Ποινικός κώδικας 2024: Εναλλακτικοί τρόποι έκτισης ποινής

Ποινικός κώδικας 2024: Εναλλακτικοί τρόποι έκτισης ποινής

Ποινικός κώδικας 2024: Εναλλακτικοί τρόποι έκτισης ποινής

Ψηφίζεται απόψε το νομοσχέδιο για το νέο ποινικό κώδικα με διατάξεις, οι οποίες μεταξύ άλλων διαμορφώνουν και τους νέους τρόπους έκτισης ποινών.

Σε ότι αφορά στα πλημμελήματα, το νομοσχέδιο του ποινικού κώδικα δίνει προτεραιότητα στην έκτιση ποινών με εναλλακτικούς τρόπους. Σε αυτούς, περιλαμβάνεται η κοινωφελής εργασία, η μετατροπή της ποινής σε χρήμα και η κατ’ οίκον έκτιση με ηλεκτρονική επιτήρηση.

Σε κάθε περίπτωση για όσους από τα δικαστήρια κριθεί ότι πρέπει να εκτίσουν μέρος ή το σύνολο της ποινής για πλημμέλημα σε σωφρονιστικά καταστήματα, ανάλογα με την βαρύτητα του αδικήματος που διέπραξαν, υπάρχει πρόβλεψη μέσω του σωφρονιστικού κώδικα να εκτιθεί η ποινή σε ξεχωριστούς χώρους κράτησης από τους βαρυποινίτες ή σε αγροτικές φυλακές ή μέσω του θεσμού της ημι- ελεύθερης διαβίωσης.

Ωστόσο από την μελέτη δεν προβλέπεται ραγδαία αύξηση του αριθμού των κρατουμένων αλλά μια απόλυτα διαχειρίσιμη κατάσταση έκτισης ποινών, η οποία θα εξυπηρετεί τις αρχές της γενικής και ειδικής πρόληψης και θα διασφαλίζει την κοινωνική ειρήνη.

Μεταξύ των διατάξεων που εισάγει ο νέος Ποινικός κώδικας είναι ακόμα:

Αυστηροποίηση ποινών και προϋποθέσεων για υφ’ όρον απόλυση κρατουμένων.
Έκτιση ποινών για πλημμελήματα.
Κοινωφελής εργασία ή μετατροπή σε χρηματικές για ποινές έως 2 έτη
Πραγματική έκτιση μέρους ποινών από 2 έως 3 έτη.
Πραγματική έκτιση σε σωφρονιστικό κατάστημα για ποινές άνω των 3 ετών.
Επιτάχυνση και απλοποίηση δικαστικών διαδικασιών.
Κατάργηση Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων και ενίσχυση της αρμοδιότητας των Μονομελών Δικαστηρίων.
Υψηλά χρηματικά πρόστιμα για τους δικομανείς και περιορισμός των αναβολών.
Αυστηροποίηση ποινών για ενδοοικογενειακή βία εις βάρος αλλά και ενώπιον ανηλίκου.
Ποινική διαπραγμάτευση με πρωτοβουλία του εισαγγελέα.
Αυτεπάγγελτη δίωξη για τον γονέα που δεν καταβάλλει διατροφή.

Επί της αρχής στην αρμόδια Επιτροπή, «υπέρ» τάχθηκε μόνο η Νέα Δημοκρατία ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν.

Οι διατάξεις του νέου ποινικού κώδικα έχουν επιφέρει αντιδράσεις και από την πλευρά του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, ο οποίος σε ανακοίνωση που εξέδωσε, κάνει λόγο για ρυθμίσεις που επηρεάζουν την επιχειρηματική δραστηριότητα. «Το οικονομικής φύσεως πλημμέλημα δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν έγκλημα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://youtu.be/s4rTICsGjdM «Το τραύμα της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών μεταφέρεται από γενιά σε γενιά» εξηγεί ο Ψυχολόγος κ. Σπύρος Στάμος στο ΟnCamera.gr στην εκπομπή «Εν αρχή ην ο λόγος» με την…

https://youtu.be/HpEX5TE5Oiw Ο Νικόλας Φουρναράκης επικεφαλής του “ΒΟΛΤ Ελλάδος” φιλοξενήθηκε στην εκπομπή του OnCamera.gr «Εν αρχή ην ο Λόγος» και μίλησε για τη φιλοσοφία, τη δομή, τις προοπτικές και τον ευρωπαϊκό…