Πρωινό ξύπνημα : “Το κλαμπ των 5 π.μ.”

Πρωινό ξύπνημα : “Το κλαμπ των 5 π.μ.”

Πρωινό ξύπνημα : “Το κλαμπ των 5 π.μ.”

Το ακραία πρώιμο ξεκίνημα στις 5 π.μ. έγινε ένα πολιτιστικό φαινόμενο στα social media όταν κυκλοφόρησε το βιβλίο του καναδού συγγραφέα Ρόμπιν Σάρμα «The 5 am Club» ή ελληνιστί “Το κλαμπ των 5 π.μ.”

1200x600wz Πρωινό ξύπνημα : "Το κλαμπ των 5 π.μ."
Πρωινό ξύπνημα : "Το κλαμπ των 5 π.μ." 3

Η εμβληματική φράση του βιβλίου «Ανάκτησε το πρωινό σου, ανύψωσε τη ζωή σου» ενέπνευσε πλήθος ανθρώπων να μοιραστούν την καθημερινότητά τους στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως το #5amClub, με 17,5 εκατομμύρια αναρτήσεις στο TikTok μέχρι σήμερα.

Στο “5 am Club” περιλαμβάνονται πολλοί πλούσιοι και διάσημοι αστέρες του Χόλιγουντ, όπως η Τζένιφερ Λόπεζ, η Τζένιφερ Ανιστον, και άλλοι καθώς και οι Μαρκ Ζάκερμπεργκ (Facebook), Τιμ Κουκ (Apple) και Τζακ Ντόρσι (ιδρυτής του Twitter). Η τάση δείχνει να εξαπλώνεται διεθνώς, όπως επισημαίνει δημοσίευμα του Guardian. Και άλλοι επώνυμοι, όπως η Αννα Γουίντουρ και η Μισέλ Ομπάμα, ανήκουν στο κλαμπ των πολύ πρωινών τύπων.

Η Γκουίνεθ Πάλτροου είναι μακροχρόνιο μέλος και μοιράζεται στο Instagram ότι σηκώνεται στις 5 π.μ. για ένα ξύσιμο γλώσσας διάρκειας 30 λεπτών, προτού ηρεμήσει με 20 λεπτά υπερβατικού διαλογισμού και με μια άσκηση χορού που επινόησε η φίλη της, η γκουρού του fitness Τρέισι Αντερσον.

Για τους σκεπτικιστές, σε όλο αυτό υπάρχει ένας βαθμός υπερβατικής σκέψης. Η λογική είναι ότι, αν μπορεί κανείς να κάνει μόνο αυτή την αλλαγή στη ζωή του, δηλαδή να σηκώνεται από το κρεβάτι ενώ οι άλλοι κοιμούνται, θα έχει χρόνο να γυμναστεί, να τραφεί υγιεινά και να πετύχει όλους τους στόχους του μακροπρόθεσμα.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του βιβλίου του Σάρμα, μετά τον πρωινό καφέ, στις 5 τα ξημερώματα, ακολουθούν τρία θεματικά εικοσάλεπτα – μέχρι τις 5:20 μια μορφή έντονης σωματικής άσκησης, από τις 5:20 ως τις 5:40 μια μορφή διαλογισμού και ενδοσκόπησης και από τις 5:40 ως τις 6:00 διάβασμα ή εκμάθηση.

maxresdefault 2 Πρωινό ξύπνημα : "Το κλαμπ των 5 π.μ."
Πρωινό ξύπνημα : "Το κλαμπ των 5 π.μ." 4

Παρά το πλήρες οκτάωρο του βραδινού ύπνου, αυτές οι ασχολίες κάνουν πολλούς να αισθάνονται κουρασμένοι μέχρι να ξημερώσει. Το πολύ πρωινό ξύπνημα φέρνει συχνά υπνηλία μετά από λίγες ώρες – η αίσθηση που έχει κάποιος που έχει ξυπνήσει αναγκαστικά νωρίς για να προλάβει μια πτήση και στη διάρκειά της κλείνουν τα μάτια του.

Παράλληλα, η χρονική μετατόπιση του ξυπνήματος αλλάζει και τις διατροφικές συνήθειες – οι πολύ πρωινοί τύποι πεινούν σαν λύκοι πριν τις 7:30 π.μ. Αυτή η αλλαγή προκαλεί ολοήμερη δυσφορία σε όσους δεν είναι συνηθισμένοι σε τέτοιους βιορυθμούς. Η πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του νέου… ωραρίου συνήθως καταπονεί τον οργανισμό των μη μυημένων.

Οι επιστήμονες που ασχολούνται με τους μηχανισμούς του ύπνου το θεωρούν φυσιολογικό, ενώ εκτιμούν ότι η σύνδεση του πολύ πρωινού ξυπνήματος με την αυξημένη παραγωγικότητα είναι ένας μύθος που καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά από την προτεσταντική εργασιακή ηθική του 18ου αιώνα.

Οι νευρολόγοι μιλούν για φετιχιστική τάση ανθρώπων που εκθειάζουν μια από τις πιο γνωστές ρήσεις του πρωτεργάτη του αμερικανικού έθνους Βενιαμίν Φραγκλίνου: «Ο ύπνος νωρίς και το ξύπνημα νωρίς κάνει τον άνθρωπο υγιή, πλούσιο και σοφό».

Οι ερευνητές έχουν αποφανθεί ότι η τάση του πολύ πρωινού ξυπνήματος ξεκίνησε από αυτή τη ρήση, και κρύβει την προτεσταντική αρχή ότι ο πολύς ύπνος αρμόζει μόνο σε οκνηρούς ανθρώπους. Από την άλλη υπάρχουν αρκετές μελέτες που καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το πολύ πρωινό ξύπνημα φέρνει μεγαλύτερη ευτυχία και συνοδεύεται από υγιεινότερη διατροφή. Το πρόβλημα είναι ότι για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο απαιτείται οκτάωρος ύπνος από τις 9 μ.μ. – κάτι που δεν είναι συμβατό προς τους σύγχρονους αστικούς βιορυθμούς.

Πηγή: Protagon.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://youtu.be/byOBFDsMS64 Τι είναι η κλιματική ουδετερότητα και η δίκαιη μετάβαση; Πως συνδέεται η Πράσινη Ευρωπαϊκή Συμφωνία με την Δίκαιη Μετάβαση; Οι Ελληνικές περιοχές προς την δίκαιη μετάβαση (Δυτ. Μακεδονία και Πελοπόννησος). Η πορεία …

https://www.youtube.com/watch?v=kd6Pc5mv0Ys Τι είναι κλιματική αλλαγή και ποια η διαφορά όταν μιλάμε για κλιματική κρίση; Ποια είναι η εικόνα στις πόλεις μας και πώς θα φτάσουμε στις Κλιματικά ουδέτερες πόλεις; Ποιες…

https://youtu.be/LTP5esataPY Λίγο πριν πέσει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου για τις Ευρωεκλογές, ο πρώην Υπουργός και σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα υγείας -την περίοδο της πανδημίας- Βασίλης Κοντοζαμάνης παραχώρησε συνέντευξη…