουν πρόσθετες ιδιαιτερότητες γιατί είναι αποσυνδεδεμένες τελείως από οποιαδήποτε πολιτική εξέλιξη στο εσωτερικό. Την προηγούμενη φορά που γίνονταν ευρωεκλογές ξέραμε ότι είχαμε εθνικές εκλογές τον Οκτώβριο, τώρα ξέρουμε ότι έχουμε σε τρία χρόνια. Το πολιτικά ενδιαφέρον για μένα το βράδυ των ευρωεκλογών θα είναι να συζητήσουμε αν υπάρχει κάποια ουσιώδης αλλαγή πολιτικών συσχετισμών».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://youtu.be/YGFh03BN0eI Δικηγόρος – Συνήγορος συγγενών θύματος στην τραγωδία που έλαβε χώρα τον Ιούλη του 2018 στην ευρύτερη περιοχή του Ματιού, ο Γιάννης Καραγκούνης, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του On Camera και…

https://youtu.be/CYlMlQcj2_k Συνέντευξη στο OnCamera και τη Βιργινία Μάρκου παραχώρησε η Σοφία Μπεκατώρου, ως υποψήφια Ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η κα Μπεκατώρου μίλησε χωρίς δισταγμό, για όλα όσα συνθέτουν την πολυσχιδή…

https://youtu.be/om6b-pcgMCk Συνέντευξη στο OnCamera.gr και την εκπομπή «Εν αρχή ην ο Λόγος» παραχώρησε ο γνωστός δημοσιογράφος – Εκπρόσωπος Τύπου της «Ελληνικής Λύσης» Γιάννης Σκάλκος, παρουσιάζοντας τηνυποψηφιότητά του, για τις επερχόμενες…