Σύγχρονες τεχνικές επεξεργασίας των αποβλήτων ελιάς

Σύγχρονες τεχνικές επεξεργασίας των αποβλήτων ελιάς

Σύγχρονες τεχνικές επεξεργασίας των αποβλήτων ελιάς

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Project OliveFeed

viber image 2023 09 26 11 25 55 998 e1699880031948

To έργο OliveFeed υλοποιείται από τον Σεπτέμβριο 2021 και καθώς οδεύει προς το τέλος του, οι ερευνητές έχουν εξάγει χρήσιμα συμπεράσματα για την ποιότητα των ζωοτροφών για όρνιθες από παραπροϊόντα ελιάς. Μέρος των αποτελεσμάτων παρουσιάστηκε στο 19ο διεθνές συνέδριο που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή εταιρεία λιπών και ελαίων (Euro Fed Lipid) τον Σεπτέμβριο 2023 στην Πολωνία. Το συγκεκριμένο συνέδριο είναι εξειδικευμένο σε θέματα επεξεργασίας λιπών, ελαίων και λιπιδίων και φέτος συμμετείχαν 500 άτομα, από 40 χώρες, με συνολικά 164 προφορικές ομιλίες και 154 αναρτημένες εργασίες.

POWER PYRKA
Σύγχρονες τεχνικές επεξεργασίας των αποβλήτων ελιάς 4

Το Εργαστήριο Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) συμμετείχε στο συνέδριο με 2 εργασίες (προφορική και poster). Οι εργασίες αφορούσαν τα αποτελέσματα από την έρευνα του φαινολικού περιεχομένου στα επεξεργασμένα δείγματα παραπροϊόντων και αποβλήτων ελαιοκομίας. Συγκεκριμένα, ο κύριος Νενάδης Νικόλαος, Επίκουρος Καθηγητής Α.Π.Θ., παρουσίασε μία προκαταρκτική μελέτη, για την αποτελεσματικότητα της χρήσης φορητού νάνο φασματογραφικού αισθητήρα FT-NIR (Near Infrared Radiation) με οπτική ίνα στη λειτουργία ανάκλασης, στην πρόβλεψη περιεκτικότητας σε ολικές φαινόλες, φλαβονοειδή και ολευρωπαΐνη, σε αποξηραμένα φύλλα ελιάς. Επίσης, η κυρία Πύρκα Ιωάννα, Υποψήφια Διδάκτορας του εργαστηρίου, παρουσίασε εργασία για τις τεχνικές στεγνώματος φύλλων ελιάς, που προορίζονται για ανάλυση, καταλήγοντας ότι η υπέρυθρη ακτινοβολία (NIR) αποτελεί ένα αποτελεσματικό, γρήγορο και καινοτόμο μέσο ξήρανσης, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για βιομηχανική χρήση.

Παρουσιάσεις:

Towards the preservation of olive mill leaf quality with an innovative drying technique

On the potential of a portable nano FT-NIR for predicting total phenol, flavonoid and oleuropein content of dried olive mill leaves: A preliminary study

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για το έργο εδώ https://olivefeed.gr/ και δηλώστε το ενδιαφέρον σας για τις επικείμενες δράσεις μας.

image

«Υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) (κωδικός έργου: T2ΕΔΚ- 03891)»

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://youtu.be/TyrvWCIzQzE Συνέντευξη στο OnCamera.gr και την εκπομπή «Εν αρχή ην ο λόγος» παραχώρησε ο δημοφιλής ηθοποιός και πρώην αντιπεριφερειάρχης πολιτισμού Χάρης Ρώμας, με αφορμή την ενεργή του συμμετοχή στην περιβαλλοντική…

https://youtu.be/P6s4O2iV4lw Τις… καυτές πατάτες της επικαιρότητας σχολιάζει ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Στέλιος Πέτσας, καλεσμένος του OnCamera.gr στην εκπομπή «Εν αρχή ην ο Λόγος» με την Βιργινία Μάρκου. Ο κ.…

https://youtu.be/_BH5ErZT2XQ Την πρώτη του συνέντευξη στο OnCamera.gr μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτώβρη, παραχώρησε ο Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής Ελάσσονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Μαραθώνα κ. Βασίλης Αχλάδης, στην εκπομπή της…