Η θερμοπληξία είναι η κλινική εκδήλωση της υπερθερμίας που προκαλείται από την παραμονή του ζώου σε περιβάλλον με αυξημένη θερμοκρασία για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από αυτό στο οποίο ο οργανισμός του μπορεί να ανταπεξέλθει.
Η θερμοπληξία μπορεί να οδηγήσει σε: ανεπάρκεια οργάνων, επιληπτικές κρίσεις, εγκεφαλική βλάβη, αιμορραγία, τύφλωση ακόμα και στο θάνατο.
• Από τη στιγμή που το ζώο πάθει θερμοπληξία, πρέπει απαραίτητα να μεταφερθεί με προσοχή και χωρίς απότομες κινήσεις, από το χώρο που βρίσκεται σε κάποιο σημείο όπου υπάρχει κλιματισμός.
• Τοποθετήστε το ζώο μέσα σε μπανιέρα και ρίξτε του σταδιακά χλιαρό νερό. Προσοχή, όχι κρύο γιατί θα υποστεί σοκ! Ξεκινάτε με χλιαρό νερό και όσο περνάει η ώρα το αφήνετε να γίνει πιο κρύο.
• Στη συνέχεια βάλτε το ζώο δίπλα σε έναν ανεμιστήρα και με τα δάχτυλα σας ανοίγετε το τρίχωμα του ώστε ο αέρας να έρθει σε επαφή με το δέρμα του.
• Δίνετε στο ζώο να πιει χλιαρό νερό για να δροσιστεί ακόμα περισσότερο.
• Μετρήστε τη θερμοκρασία του ζώου με το ειδικό θερμόμετρο για να σιγουρευτείτε ότι έχει φθάσει στα επιθυμητά επίπεδα, που είναι 38.6 με 38.9 βαθμούς Κελσίου.
• Ακόμα κι αν η θερμοκρασία έχει επανέλθει στο φυσιολογικό, θα πρέπει το ζώο να εξεταστεί από κτηνίατρο για να ελεγχτούν οι ζωτικές του λειτουργίες. Καμιά φροντίδα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την αξιοπιστία της προσοχής του ειδικού, γι’ αυτό μην επαναπαυτείτε ακόμα κι αν το ζώο δείχνει ότι έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο και είναι κεφάτο.
Και μην ξεχνάτε το αυτονόητο, δεν αφήνουμε ποτέ το ζώο μας εκτεθειμένο σε υψηλές θερμοκρασίες, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Το έχουμε πάντα υπό την επίβλεψη μας και στη διάθεση του άφθονο δροσερό νερό για να μπορεί να δροσίζεται.