Ραφήνα – Πικέρμι: «Γη & Ελευθερία» Ανοιχτή Επιστολή

Ραφήνα – Πικέρμι: «Γη & Ελευθερία» Ανοιχτή Επιστολή

Ραφήνα – Πικέρμι: «Γη & Ελευθερία» Ανοιχτή Επιστολή

Αναφορικά με το 5ο θέμα της 9ης συνεδρίασης της Δημοτικής Επιτροπής

Αναφορικά με το 5ο θέμα της 9ης συνεδρίασης της Δημοτικής Επιτροπής που θα διεξαχθεί αύριο Τρίτη 12 Mαρτίου 2024 στις 14.00 «περί ορισμού δικηγόρου στην υπόθεση αίτησης ακύρωσης Ν. Σίμου κλπ.», σας επισημαίνουμε:

  • Το θέμα αφορά την αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ κατά του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, που υποβλήθηκε από έξι κατοίκους και δύο συλλόγους των Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδος για ακύρωση του ΠΔ οριοθέτησης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, στα πλαίσια του έργου «Οριοθέτηση και Διευθέτηση ρέματος Ραφήνας και συμβαλλόντων ρεμάτων»
  • Στις 11/10/2023 υπήρξε ρητή προεκλογική δέσμευση της δημάρχου Δήμητρας Τσεβά-Μήλα ως εκπροσώπου της δημοτικής παράταξης ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ, σύμφωνα με την οποία «Το νέο Δημοτικό Συμβούλιο, με την ενδεδειγμένη διαδικασία, θα παραιτηθεί από κάθε αναρμόδια παρέμβασή του, στο θέμα του έργου διευθέτησης και οριοθέτησης του Μεγάλου Ρέματος, όπως η υπέρ του Υπουργείου Υποδομών στο Συμβούλιο Επικρατείας, θέτοντας υπό εξέταση την παραδοχή ότι το έργο, όπως έχει αδειοδοτηθεί, αυξάνει τον κίνδυνο καταστροφικής πλημμύρας στην εκβολή του.»
  • Στις 28/12/23, κατ’εντολή της απερχόμενης δημοτικής αρχής του Ευάγγελου Μπουρνού, μόλις τρεις ημέρες πριν την λήξη της θητείας της, κατατέθηκε στο ΣτΕ παρέμβαση του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου υπέρ του Δημοσίου, προκειμένου να δημιουργηθούν τετελεσμένα έναντι της νέας δημάρχου που είχε δεσμευθεί περί του αντιθέτου. Με την παρέμβαση αυτή, ο Δήμος δηλώνει στο ΣτΕ ότι τάσσεται υπέρ του έργου διευθέτησης όπως έχει σχεδιαστεί και αδειοδοτηθεί.
  • Περαιτέρω, με την υπ’αριθμ.324/5-1-24 επιστολή της και την από 29/2/24 τοποθέτησή της στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η δήμαρχος Δ.Τσεβά-Μήλα, δηλώνει αναρμοδιότητα σε ό,τι αφορά το έργο διευθέτησης γιατί είναι έργο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, παρόλο που το έργο επηρεάζει άμεσα το Δήμο μας και όλους τους κατοίκους, αυξάνοντας τον κίνδυνο πλημμύρας στη Ραφήνα, καταστρέφοντας ένα από τα σημαντικότερα για την Αττική προστατευόμενα οικοσυστήματα (υδατόρεμα Α’ Προτεραιότητας ενταγμένο στο

Μητρώο Προστατευόμενων Περιοχών της ευρωπαϊκής οδηγίας για τα νερά) και μετατρέποντας την πάλαι ποτέ πανέμορφη περιοχή μας σε εργοταξιακό τοπίο.

  • Στις 20/2/24 ωστόσο, το Κοινοτικό Συμβούλιο Πικερμίου, με την υπ’αριθμ. 6/2024 απόφασή του, αιτείται την εξαίρεση του ρέματος Βαλανάρη από το έργο διευθέτησης, προτείνοντας μόνο σημειακές παρεμβάσεις στο τμήμα αυτό του έργου. Τάσσεται δηλαδή κατά του έργου διευθέτησης όπως έχει μέχρι σήμερα σχεδιαστεί και αδειοδοτηθεί. Συνεπώς η παρέμβαση του Δήμου στο ΣτΕ, που υπερασπίζεται το έργο όπως έχει σχεδιαστεί, στρέφεται εναντίον και της απόφασης του Κοινοτικού Συμβουλίου Πικερμίου.

Eπειδή κατόπιν σχετικής αίτησής μας το έργο ελέγχεται από το ΥΠΕΝ/ΣΥΓΑΠΕΖ για πρόκληση περιβαλλοντικής ζημίας καθώς και από τις δύο δανείστριες Τράπεζες (ΕΤΕπ και CEB), τα πορίσματα των οποίων κατόπιν ήδη διενεργηθείσας αυτοψίας θα δημοσιευθούν το αμέσως επόμενο διάστημα με ορατό τον κίνδυνο «παγώματος» της χρηματοδότησης, όπως έγινε και στο ρέμα Ερασίνου.

Eπειδή στην ερώτηση του ευρωβουλετή Πέτρου Κόκκαλη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ρητά απάντησε δια της Επιτρόπου κ. Φερέϊρα ότι το έργο δεν έχει χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ 2014-2020, ενώ δεν πληροί και τα κριτήρια επιλεξιμότητας για το ΕΣΠΑ 2021-2027.

Eπειδή ο αντιπλημμυρικός χαρακτήρας του έργου έχει αμφισβητηθεί από έγκυρους επιστήμονες αλλά και το συνδικαλιστικό φορέα των μηχανικών του Δημοσίου (ΕΜΔΥΔΑΣ) και την αντιπροσωπεία του ΤΕΕ.

Eπειδή η νέα δημοτική αρχή οφείλει να μη συρθεί πίσω από τις μεθοδεύσεις της παλιάς δημοτικής αρχής, να τηρήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και να προστατέψει το περιβάλλον και το κλίμα της πόλης ενόψει της κλιματικής αλλαγής.

Επειδή η περιβαλλοντική ζημία για τον Δήμο μας θα είναι μη αναστρέψιμη,

Καλούμε όλα τα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής, με πρώτους τους εκπροσώπους της δημοτικής αρχής, να τηρήσουν τις δεσμεύσεις της παράταξής τους και να ταχθούν με το συμφέρον του Δήμου, των κατοίκων του και των θεσμικών του οργάνων, μη διορίζοντας δικηγόρο του Δήμου για την υποστήριξη της παρέμβασης υπέρ του Δημοσίου στο εν λόγω δικαστήριο και ζητώντας αντ’αυτού την παραίτηση του Δήμου από την παρέμβαση της προηγούμενης δημοτικής αρχής στο ΣτΕ.

Εμμανουέλα Τερζοπούλου

Δημοτική Σύμβουλος Ραφήνας Πικερμίου

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://youtu.be/_BH5ErZT2XQ Την πρώτη του συνέντευξη στο OnCamera.gr μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτώβρη, παραχώρησε ο Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής Ελάσσονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Μαραθώνα κ. Βασίλης Αχλάδης, στην εκπομπή της…

https://youtu.be/s4rTICsGjdM «Το τραύμα της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών μεταφέρεται από γενιά σε γενιά» εξηγεί ο Ψυχολόγος κ. Σπύρος Στάμος στο ΟnCamera.gr στην εκπομπή «Εν αρχή ην ο λόγος» με την…