Στο επόμενο ραντεβού η συμφωνία για τις κεντρικές θέσεις στη Σύνοδο κορυφής στην Ε.Ε.

Στο επόμενο ραντεβού η συμφωνία για τις κεντρικές θέσεις στη Σύνοδο κορυφής στην Ε.Ε.

Στο επόμενο ραντεβού η συμφωνία για τις κεντρικές θέσεις στη Σύνοδο κορυφής στην Ε.Ε.

Το δείπνο των ηγετών απέτυχε να συμφωνήσει στη Σύνοδο κορυφής στην ΕΕ για τις κεντρικές θέσεις, παρά την αισιοδοξία και οι αποφάσεις μετατίθενται για την επόμενη σύνοδο κορυφής ενώ δεν αποκλείεται σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες να χρειαστεί και έκτακτη Σύνοδος αν και εκεί παρουσιαστούν διαφωνίες.Κομβικό ρόλο στις σκληρές διαπραγματεύσεις που θα «κλειδώσουν» τα ανώτατα πόστα της Ε.Ε. διαδραματίζει η Ελλάδα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει κεντρικό ρόλο διαπραγματευτή για την μεγαλύτερη ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου.

«Είναι πολύ ξεκάθαρο ότι τον Ιούνιο πρέπει να λάβουμε δύο αποφάσεις: Μία για τον πολιτικό κύκλο λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και από την άλλη πλευρά για την στρατηγική ατζέντα» επισήμανε ο Σαρλ Μισέλ.

Είχε προηγηθεί μία στρατηγική κίνηση του ΕΛΚ, το οποίο εκπροσωπούσαν Μητσοτάκης και Τουσκ, το οποίο θέλησε όχι μόνο να διορίσει εκ νέου τις Φον ντερ Λάιεν (Κομισιόν) και Μέτσολα (Κοινοβούλιο), που και οι δύο ανήκουν στην πολιτική τους οικογένεια, αλλά και να διαπραγματευτεί τη πενταετή θητεία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αλλάζοντας τον Αντόνιο Κόστα, πρόταση των σοσιαλιστών, μετά απο 2,5 χρόνια θητείας, κάτι που παρότι προβλέπεται, δεν συνηθίζεται.

Ursula von der Leyen, Antonio Costa, Kaja Kallas, τα επικρατέστερα ονόματα.

Λίγο μετά τις 1:30 τα ξημερώματα ο Πρωθυπουργός επιβιβάστηκε στο Κυβερνητικό αεροσκάφος για να γυρίσει στην Αθήνα με κυβερνητικές πηγές να τονίζουν πως «δεν υπάρχουν αντιρρήσεις ότι αυτά τα τρία πρόσωπα (Ursula von der Leyen, Antonio Costa, Kaja Kallas) είναι τα φαβορί. Ελπίζουμε σε αποφάσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ερχόμενης εβδομάδας».

Ο Πρωθυπουργός επέμεινε στη Σύνοδο πως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είναι ο νικητής των ευρωεκλογών που έλαβαν χώρα μεταξύ 6 και 9 Ιουνίου στις ευρωπαϊκές χώρες και δικαιωματικά διεκδικεί τη συνέχιση της προεδρίας της Ursula von der Leyen στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η στόχευση της Ελλάδας

Ο Ελληνας Πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο τόνισε ότι τα ζητήματα τα οποία έχουν μεγάλη σημασία δεν αφορούν μόνο στις κατανομές των θέσεων, αλλά και στις ουσιαστικές πολιτικές που η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εφαρμόσει την επόμενη πενταετία.

Ο Πρωθυπουργός ποντάροντας στην εκλογή της Ursula von der Leyen στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιχειρεί να διαμορφώσει τις εξελίξεις ώστε να δοθεί τα επόμενα πέντε χρόνια μεγαλύτερη έμφαση σε ζητήματα ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής οικονομίας, στα ζητήματα της μετανάστευσης, στα ζητήματα της κοινής αμυντικής πολιτικής, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο η πράσινη μετάβαση δεν θα ζημιώσει τελικά τους Έλληνες αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους αλιείς.

Η Αθήνα πιέζει ώστε να εφαρμοστεί η πρότασή της για τον έλεγχο των πολυεθνικών ώστε να μειωθούν οι τιμές προϊόντων στα ράφια, για ένα νέο ταμείο ανάκαμψης το οποίο θα στηρίξει τις επιχειρήσεις, για μία αυστηρή μεταναστευτική πολιτική που επηρεάζει και τα ελληνικά σύνορα και για ένα κοινό αμυντικό ταμείο που θα απελευθερώσει τεράστιους πόρους για την Ελλάδα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://youtu.be/byOBFDsMS64 Τι είναι η κλιματική ουδετερότητα και η δίκαιη μετάβαση; Πως συνδέεται η Πράσινη Ευρωπαϊκή Συμφωνία με την Δίκαιη Μετάβαση; Οι Ελληνικές περιοχές προς την δίκαιη μετάβαση (Δυτ. Μακεδονία και Πελοπόννησος). Η πορεία …

https://www.youtube.com/watch?v=kd6Pc5mv0Ys Τι είναι κλιματική αλλαγή και ποια η διαφορά όταν μιλάμε για κλιματική κρίση; Ποια είναι η εικόνα στις πόλεις μας και πώς θα φτάσουμε στις Κλιματικά ουδέτερες πόλεις; Ποιες…

https://youtu.be/LTP5esataPY Λίγο πριν πέσει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου για τις Ευρωεκλογές, ο πρώην Υπουργός και σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα υγείας -την περίοδο της πανδημίας- Βασίλης Κοντοζαμάνης παραχώρησε συνέντευξη…