Πρόσβαση σε δεδομένα υγείας θα έχουν γιατροί και πολίτες με τη νέα ψηφιακή εφαρμογή

Πρόσβαση σε δεδομένα υγείας θα έχουν γιατροί και πολίτες με τη νέα ψηφιακή εφαρμογή

Πρόσβαση σε δεδομένα υγείας θα έχουν γιατροί και πολίτες με τη νέα ψηφιακή εφαρμογή

Η πρόσβαση σε δεδομένα υγείας μέσω της ψηφιοποίησης των νοσοκομείων στην Ελλάδα προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς, προσφέροντας τη δυνατότητα στο ιατρικό προσωπικό να έχει άμεση πρόσβαση στον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας των ασθενών, χωρίς την ανάγκη προσκόμισης φυσικών εγγράφων.

Η προσπάθεια αυτή είναι αποτέλεσμα του έργου «Βελτίωση της Ψηφιακής Ετοιμότητας των Νοσοκομείων», το οποίο υλοποιείται από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, η ενίσχυση του τομέα της υγείας έχει τεθεί ως κυβερνητική προτεραιότητα, καθώς η τεχνολογία μπορεί να προσφέρει σημαντικές λύσεις. Ο υπουργός τονίζει πως η ανάπτυξη ψηφιακών υποδομών και εφαρμογών θα βελτιώσει την υγειονομική περίθαλψη και την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Στόχος του έργου είναι όλα τα νοσοκομεία της χώρας να μπορούν να «επικοινωνούν» μεταξύ τους και με τον εθνικό ιατρικό φάκελο, καθώς και με το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Αυτή η προσέγγιση θα διευκολύνει τη διαδικασία της υγειονομικής φροντίδας, καθώς οι ασθενείς θα έχουν άμεση πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που αφορούν την υγεία τους μέσω της εφαρμογής myHealth App. Στην εφαρμογή αυτή, το ιατρικό ιστορικό των ασθενών, συμπεριλαμβανομένων διαγνωστικών εξετάσεων και αποτελεσμάτων, θα είναι συνεχώς ενημερωμένο.

Η διαδικασία ψηφιακού μετασχηματισμού των νοσοκομείων στοχεύει στην αύξηση της ψηφιακής ετοιμότητας τους, ώστε κάθε μονάδα να πληροί τις εθνικές προδιαγραφές. Αυτό θα περιλαμβάνει τη χρήση κατάλληλων συστημάτων και υποδομών που θα είναι ανάλογες με τη δυναμικότητα κάθε νοσοκομείου. Μέχρι το 2025, οι γιατροί θα μπορούν να αντικαταστήσουν τους έντυπους φακέλους με πλήρη ψηφιακά αρχεία ασθενών.

Επιπλέον, το έργο προβλέπει και τη διαλειτουργικότητα των νοσοκομείων με τον εθνικό ιατρικό φάκελο και άλλες δομές του υπουργείου Υγείας. Οι σχετικές παρεμβάσεις θα αφορούν βασικές λειτουργίες των νοσοκομείων και τρίτους φορείς που συνδέονται με την υγειονομική περίθαλψη. Η διαλειτουργικότητα θα διευκολύνει τη συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και θα επιτρέπει την ανταλλαγή κρίσιμων πληροφοριών, βελτιώνοντας έτσι την παροχή υπηρεσιών υγείας.

Στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού της υγείας, αναμένεται η ανάπτυξη υποδομών και εφαρμογών που θα βοηθήσουν στην πρόληψη και την ανίχνευση επιδημιών και πανδημιών, όπως η COVID-19. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 111.600.000 ευρώ και βρίσκεται σε διαδικασία έγκρισης από το Ελεγκτικό Συνέδριο και την αρμόδια Διαχειριστική Αρχή.

Αυτή η ψηφιοποίηση αναμένεται να καταστήσει τις διαδικασίες πιο αποδοτικές, να μειώσει τη γραφειοκρατία και να βελτιώσει τη συνολική εμπειρία των ασθενών. Με την ενίσχυση της ψηφιακής ετοιμότητας και την υποστήριξη της τεχνολογίας, η ελληνική υγειονομική περίθαλψη επιδιώκει να γίνει πιο προσβάσιμη και αποτελεσματική για όλους τους πολίτες.

myHealth App

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

«Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) επιβεβαιώνει τον θεσμικό της ρόλο ως ακρογωνιαίο στήριγμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιτυγχάνοντας δύο καθοριστικές νίκες σε κορυφαία ζητήματα για ΔΕΥΑ και ΝΟΚ» Αυτό σημειώθηκε…

Στον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Χαλανδρίου για το 2025, που εγκρίθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 18 Δεκεμβρίου, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Σίμος Ρούσσος. «Προβλέπονται έργα ύψους 32.500.000…

Συνεχίζεται το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων απο τον Δήμο στην Αγία Παρασκευή. Την Κυριακή 22/12 στις 17:30. θα πραγματοποιηθεί χριστουγεννιάτικη συναυλία από το Δημοτικό Ωδείο με τίτλο «…Τρίγωνα Κάλαντα…». H…