Η υλοποίηση της υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής στον Δήμο Αθηναίων, που θεσμοθετήθηκε το 2018, προκαλεί αντιδράσεις σε συλλόγους γονέων και εκπαιδευτικών που καλούν σε διαμαρτυρία στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Δευτέρα στις 16.30 μμ.
Στο 133ο Δημοτικό Σχολείο στη συμβολή των οδών Κυψέλης και Τροίας, η δημοτική αρχή έχει ανακοινώσει την τοποθέτηση τριών προκατασκευασμένων οικίσκων (κοντέινερ) στο προαύλιο με σκοπό να στεγαστούν 69 μαθητές νηπιαγωγείου.
Ο σύλλογος γονέων του 133ου δημοτικού σχολείου Αθηνών, αναφέρει σε ανακοίνωσή του «ότι μια τέτοια κίνηση θα έχει καταστροφικές συνέπειες τόσο στην σωματική και ψυχική υγεία όλων των μαθητών (νηπίων και μεγαλύτερων) όσο και στην ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία.
Όλοι αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει κοντέινερ: περιορισμός χώρου και κίνησης, έλλειψη υγιεινής, προβληματική ψύξη και θέρμανση, αύξηση μαθητικών ατυχημάτων και πολλά άλλα που μόνο σε σχολείο δεν ταιριάζουν».
Στο συγκεκριμένο σχολείο φιλοξενούνται ήδη οι μαθητές του 148ου Νηπιαγωγείου Αθηνών, και φοιτούν συνολικά 208 παιδιά. Ο προαύλιος χώρος χωρίζεται σε δύο επίπεδα, το ένα υπερυψωμένο, όπου εκεί πρόκειται να τοποθετηθούν τα κοντέινερ.
Εκεί προαυλίζονται οι μαθητές των τριών τελευταίων τάξεων «οι τρεις μεγαλύτερες και πλέον δυναμικές τάξεις», όπως επισημαίνει ο Σύλλογος. Εκεί είναι που γίνονται και οι εκδηλώσεις του σχολείου.
Περιορισμένος χώρος στο προαύλιο αυξάνει τον κίνδυνο τραυματισμών
Κάτι αντίστοιχο είχε γίνει και στο παρελθόν στο συγκεκριμένο σχολικό προαύλιο, οπότε στην πάνω αυλή φιλοξενήθηκαν (επίσης σε κοντέινερ) μαθητές του γειτονικού 150ού Δημοτικού σχολείου.
«Κατά την περίοδο της ιδιότυπης αυτής συνύπαρξης, η έλλειψη επαρκούς χώρου προαυλισμού και ο περιορισμός των μαθητών μας στην κάτω αυλή (όπως δηλαδή εκ νέου σχεδιάζεται) δημιούργησαν σωρεία προβλημάτων και επέφεραν συχνούς τραυματισμούς μαθητών (2-3 ημερησίως)», υπογραμμίζει ο Σύλλογος, προειδοποιώντας για νέους ανάλογους κινδύνους.
Η δημοτική αρχή σχεδιάζει να δημιουργήσει συνολικά 57 νέες αίθουσες νηπιαγωγείων, εκ των οποίων οι 50 σε κοντέινερ και οι υπόλοιπες 7 σε σχολικές αίθουσες. Ο σχεδιασμός αυτός είναι σύμφωνα με την δημοτική αρχή προσωρινός καθώς έχει «εξαντληθεί κάθε άλλη δυνατότητα», εξηγώντας ότι οι διαγωνισμοί για μίσθωση κατάλληλων κτιρίων απέβησαν άγονοι και ότι οι διαδικασίες για την κατασκευή νέων σχολικών μονάδων απαιτούν χρόνια.
Ωστόσο ο Σύλλογος Γονέων αμφισβητεί την προσωρινότητα του μέτρου και καλεί σε δράσεις όλο το επόμενο διάστημα τους κατοίκους της περιοχής και την εκπαιδευτική κοινότητα.
Η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων της 6ης δημοτικής κοινότητας, αναφέρει επίσης σε ανακοίνωσή της:
Στο ίδιο μήκος κύματος η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων αναφέρει:
«Για 3 χρόνια χιλιάδες παιδιά στο Δήμο της Αθήνας στερούνται το αυτονόητο δικαίωμα και σύγχρονη παιδαγωγική ανάγκη στην προσχολική αγωγή.
Στο διάστημα αυτό δεν έγινε καμία ενέργεια, κανένας σχεδιασμός, καμία πρόβλεψη για την εφαρμογή της με ευθύνη και αυτής και της προηγούμενης Διοίκησης του Δήμου, (ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για τις κτιριακές υποδομές άλλωστε, παρέμεινε ο ίδιος μετά τις εκλογές του 2019… παρά την αλλαγή Διοίκησης).
Ευθύνη τεράστια έχουν και οι Κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ (μάλιστα ψήφισε και την Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή) που δεν προέβλεψαν ούτε ένα ευρώ στον προϋπολογισμό, δεν έκαναν το παραμικρό για να υπάρξουν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή της. Αντίθετα μείωσαν τον προϋπολογισμό στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για ανέγερση σχολείων και νηπιαγωγείων.
Τι ζητούν οι γονείς
Οι ενώσεις γονέων ζητούν να μην προχωρήσει ο σχεδιασμός της Δημοτικής Αρχής, να δοθεί πραγματική λύση με εξεύρεση κτιρίων και εγκαταστάσεων που θα καλύπτουν τις ανάγκες των προνηπίων και νηπίων με ελεύθερους χώρους για δημιουργικό παιχνίδι, αλλά και να αναβαθμιστούν οι σχολικές μονάδες με σύγχρονες αίθουσες διδασκαλίας, αθλητικές εγκαταστάσεις και υποδομές για ελεύθερο δημιουργικό παιχνίδι τις ώρες του διαλείμματος.
in.gr