Βενετία: «Στέρεψαν» τα κανάλια

Βενετία: «Στέρεψαν» τα κανάλια

Βενετία: «Στέρεψαν» τα κανάλια

Βενετία: «Στέρεψαν» τα κανάλια – Η Βενετία είναι συνυφασμένη με τα επιβλητικά κανάλια της, με τις γόνδολες να τα διασχίζουν δημιουργώντας ένα μοναδικό θέαμα, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες τα κανάλια στέρεψαν με αποτέλεσμα οι γόνδολες να μην μπορούν να κινηθούν.

Όπως αναφέρει ο ιστότοπος meteoweb.eu ο ισχυρός αντικυκλώνας που σαρώνει την Ευρώπη έχει αντίκτυπο και στη Βενετία, με την πολύ χαμηλή παλίρροια που είχε σαν αποτέλεσμα να κάνει την εμφάνισή του το φαινόμενο της άμπωτης, δηλαδή η απότομη πτώση της στάθμης της θάλασσας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο ιστότοπος, σήμερα Σάββατο, το φαινόμενο έφτασε στο ανώτερο σημείο του και συγκεκριμένα η στάθμη της θάλασσας υποχώρησε στα -65 εκατοστά από το σημείο μηδέν της παλίρροιας.

Το φαινόμενο δεν είναι ασυνήθιστο τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο καθώς το 69% από τις χαμηλές παλίρροιες συμβαίνει μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου.

Ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση το πάρεργο είναι η διάρκεια του φαινομένου καθώς θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου.

Βενετία
Βενετία: «Στέρεψαν» τα κανάλια 2

Πώς ήταν η ζωή στο Άγιο Όρος πριν γίνει μοναστήρι – Η αποκάλυψη του BBC
Από αύριο Κυριακή (19/2) το φαινόμενο θα αρχίσει σιγά σιγά να υποχωρεί, ωστόσο στο ανώτερο σημείο της θα φτάσει στα -55 εκατοστά στις 16:30 το απόγευμα, όπως και τη Δευτέρα (20/2) στις 17:00.

Μάλιστα ο υπεύθυνος του κέντρου παλίρροιας του δήμου της Βενετίας, Αλβίσε Πάπα, σημείωσε στο πρακτορείο ANSA πως «η στάθμη της θάλασσας παραμένει για ώρες κάτω από τα -50 εκατοστά κάτι που είχε να συμβεί εδώ και 15 χρόνια σε τόσο μεγάλη διάρκεια».

Η άμπωτη δημιούργησε προβλήματα καθώς τα κανάλια έχουν μετατραπεί σε ρυάκια ή έχουν στερέψει με τις βάρκες και τις γόνδολες να μένουν αγκυροβολημένες εξαιτίας της ξηρασίας. Ακόμα είχε σαν αποτέλεσμα τα αρχαία θεμέλια των κτιρίων να είναι ορατά ακόμη και κατά μήκος του Μεγάλου Καναλιού.

Μάλιστα κάποια κανάλια είχαν στερέψει τόσο που ήταν αδύνατη η κίνηση ακόμα και των πλωτών ασθενοφόρων ή οποιαδήποτε βάρκας ή γόνδολας.

Ιστορικά οι περιπτώσεις κατά τις οποίες η στάθμη της θάλασσας έμεινε κάτω από τα -50 εκατοστά ήταν το 2005 για 48 ώρες και άλλες δύο φορές στο 2002 και το 2007 για 28 ώρες, καθώς επίσης και το 2004 για 27.

Την τελευταία δεκαετία το φαινόμενα με τα κανάλια που έχουν στερέψει είναι λιγότερο συχνά. Το 2021 η στάθμη της θάλασσας έφτασε στα -50 εκατοστά για δύο ώρες, το 2022 για εννιά ώρες κάτι που έχει ήδη συμβεί φέτος.

Το χαμηλότερο ιστορικό έχει καταγραφεί το 1934 όταν έφτασε στα 121 εκατοστά κάτω από το σημείο μηδέν της παλίρροιας και το 1989 όταν έφτασε το -92.

Τι είναι η άμπωτη και πώς προκαλείται
Η παλίρροια σύμφωνα με το meteo-thessalia.gr, είναι το φαινόμενο κατά τη διάρκεια του οποίου έχουμε άνοδο ή πτώση της στάθμης της θάλασσας. Στην παλίρροια έχουμε:

Την πλημμυρίδα
Την άμπωτη
Η πλημμυρίδα είναι αποτέλεσμα της παλίρροιας όπου έχουμε άνοδο της στάθμης του νερού της θάλασσας. Κατά τη διάρκεια εξέλιξης του φαινομένου η στάθμη του νερού ανεβαίνει αρκετά και καλύπτει μεγαλύτερο μέρος της στεριάς.

Η άμπωτη είναι επίσης ένα ακόμη αποτέλεσμα της παλίρροιας όπου έχουμε πτώση της στάθμης του νερού της θάλασσας. Κατά τη διάρκεια εξέλιξης του φαινομένου η στάθμη του νερού πέφτει σημαντικά και έτσι η θάλασσα καλύπτει μικρότερο μέρος της στεριάς.

Ο λόγος που έχουμε παλίρροια είναι η συνεχόμενη μεταβολή των θέσεων του ήλιου και της σελήνης βάση ενός σημείου αναφοράς στη Γη. Με απλά λόγια η παλίρροια δημιουργείται επειδή αλλάζουν συνεχώς θέσεις η σελήνη και ο ήλιος σε σχέση με ένα σημείο στη Γη.

Ο Ήλιος και η Σελήνη μαγνητίζουν τη θάλασσα περισσότερο λόγω της βαρύτητάς τους, όταν βρίσκονται κοντά της. Πιο συγκεκριμένα το μαγνητικό πεδίο π.χ. της Σελήνης «τραβάει» τη θάλασσα ανεπαίσθητα προς τη σελήνη και έτσι έχουμε την πλημμυρίδα, αναφέρει το in.gr

Όταν όμως η Σελήνη βρίσκεται μακριά από το σημείο μας τότε δεν μαγνητίζει τόσο τη θάλασσα και έτσι έχουμε την άμπωτη.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

Συναυλία μνήμης του Δήμου Παλλήνης για τη μαύρη επέτειο της Κύπρου με τον Γιώργο Νταλάρα στην Ανθούσα – Είσοδος ελεύθερη➡️ Ο Δήμος Παλλήνης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τα…

Χθες Τρίτη 1/10 πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Δημάρχου του Δήμου Διονύσου, Κατερίνας Μαϊχόσογλου, με τον Περιφερειάρχη Αττικής, Νίκο Χαρδαλιά, παρουσία και του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων, Υποδομών και Χωροταξίας, Αλέξανδρου Κουκά, αναφορικά…

O Δήμος Βριλησσίων τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων με μια γιορτή υιοθεσίας αδέσποτων που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 06/10 στο πάρκο Μ. Θεοδωράκης (πρ. ΤΥΠΕΤ) από τις 11:00 το πρωί. …