Πώς εκδηλώνεται η γρίπη στα παιδιά – Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς

Πώς εκδηλώνεται η γρίπη στα παιδιά – Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς

Πώς εκδηλώνεται η γρίπη στα παιδιά – Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς

Τα παιδιά είναι από τις ομάδες όπου καταγράφεται έκρηξη της εποχικής γρίπης τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι επιπλοκές της εποχικής γρίπης, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι συχνότερες στα βρέφη και στα μικρότερα παιδιά, στους ηλικιωμένους, σε άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα, στους ανοσοκατεσταλμένους και στις εγκύους.

Τα παιδιά είναι από τις ομάδες όπου καταγράφεται έκρηξη της εποχικής γρίπης τις τελευταίες εβδομάδες και μάλιστα υπήρξαν προτάσεις να μην ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα, προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση των αναπνευστικών ιώσεων.

Σύμφωνα μάλιστα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις ξεπερνά τα 350 στις ηλικιακές ομάδες 0-4 ετών αλλά και 5-14 ετών.

Όπως αναφέρει επίσης η έκθεση, η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παρουσίασε περαιτέρω αύξηση, ενώ καταγράφηκε ακόμη ένα νέο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης τύπου Α, που αφορούσε νοσηλευόμενο σε ΜΕΘ και 3 νέοι θάνατοι το διάστημα 26 Δεκεμβρίου-01 Ιανουαρίου. Ο αριθμός γριπωδών συνδρομών ανά 1.000 επισκέψεις έχει ήδη τον αντίστοιχο αριθμό για την περίοδο 2019-2020 (προ πανδημίας). Όπως προβλέπουν οι ειδικοί, η κορύφωση της εποχικής γρίπης δεν έχει έρθει ακόμη, κάτι που αναμένεται να συμβεί μέσα στο δίμηνο.

Τα συμπτώματα στα παιδιά

Τα συμπτώματα εκδηλώνονται κυρίως με αιφνίδια έναρξη υψηλού πυρετού, κεφαλαλγία, έντονη καταβολή και μυαλγίες, βήχα ο οποίος συνήθως είναι ξηρός, πονόλαιμο και ρινική καταρροή. Τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά του κορονοϊού, η διαφορά είναι όμως πως στην γρίπη είναι πιο έντονα και διαρκούν για περισσότερο χρονικό διάστημα.

Στα μικρότερα παιδιά, η γρίπη μπορεί να προκαλέσει θορυβώδη αναπνοή και να εξελιχθεί σε βρογχιολίτιδα με συριγμό και δυσκολία στην αναπνοή ή ακόμα και σε πνευμονία.

Οι πιο συνηθισμένες επιπλοκές της γρίπης είναι η αφυδάτωση και η έντονη καταβολή, η βρογχίτιδα, η βρογχοπνευμονία ή η πνευμονία, τόσο από τον ίδιο τον ιό ή λόγω βακτηριακής επιμόλυνσης. Τα παιδιά μπορεί, επίσης, να παρουσιάσουν ιγμορίτιδα και ωτίτιδα.

Τα περισσότερα παιδιά συνήθως αναρρώνουν μέσα σε μία εβδομάδα. Η κόπωση όμως μπορεί να διαρκέσει λίγο περισσότερο.

Τα συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχήσουν είναι:

-υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός
-γρήγορη αναπνοή ή δυσκολία στην αναπνοή
-κυάνωση
-άρνηση για λήψη υγρών ή τροφής
-μειωμένη δραστηριότητα, υπνηλία
-διέγερση ή σπασμοί

Σημειώνεται πως η γρίπη μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο όταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών, αόρατων σταγονιδίων. Οι ιοί της γρίπης επίσης μεταδίδονται μέσω των χεριών, όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του. Παράγοντες όπως ο ψυχρός καιρός και ο συγχρωτισμός (συγκέντρωση πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους) αυξάνουν τη μετάδοση της γρίπης.

Για την αποφυγή της μετάδοσης, τα άτομα θα πρέπει να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη τους με χαρτομάντιλο όταν βήχουν ή φτερνίζονται και να πλένουν τακτικά τα χέρια τους.

Πηγή:https://www.thetoc.gr/

The post Πώς εκδηλώνεται η γρίπη στα παιδιά – Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς first appeared on AtticaToday.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://youtu.be/M4VMEghLvy0 Με αφορμή τη συνταρακτική υπόθεση της 12χρονης από τον Κολωνό, η οποία εξελίσσεται στις δικαστικές αίθουσες, η εκπομπή «Εν αρχή ην ο Λόγος» κάλεσε και φιλοξένησε τον διακεκριμένο Δικηγόρο…

https://youtu.be/rxB0hblc5ZY Συνέντευξη στο OnCamera.gr και την εκπομπή «Εν αρχή ην ο Λόγος» παραχώρησε ο Μάκης Κιάμος Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος. «Όσο μπορούμε, είμαστε στο πλευρό των Ηπειρωτών ανά την…

https://youtu.be/e_OGNTMAqaw Καλεσμένος του OnCamera.gr στην εκπομπή “Who is Who”, o Γεν. Γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών και ειδικός σύμβουλος στον Δήμο Σπάτων σε θέματα προστασίας του πολίτη και οδικής ασφάλειας ο…