Ποιοί και πότε μπορούν να προμηθευτούν εκλογικούς καταλόγους

Ποιοί και πότε μπορούν να προμηθευτούν εκλογικούς καταλόγους

Ποιοί και πότε μπορούν να προμηθευτούν εκλογικούς καταλόγους

Πλησιάζουν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και όλοι οι υποψήφιοι εστιάζουν λογικά στην ανάγνωση των νέων επικαιροποιημένων εκλογικών καταλόγων όπως έχουν διαμορφωθεί τέσσερα χρόνια μετά, αφού οι εκλογικοί κατάλογοι αποτελούν ένα από τα βασικά εργαλεία προεκλογικής οργάνωσης για τους υποψήφιους, αλλά και για τις παρατάξεις.

Η χρήση των εκλογικών καταλόγων επιτρέπει να μην ξεχάσουμε κανέναν ψηφοφόρο, να βρούμε τους «ετεροδημότες» που δεν κατοικούν στον δήμο, αλλά θα έρθουν να ψηφίσουν την ημέρα των εκλογών και το σημαντικότερο: να κάνουμε σωστή κατανομή του χρόνου και του χώρου για να είμαστε αποτελεσματικότεροι. Στο πρώτο video – σεμινάριο που προσφέρει το myota κάνουμε πλήρη περιγραφή για το πως αξιοποιούμε τους εκλογικούς καταλόγους.

Σύμφωνα με τον νόμο, τους εκλογικούς καταλόγους της εκλογικής του περιφέρειας, μπορεί να προμηθευτεί κάθε υποψήφιος. Είτε είναι υποψήφιος κοινοτικός, δημοτικός ή περιφερειακός σύμβουλος, είτε είναι υποψήφιος Δήμαρχος, είτε Περιφερειάρχης, είτε υποψήφιος Βουλευτής. Μόνο όμως για την εκλογική του περιφέρεια και μόνο αφού προκηρυχθούν οι εκλογές.

Απαγορεύεται ρητώς κάποιος να κατέχει εκλογικούς καταλόγους γι αυτό και όποιος τους προμηθευτεί οφείλει να τους καταστρέψει 3 μήνες μετά την ημερομηνία των εκλογών.
Σύμφωνα με τον νόμο ούτε οι δήμαρχοι έχουν δικαίωμα και πρόσβαση στους εκλογικούς καταλόγους παρά μόνο στις μεταβολές κάθε διμήνου.

Κάθε δίμηνο (Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου μέχρι Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου) κάθε δήμος στέλνει τις μεταβολές στο Υπουργείο Εσωτερικών που είναι το μόνο που κατέχει νόμιμα τους εκλογικούς καταλόγους. Οι εκλογές διεξάγονται σύμφωνα με τους εκλογικούς καταλόγους του τελευταίου διμήνου.

Οι επόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα γίνουν στις 8 Οκτωβρίου 2023. Αυτό σημαίνει ότι θα περιλαμβάνουν ότι μεταβολή έχει γίνει (μεταδημοτεύσεις, θάνατοι κλπ) μέχρι 31 Αυγούστου 2023. Όμως οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών εκτιμούν ότι δεν θα έχουν προλάβει την ενημέρωση και για αυτό το πιθανότερο είναι οι εκλογικοί κατάλογοι να περιλαμβάνουν τις μεταβολές του διμήνου Μαϊου – Ιουνίου 2023. Αυτό σημαίνει ότι ασφαλής καταληκτική ημερομηνία μεταδημοτεύσεων είναι η 30η Ιουνίου 2023.

Το δικαίωμα απόκτησης – πρόσβασης στους εκλογικούς καταλόγους το αποκτά κανείς με την προκήρυξη των εκλογών. Και επειδή η ανακήρυξη των συνδυασμών γίνεται 15 περίπου μετά την προκήρυξη, ο υποψήφιος που επιθυμεί να τους προμηθευτεί υπογράφει υπεύθυνη δήλωση η οποία κατόπιν εξετάζεται για την εγκυρότητά της.

Αυτό σημαίνει ό,τι πρόσβαση θα έχουν οι υποψήφιοι μετά την 31η Αυγούστου 2023.

Εκτός κι αν στις επικείμενες Βουλευτικές εκλογές που προβλέπεται να προκηρυχθούν το αργότερο μέσα στον Απρίλιο, είναι υποψήφιος βουλευτής οπότε αποκτά πρόσβαση.

Οι παράγοντες του Υπουργείου Εσωτερικών τονίζουν ότι κανένας δεν έχει πρόσβαση στους εκλογικούς καταλόγους. Και από πλευράς δήμου και από πλευράς του Υπουργείου Εσωτερικών. Υπάρχουν υπάλληλοι που είναι χρεωμένοι με αυτούς και η ενδεχόμενη εξαγωγή αντιγράφου μπορεί να ελεγχθεί ηλεκτρονικά με πολύ βαριές ποινές και για αυτόν που το προμηθεύτηκε και για αυτόν που το προμήθευσε.

ΠΗΓΗ: https://www.myota.gr/

The post Ποιοί και πότε μπορούν να προμηθευτούν εκλογικούς καταλόγους first appeared on AtticaToday.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://youtu.be/byOBFDsMS64 Τι είναι η κλιματική ουδετερότητα και η δίκαιη μετάβαση; Πως συνδέεται η Πράσινη Ευρωπαϊκή Συμφωνία με την Δίκαιη Μετάβαση; Οι Ελληνικές περιοχές προς την δίκαιη μετάβαση (Δυτ. Μακεδονία και Πελοπόννησος). Η πορεία …

https://www.youtube.com/watch?v=kd6Pc5mv0Ys Τι είναι κλιματική αλλαγή και ποια η διαφορά όταν μιλάμε για κλιματική κρίση; Ποια είναι η εικόνα στις πόλεις μας και πώς θα φτάσουμε στις Κλιματικά ουδέτερες πόλεις; Ποιες…

https://youtu.be/LTP5esataPY Λίγο πριν πέσει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου για τις Ευρωεκλογές, ο πρώην Υπουργός και σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα υγείας -την περίοδο της πανδημίας- Βασίλης Κοντοζαμάνης παραχώρησε συνέντευξη…