«Σκούπα» απορροφά την ατμοσφαιρική ρύπανση

«Σκούπα» απορροφά την ατμοσφαιρική ρύπανση

«Σκούπα» απορροφά την ατμοσφαιρική ρύπανση

ρύπανση

Το μεγαλύτερο εργοστάσιο στον κόσμο που έχει σχεδιαστεί για να απορροφά τη ρύπανση από την ατμόσφαιρα σαν μια γιγαντιαία ηλεκτρική σκούπα, ξεκίνησε τη λειτουργία του στην Ισλανδία την Τετάρτη (8/5).

Το Mammoth είναι το δεύτερο εργοστάσιο άμεσης δέσμευσης αέρα που άνοιξε η ελβετική εταιρεία Climeworks στη χώρα και είναι 10 φορές μεγαλύτερο από τον προκάτοχό του, το Orca, το οποίο άρχισε να λειτουργεί το 2021.

Η άμεση δέσμευση αέρα ή (direct air capture ή DAC) είναι μια τεχνολογία που έχει σχεδιαστεί για την αναρρόφηση του αέρα και την απομάκρυνση του άνθρακα με τη χρήση χημικών ουσιών. Ο άνθρακας μπορεί στη συνέχεια να εγχυθεί βαθιά κάτω από το έδαφος, να επαναχρησιμοποιηθεί ή να μετατραπεί σε στερεά προϊόντα.

Η Climeworks σχεδιάζει να μεταφέρει τον άνθρακα υπόγεια, όπου θα μετατραπεί με φυσικό τρόπο σε πέτρα, κάτι για το οποίο συνεργάζεται με την ισλανδική εταιρεία Carbfix. Η όλη επιχείρηση θα τροφοδοτείται από την άφθονη, καθαρή γεωθερμική ενέργεια της Ισλανδίας.

MAMMOTH2
«Σκούπα» απορροφά την ατμοσφαιρική ρύπανση 2

Οι λύσεις νέας γενιάς για το κλίμα, όπως η DAC, κερδίζουν όλο και περισσότερη προσοχή από τις κυβερνήσεις και την ιδιωτική βιομηχανία, καθώς οι άνθρωποι συνεχίζουν να καίνε ορυκτά καύσιμα. Οι συγκεντρώσεις στην ατμόσφαιρα του διοξειδίου του άνθρακα που θερμαίνει τον πλανήτη έφτασαν σε επίπεδο ρεκόρ το 2023.

Η Climeworks άρχισε να κατασκευάζει το Mammoth τον Ιούνιο του 2022 και, σύμφωνα με την εταιρεία, είναι η μεγαλύτερη μονάδα του είδους της στον κόσμο. Έχει αρθρωτό σχεδιασμό με χώρο για 72 «δοχεία συλλογής» τα οποία μπορούν να στοιβάζονται το ένα πάνω στο άλλο και να μετακινούνται εύκολα. Προς το παρόν έχουν τοποθετηθεί 12 από αυτά, ενώ πρόκειται να προστεθούν και άλλα μέσα στους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με την Climeworks, το Mammoth θα είναι σε θέση να αποσύρει 36.000 τόνους άνθρακα από την ατμόσφαιρα ετησίως σε πλήρη δυναμικότητα. Αυτό ισοδυναμεί με την απομάκρυνση περίπου 7.800 βενζινοκίνητων αυτοκινήτων από τους δρόμους για ένα χρόνο.

Η Climeworks δεν έδωσε ακριβές κόστος για κάθε τόνο άνθρακα που απομακρύνεται, αλλά δήλωσε ότι είναι πιο κοντά στα 1.000 δολάρια ανά τόνο παρά στα 100 δολάρια ανά τόνο – το τελευταίο θεωρείται ευρέως ως βασικό όριο για να καταστεί η τεχνολογία προσιτή και βιώσιμη.

Καθώς η εταιρεία αυξάνει το μέγεθος των εργοστασίων της και μειώνει το κόστος, στόχος είναι να φτάσει τα 300 με 350 δολάρια ανά τόνο μέχρι το 2030, πριν φτάσει τα 100 δολάρια ανά τόνο γύρω στο 2050, δήλωσε ο Jan Wurzbacher, συνιδρυτής και συνδιευθύνων σύμβουλος της Climeworks.

Όλος ο εξοπλισμός για την απομάκρυνση του άνθρακα στον κόσμο είναι ικανός να απομακρύνει μόνο περίπου 0,01 εκατομμύρια τόνους άνθρακα ετησίως, κάτι που απέχει πολύ από τα 70 εκατομμύρια τόνους ετησίως που απαιτούνται έως το 2030 για την επίτευξη των παγκόσμιων κλιματικών στόχων, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας

Ο Wurzbacher δήλωσε ότι το Mammoth είναι απλώς το τελευταίο στάδιο στο σχέδιο της Climeworks να επεκτείνει την κλίμακα σε 1 εκατομμύριο τόνους απομάκρυνσης άνθρακα ετησίως έως το 2030 και σε 1 δισεκατομμύριο τόνους έως το 2050. Τα σχέδια περιλαμβάνουν πιθανές εγκαταστάσεις DAC στην Κένυα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Με πληροφορίες από: The ‘world’s largest’ vacuum to suck climate pollution out of the air just opened. Here’s how it works by Laura Paddison, CNN

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://youtu.be/YGFh03BN0eI Δικηγόρος – Συνήγορος συγγενών θύματος στην τραγωδία που έλαβε χώρα τον Ιούλη του 2018 στην ευρύτερη περιοχή του Ματιού, ο Γιάννης Καραγκούνης, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του On Camera και…

https://youtu.be/CYlMlQcj2_k Συνέντευξη στο OnCamera και τη Βιργινία Μάρκου παραχώρησε η Σοφία Μπεκατώρου, ως υποψήφια Ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η κα Μπεκατώρου μίλησε χωρίς δισταγμό, για όλα όσα συνθέτουν την πολυσχιδή…

https://youtu.be/om6b-pcgMCk Συνέντευξη στο OnCamera.gr και την εκπομπή «Εν αρχή ην ο Λόγος» παραχώρησε ο γνωστός δημοσιογράφος – Εκπρόσωπος Τύπου της «Ελληνικής Λύσης» Γιάννης Σκάλκος, παρουσιάζοντας τηνυποψηφιότητά του, για τις επερχόμενες…