«Όσο τα δικαστήρια παραμένουν κλειστά το θέμα της επανέναρξης των πλειστηριασμών δεν επείγει». Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από τις δύο μέρες των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης και θεσμών για το θέμα των πλειστηριασμών που πρέπει να ξεκινήσουν εντός του έτους.
Κυβέρνηση, τράπεζες και θεσμοί φαίνεται να συμφωνούν πάνω στο ότι όσο τα δικαστήρια είναι κλειστά δεν μπορούν να διενεργηθούν οι πλειστηριασμοί. Ο λόγος είναι απλός: ακόμα και να γίνει ο πλειστηριασμός, ηλεκτρονικά μέσω συμβολαιογράφων, δεν μπορούν να γίνουν ενστάσεις αφού αυτές υποβάλλονται στα δικαστήρια. Με δεδομένους τους περιορισμούς της πανδημίας και τον σχεδιασμό να ανοίξουν σταδιακά τα δικαστήρια όλης της χώρας (ίσως από τον επόμενο μήνα) η συζήτηση για τους πλειστηριασμούς φαίνεται ότι έχει δρόμο ακόμα. Υπενθυμίζεται οτι -στο μεταξύ- όσοι επιδοτούνταν από το πρόγραμμα «Γέφυρα» -πρακτικά- προστατεύονται και από τους πλειστηριασμούς.
Αυτό που επιδιώκει πλευρά των τραπεζών είναι τουλάχιστον όταν ανοίξουν τα δικαστήρια να ξεκινήσουν διαδικασίες για όσους δεν πλήττονται από την πανδημία ή τουλάχιστον να μην απαγορεύονται τα υπόλοιπα μέτρα για όσους δεν είναι συνεπής στις πληρωμές. Η κυβέρνηση από την πλευρά της επιχειρεί να «κουμπώσει» το θέμα των πλειστηριασμών με το νέο πτωχευτικό κώδικα Αυτό συνεπάγεται moratorium ως τον Ιούνιο, οπότε ενεργοποιούνται οι ειδικές, προστατευτικές διατάξεις για τα φυσικά πρόσωπα.
“Όσο διαρκεί η κρίση δεν θα γίνει κανένας πλειστηριασμός”, σημείωνε χαρακτηριστικά κυβερνητικός παράγοντας μεταθέτοντας τια αποφάσεις για τον ερχόμενο Απρίλιο… ίσως και αργότερα Αν μάλιστα «περάσει» και η γραμμή της κυβέρνησης το όλο θέμα πάει για καλοκαίρι!
Για το πρόγραμμα “Γέφυρα 2” (μέσω του οποίου θα επιδοτούνται τα επιχειρηματικά δανείων) οι δανειστές εξέφρασαν επιφυλάξεις για τη σκοπιμότητα και τη στρατηγική του προγράμματος, ζητώντας αυστηρά κριτήρια υπαγωγής