Το ΝΑΤΟ μπλοκάρει τα ρωσικά όπλα

Το ΝΑΤΟ μπλοκάρει τα ρωσικά όπλα

Το ΝΑΤΟ μπλοκάρει τα ρωσικά όπλα

||

Η πληροφορία ότι το ΝΑΤΟ κάλεσε όλες τις χώρες – μέλη του που διαθέτουν ρωσικό εξοπλισμό να τον αποσύρουν άμεσα και να τον αντικαταστήσουν με δυτικά οπλικά συστήματα δημιουργεί νέα δεδομένα στις Ενοπλες Δυνάμεις πολλών χωρών, ανάμεσά τους και στην Ελλάδα.

Το ΝΑΤΟ με νεότερη ανακοίνωσή του διευκρινίζει ότι το «εύλογο χρονικό διάστημα» για την αντικατάστασή των ρωσικών όπλων δεν πρέπει να υπερβαίνει τα πέντε χρόνια. Υπάρχουν δύο κατηγορίες ρωσικών συστημάτων στον Ελληνικό Στρατό: Αυτών που έτσι και αλλιώς λόγω παλαιότητας θα πρέπει να αποσυρθούν και αυτών που όταν αποσυρθούν θα πρέπει να αντικατασταθούν άμεσα (με μεγάλο κόστος βεβαίως).

Οι Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις διαθέτουν μια σειρά από ρωσικής κατασκευής, αλλά όχι και ρωσικής προέλευσης όπλα. Για παράδειγμα όταν η Ανατολική Γερμανία διαλυόταν η τότε ελληνική κυβέρνηση φρόντισε και πήρε εντελώς δωρεάν οπλικά συστήματα, σύγχρονα τότε. Συνολικά τα ρωσικής κατασκευής όπλα που διαθέτουν σήμερα οι Ενοπλες Δυνάμεις απαραίτητα για την άμυνα της χώρας μας είναι:

Το πλέον γνωστό και διάσημο S-300PMU-1 (αντιπυραυλικό – αντιαεροπορικό σύστημα εδάφους – αέρος), Τor-M1 (αντιαεροπορικό σύστημα εδάφους – αέρος που χρησιμοποιεί τόσο ο Στρατός Ξηράς όσο και η Πολεμική Αεροπορία), SA-8B (κατευθυνόμενα βλήματα εδάφους – αέρος), RM-70 (εδάφους – εδάφους), Kornet-E (αντιαρματικά), ZU-23 (πυροβόλα των 23 χλστ.) και Zubr (αερόστρωμνα για το Πολεμικό Ναυτικό). Ενα από τα Zubr είναι ουκρανικό και ορισμένα από τα αντιαεροπορικά, όπως το ΟSΑ ΑΚΜ, ο Ελληνικός Στρατός το απέκτησε από την Ανατολική Γερμανία, ενώ τα πυροβόλα SUSANA είναι τσέχικης κατασκευής και προέλευσης.

Η συμφωνία για τους S-300

Ολα άρχισαν με τα ρωσικά οπλικά συστήματα όταν ο τότε πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης έκλεισε συμφωνία με τους Ρώσους για την προμήθεια του S-300, ενός αντιπυραυλικού αντιαεροπορικού συστήματος που θα εγκλώβιζε τα τουρκικά αεροπλάνα αμέσως μετά την απογείωσή τους από τα τουρκικά αεροδρόμια. Οι Τούρκοι αντέδρασαν και οι Αμερικανοί έδωσαν τη λύση, να φύγουν από την Κύπρο και να μεταφερθούν στην Κρήτη. Ετσι η χώρα μας απέκτησε ένα σύγχρονο για την τότε εποχή αμυντικό σύστημα, το οποίο όμως το είχε από τότε ανενεργό (πιο ορθά αχρησιμοποίητο).

Τον Δεκέμβριο του 2013 ο τότε αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος κάλεσε τους στρατιωτικούς ακολούθως των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ στην Κρήτη (ανάμεσά τους και τον τούρκο) και πραγματοποίησε την πρώτη βολή του ρωσικού αντιαεροπορικού σε χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ. Εκτοτε το S-300 δεν είχε χρησιμοποιηθεί. Οι Τούρκοι δεν αντέδρασαν με τη βολή, ούτε οι Αμερικανοί. Η απόφαση του ΝΑΤΟ έχει ληφθεί προκειμένου να πάψει η «εξάρτηση του συνόλου των χωρών του ΝΑΤΟ που χρησιμοποιούν ρωσικό οπλισμό από τη ρωσική αμυντική βιομηχανία». Αλλά αναμένεται πως θα δημιουργηθεί κενό στην Ελλάδα εάν τα οπλικά συστήματα που θα αποσυρθούν δεν αντικατασταθούν αμέσως. Πάντως στο ΝΑΤΟ υπόσχονται και χρηματοδότηση και βελτιωμένες τιμές για όσες χώρες το πράξουν καθώς η απόφαση αφορά χώρες που δεν έχουν ισχυρή οικονομία, όπως η Ελλάδα, η Πολωνία, η Βουλγαρία, η Τσεχία και η Ρουμανία.

in.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

Ο Δήμος Αθηναίων, με τη συμμετοχή κατοίκων και επισκεπτών, θα «φωτίσει την πόλη με ευχές» την Παραμονή των Χριστουγέννων. Η «Νύχτα των Ευχών»έρχεται στην πλατεία Κοτζιά στις 24 Δεκεμβρίου 2024 από τις 18:00.Ο…

«Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) επιβεβαιώνει τον θεσμικό της ρόλο ως ακρογωνιαίο στήριγμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιτυγχάνοντας δύο καθοριστικές νίκες σε κορυφαία ζητήματα για ΔΕΥΑ και ΝΟΚ» Αυτό σημειώθηκε…

Στον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Χαλανδρίου για το 2025, που εγκρίθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 18 Δεκεμβρίου, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Σίμος Ρούσσος. «Προβλέπονται έργα ύψους 32.500.000…