Πυρκαγιά στο Μάτι: Καταδίκες και αθωώσεις – Ξέσπασαν οι συγγενείς

Πυρκαγιά στο Μάτι: Καταδίκες και αθωώσεις – Ξέσπασαν οι συγγενείς

Πυρκαγιά στο Μάτι: Καταδίκες και αθωώσεις – Ξέσπασαν οι συγγενείς

συγγενείς

Σε μια κατάμεστη αίθουσα γεμάτη συγγενείς θυμάτων και εγκαυματίες έπεσε η «αυλαία» της δίκης για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, μέσα σε έντονο φορτισμένο κλίμα, με το Τριμελές Πλημμελειοδικείο να καταδικάζει 6 από τους συνολικά 21 κατηγορουμένους.

Το δικαστήριο ακολούθησε την εισαγγελική πρόταση και κήρυξε ενόχους τους Σωτήρη Τερζούδη -τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματική βλάβη από αμέλεια για την εκτροπή ελικοπτέρου), Βασίλη Ματθαιόπουλο -τότε υπαρχηγό (ανθρωποκτονία από αμέλεια για το θάνατο 9 ανθρώπων στη θάλασσα), Ιωάννη Φωστιέρη -τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ (ανθρωποκτονία από αμέλεια). Νικόλαο Παναγιωτόπουλο -τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 ανθρώπων, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων), Χαράλαμπο Χιώνη -τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 ανθρώπων, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων) και Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο κάτοικο από την αυλή του οποίου ξεκίνησε η φωτιά.

Αθώοι κρίθηκαν τα στελέχη της Πυροσβεστικής Χρήστος Γκολφίνος, Φίλιππος Παντελεάκος, Δαμιανός Παπαδόπουλος, Χρήστος Λάμπρης, Χρήστος Δροσόπουλος, Γεώργιος Πορτοζούδης και Στέφανος Κολοκούρης, ο τότε αξιωματικός στα Εναέρια Μέσα της ΕΛΑΣ Χαράλαμπος Συρογιάννης, ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και οι τότε δήμαρχοι Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης και Πεντέλης Δημήτριος-Στέργιος Καψάλης.

Αθώοι κρίθηκαν, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση οι Βάιος Θανασιάς τότε αντιδήμαρχο δήμου Μαραθώνα, Ευάγγελο Μπουρνούς τότε δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου, Αντώνη Παλπατζή τότε αντιδήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου.

Το δικαστήριο αναγνώρισε στον Σωτήρη Τερζούδη, Ιωάννη Φωστιέρη, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο και Χαράλαμπο Χιώνη το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου.

Αντίθετα το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στους κατηγορουμένους Βασίλη Ματθαιόπουλο και Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο.

Σε λίγη ώρα αναμένονται οι ποινές.

«Έπρεπε από μόνοι τους να μπουν στη φυλακή. Όλοι αθώοι; Δεν υπάρχει δικαιοσύνη!» φώναξε η μητέρα ενός θύματος που πλησίασε πρώτα την Ρένα Δούρου αμέσως μετά την ομόφωνη αθώωση της και μετά πήγε μπροστά στο εδώλιο και άρχισε κοιτάζοντας έναν προς έναν τους κατηγορουμένους που είχαν μείνει στο εδώλιο.

«Καταραμενοι, δεν έχετε τσιπα! Ούτε ένα συγγνώμη. Ντροπή» φώναξε άλλη συγγενής θύματος, ενώ πολλοί ξέσπασαν σε κλάματα.

Την ώρα που από το ακροατήριο ακούγονταν χειροκροτήματα αποδοκιμασίας σε κάθε διακοπή, αρκετοί ήταν εκείνοι που φώναζαν κατά της απόφασης.

«Το δικαστήριο σας αποτελεί προσβολή για τους νεκρούς, τους ζωντανούς και την αλήθεια». Με τον τρόπο αυτό εξέφρασε την αντίδραση του ένας από τους κατοίκους της περιοχής ακούγοντας τους δικηγόρους των κατηγορουμένων να ζητούν ελαφρυντικά από το δικαστήριο.

«Όλοι έντιμοι οικογενειάρχες είναι… Δεν μπορώ άλλο… Περίμενα έξι χρόνια… Θα το παθω το εγκεφαλικό σήμερα. Έχετε καταλάβει τι δικάσατε;», είπε μια γυναίκα.

«Συγχαρητήρια. Τσίπα δεν έχετε … Ξεφτιλισμενοι! Να κάψουν τα παιδιά σας σαν αυτά που κάηκαν. Αίσχος… Ελεεινοί… Στην τρύπα σας… Δεν είστε άνθρωποι» φώναζαν οι συγγενείς αδυνατώντας να πιστέψουν την απόφαση της δικαιοσύνης που περίμεναν να αποδοθεί…

«Όλη η Ελλάδα ξέρει τι έγινε και εμείς βασιζόμασταν σε εσάς…» φώναξε συγγενής στο δικαστήριο, λίγο πριν οι δικαστές διακόψουν για την αναγνώριση ελαφρυντικών.

«Δεν υπάρχει ζωή για εμάς τίποτα…» έλεγε η ίδια γυναίκα που έχει χάσει την κόρη της και το εγγόνι της στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://youtu.be/YGFh03BN0eI Δικηγόρος – Συνήγορος συγγενών θύματος στην τραγωδία που έλαβε χώρα τον Ιούλη του 2018 στην ευρύτερη περιοχή του Ματιού, ο Γιάννης Καραγκούνης, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του On Camera και…

https://youtu.be/CYlMlQcj2_k Συνέντευξη στο OnCamera και τη Βιργινία Μάρκου παραχώρησε η Σοφία Μπεκατώρου, ως υποψήφια Ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η κα Μπεκατώρου μίλησε χωρίς δισταγμό, για όλα όσα συνθέτουν την πολυσχιδή…

https://youtu.be/om6b-pcgMCk Συνέντευξη στο OnCamera.gr και την εκπομπή «Εν αρχή ην ο Λόγος» παραχώρησε ο γνωστός δημοσιογράφος – Εκπρόσωπος Τύπου της «Ελληνικής Λύσης» Γιάννης Σκάλκος, παρουσιάζοντας τηνυποψηφιότητά του, για τις επερχόμενες…