Βόρειο Σέλας στην Ευρώπη – εντυπωσιακές εικόνες

Βόρειο Σέλας στην Ευρώπη – εντυπωσιακές εικόνες

Βόρειο Σέλας στην Ευρώπη – εντυπωσιακές εικόνες

Νοτιότερα από το συνηθισμένο εμφανίστηκε στην Ευρώπη τη νύχτα της Παρασκευής το βόρειο σέλας, καθώς μια ισχυρή ηλιακή καταιγίδα χτυπά την ατμόσφαιρα της Γης.

Το βόρειο σέλας ήταν ορατό χαρίζοντας εντυπωσιακές εικόνες στο Ηνωμένο Βασίλειο, χώρες της Ευρώπης όπως η Γερμανία και η Ελβρτία και άλλες περιοχές στο βόρειο ημισφαίριο.

«Νιώθω σαν να έχω μια θρησκευτική εμπειρία – ή μια απαγωγή από εξωγήινους. Δεν είμαι σίγουρος ποιο», έγραψε στο Twitter ο επιστήμονας Ντέιβιντ Μπόις από την Αγγλία, όπως μεταδίδει ο Guardian.

voreio selas 4
Βόρειο Σέλας στην Ευρώπη - εντυπωσιακές εικόνες 4

Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας της Αμερικής (NOAA) είχε προειδοποιήσει για την πρώτη σοβαρή ηλιακή καταιγίδα από το 2005, η οποία και χτύπησε τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, υπερφορτίζοντας το Βόρειο Σέλας, καθιστώντας το ορατό στη Σκωτία, τη βόρεια Αγγλία και την Ουαλία και χώρες της Ευρώπης, όπως η Γερμανία και η Ελβετία.

Το φαινόμενο Aurora εμφανίζεται όταν φορτισμένα σωματίδια συγκρούονται με αέρια στην ατμόσφαιρα της Γης γύρω από τους μαγνητικούς πόλους. Στο βόρειο ημισφαίριο, το μεγαλύτερο μέρος αυτής της δραστηριότητας λαμβάνει χώρα μέσα σε μια ζώνη γνωστή ως σέλας, που καλύπτει γεωγραφικά πλάτη μεταξύ 60 και 75 μοιρών. Όταν η δραστηριότητα είναι έντονη, επεκτείνεται και καλύπτει μια μεγαλύτερη περιοχή – γι’ αυτό το εντυπωσιακό σέλας μπορεί περιστασιακά να φαίνεται νοτιότερα.

Στις ΗΠΑ, η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) εξέδωσε την σπάνια προειδοποίηση για σοβαρή γεωμαγνητική καταιγίδα, ενημερώνοτνας τους χειριστές σταθμών παραγωγής ενέργειας και διαστημικών σκαφών σε τροχιά για να λάβουν προφυλάξεις. Είπε ακόμη ότι η καταιγίδα θα μπορούσε να προκαλέσει βόρειο σέλας τόσο νότια όσο η Αλαμπάμα και η βόρεια Καλιφόρνια. «Για τους περισσότερους ανθρώπους εδώ στον πλανήτη Γη, δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα», δήλωσε ο Rob Steenburgh, ένας επιστήμονας στο διαστημικό μετεωρολογικό κέντρο του Noaa.

voreio selas 3
Βόρειο Σέλας στην Ευρώπη - εντυπωσιακές εικόνες 5

Το «πολύ σπάνιο συμβάν» προκαλείται από ένα μεγάλο σμήνος ηλιακών κηλίδων που έχει προκαλέσει αρκετές μέτριες έως ισχυρές ηλιακές εκλάμψεις από το πρωί της Τετάρτης. Αυτό σήμαινε ότι τα φώτα μπορούσαν να φαίνονται νοτιότερα από το συνηθισμένο. Ο Steenburgh και οι συνεργάτες του είπαν ότι η καλύτερη θέα του φαινομένου μπορεί να προέρχεται από κάμερες smartphones, οι οποίες ήταν καλύτερες στο να συλλαμβάνουν φως από το γυμνό μάτι.

Η καταιγίδα αναμένεται να κορυφωθεί καθώς τουλάχιστον επτά εκτινάξεις μάζας κορωνοϊού συγκλίνουν και τρέχουν προς τη Γη αργά την Παρασκευή ή νωρίς το Σάββατο, σύμφωνα με μια ενημέρωση από το Noaa. Ωστόσο, η γεωμαγνητική καταιγίδα ήταν «πολύ πιθανό» να συνεχιστεί και το Σαββατοκύριακο, ανέφερε η υπηρεσία. Οι ειδικοί προτείνουν μια τοποθεσία με ελάχιστη φωτορύπανση και κοιτάζοντας βόρεια για τις καλύτερες θεάσεις του φαινομένου.

voreio selas 2
Βόρειο Σέλας στην Ευρώπη - εντυπωσιακές εικόνες 6

Πολλοί από τους ενθουσιώδεις θεατές είδαν το βόρειο σέλας και μοιράστηκαν εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς να χρειαστεί να το ψάξουν καθόλου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://youtu.be/YGFh03BN0eI Δικηγόρος – Συνήγορος συγγενών θύματος στην τραγωδία που έλαβε χώρα τον Ιούλη του 2018 στην ευρύτερη περιοχή του Ματιού, ο Γιάννης Καραγκούνης, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του On Camera και…

https://youtu.be/CYlMlQcj2_k Συνέντευξη στο OnCamera και τη Βιργινία Μάρκου παραχώρησε η Σοφία Μπεκατώρου, ως υποψήφια Ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η κα Μπεκατώρου μίλησε χωρίς δισταγμό, για όλα όσα συνθέτουν την πολυσχιδή…

https://youtu.be/om6b-pcgMCk Συνέντευξη στο OnCamera.gr και την εκπομπή «Εν αρχή ην ο Λόγος» παραχώρησε ο γνωστός δημοσιογράφος – Εκπρόσωπος Τύπου της «Ελληνικής Λύσης» Γιάννης Σκάλκος, παρουσιάζοντας τηνυποψηφιότητά του, για τις επερχόμενες…